Kalo te përmbajtja kryesore

Very Light Jets (VLJ) janë avionët më të vegjël privatë në treg.

Në mënyrë tipike, këta avionë përdoren për këmbë 1-2 orë. Megjithatë, në kushte optimale, disa VLJ mund të fluturojnë pa ndalesë për rreth 3 orë.

Në skajin më të vogël të tregut VLJ - siç është Cirrus Vision Jet, Eklipsi 500, Eklipsi 550dhe Cessna Citation Mustang, disa komoditete janë harruar. Për shembull, me përjashtim të një emergjence WC më Mustang, avionët e përmendur më parë nuk kanë ambiente tualeti.

Në përgjithësi, VLJ-të mund të mbajnë me lehtësi deri në 4 pasagjerë në një konfigurim klubi. Në shumicën e rasteve, prodhuesit pretendojnë kapacitet shtesë pasagjerësh nëpërmjet një tualeti të lidhur me rripa dhe sediljes së parë të oficerëve në kabinë.

VLJ-të e listuara janë të gjitha të certifikuara për operim me një pilot. Rezultati është një mënyrë e shkëlqyer për të ulur kostot e pronësisë, pasi kërkohet vetëm një pilot. Për më tepër, VLJ-të janë të përshtatshme për pronarët që dëshirojnë gjithashtu të pilotojnë avionët e tyre vetëm.

Histori

Very Light Jets kanë pasur një histori relativisht të shkurtër, me përkufizime disi të lirshme që ndikojnë në atë që klasifikohet dhe jo si VLJ.

Për shembull, disa kanë sugjeruar që Morane-Saulnier MS.760 Paris nga vitet 1950 ishte reaktivi i parë Very Light. Kjo për shkak se ka katër vende dhe mund të fluturohet nga një pilot i vetëm. Sidoqoftë, ky avion ishte dukshëm më i vogël se avionët që konsiderohen sot VLJ.

Për shembull, MS.750 Paris kishte një tendë rrëshqitëse për të hyrë në kabinë në krahasim me një derë si të gjithë avionët e tjerë të biznesit.

Pavarësisht nëse kjo do të përfshihet apo jo si VLJ, përpjekjet për atë që do të konsiderohej si VLJ sot filluan në vitet 1950 dhe 60 nga Cessna. Megjithatë, këta avionë ose nuk u realizuan kurrë ose u zhvilluan në avionë më të mëdhenj (dmth CitationReaktiv).

Vitet 1970 dhe 80 çuan në përpjekje të mëtejshme të Very Light Jets.

Megjithatë, këto, përsëri, nuk u bënë kurrë. Përsëri, kjo ishte përpara se klasa Very Light Jet të ishte përcaktuar me të vërtetë.

Vetëm në fillim të viteve 2000, interesi për tregun e taksive ajrore filloi të gjeneronte zhvillime në kategorinë VLJ.

Si rezultat, kjo çoi në Cessna Citation Mustang, Embraer Phenom 100, dhe Eclipse 500 po prodhohet.

Në këtë kohë kishte një interes dhe emocion të madh rreth tregut të taksive ajrore dhe pritej të ishte e ardhmja për hop-et e shkurtra në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Megjithatë, pavarësisht nga popullariteti i madh i Cessna Citation Mustang, tregu i taksive ajrore nuk ka ecur siç pritej.

Natyrisht, një nga faktorët kryesorë kontribuues ishte i gjithë kjo që ndodhi rreth krizës financiare të viteve 2007/2008, e cila reduktoi masivisht tërheqjen e marrjes së avionëve privatë për kërcime të shpejta 30-minutëshe. Për më tepër, nuk ishte një vështrim i favorshëm për drejtuesit që të fluturonin publikisht me avion privat.

Që atëherë, VLJ-të janë bërë më të mëdhenj dhe kanë filluar të trokasin në derën e avionëve të lehtë, me përjashtim të Cirrus Vision Jet. Vision Jet është një VLJ me një motor që merr filozofinë e projektimit të avionit të njohur me helikë Cirrus dhe e përkthen atë në një avion reaktiv shumë të aftë dhe efikas.

Kriteret e misionit

Avionët Very Light zakonisht përdoren për të transportuar deri në 4 pasagjerë deri në 2 orë.

Për më tepër, shumica e VLJ-ve janë në gjendje të operojnë nga pista që janë vetëm 3,000 këmbë të gjata. Prandaj, kjo hap shumë mundësi se ku mund të fluturojnë këta avionë.

Si rezultat, VLJ-të janë të shkëlqyera për të fluturuar drejt destinacioneve të largëta me aeroporte të vogla. Megjithatë, ata do t'ju arrijnë atje më shpejt se një avion me helikë falë motorëve të fuqishëm reaktiv.

VLJ-të fillimisht nuk ishin krijuar për të pasur nivelet e komoditetit të Light Jets. Kjo tregohet më së miri nga mungesa e tualetit të plotë në avionë si p.sh Citation Mustang dhe Eclipse 500.

Ideja ishte që misionet që ata zakonisht do të fluturojnë janë aq të shkurtra sa që shumica e pasagjerëve nuk do të kenë nevojë për tualetin gjatë fluturimit.

Kjo përmbledh në mënyrë të përkryer kriteret tipike të misionit të këtyre avionëve.

Lëvizje të shkurtra midis vendeve të largëta dhe atyre jo të shërbyera mirë.

Në prodhim avionë shumë të lehtë

Aktualisht janë në prodhim 4 avionë shumë të lehtë. Sidoqoftë, madhësia ndryshon pak midis këtyre avionëve.

Embraer Phenom 100 EV

Embraer Phenom 100EV e jashtme

La Embraer Phenom 100 EV është përsëritja e fundit e shumë të suksesshmeve Embraer Phenom 100. Phenom 100 / 100EV është një avion shumë i lehtë (VLJ) i zhvilluar nga Embraer, prodhuesi brazilian i avionëve.

La Phenom 100 hynë në zhvillim në prill 2005 dhe treguan një maket në shkallë të plotë në nëntor të të njëjtit vit. Fluturimi i parë për në Phenom 100 erdhën në korrik 2007, u çertifikuan në dhjetor 2008 dhe dorëzimi i parë ndodhi më vonë po atë muaj. Phenom 100 shpejt u azhurnuan në Embraer Phenom 100E, me përditësime të vogla dhe spoilerë shumëfunksionalë. Të Phenom 100EV hyri në shërbim në Mars 2017 me kursime të konsiderueshme në peshë, një rritje në shtytje dhe një kuvertë fluturimi të azhurnuar.

Operohet nga pronarë privatë, kompani i pjesshëm programet e pronësisë, operatorët charter, kompanitë e menaxhimit të avionëve dhe operatorët ushtarakë, Phenom Variantet 100EV janë shumë të popullarizuara për fluturime të shkurtra në distancë. Me gati 400 njësi në shërbim aktiv, Phenom Modeli 100 është një zgjedhje e shkëlqyeshme për ata që kërkojnë një rritje të shpejtësisë mbi një aeroplan turboprop me madhësi ekuivalente.

Cessna Citation M2

Cessna Citation M2 E jashtme

La Cessna Citation M2 është avioni më i vogël në Cessnapërbërja e avionëve në prodhim. M2 është pjesë e Cessna CitationSeri avionësh jet. Lëshuar në vitin 1989, Modeli 525 u nis për herë të parë në 1991. Një vit më vonë u mor certifikimi FAA. Dorëzimet filluan dy vjet më vonë. Thelbësore CitationModeli jet u azhurnua më tej në variantet CJ1 dhe M2. CJ1 ndoqi një rrugë tjetër drejt M2. CJ1 u zhvillua në CJ2, pastaj CJ2 +.

M2 u lansua në shtator 2011. Cessna e bazoi M2 në variantin CJ1 të asaj kohe jashtë prodhimit CitationFamilja jet. Cessna azhurnoi M2 për të shfaqur një paraqitje të re të kabinës dhe motorë më efikasë. Prototipi i parë fluturoi në 2012 me prodhimin duke filluar vetëm një vit. Që nga viti 2013 mbi 250 avionë M2 kanë hyrë në shërbim.

M2 tregtohet nga Cessna si avion i nivelit të hyrjes për klientët. Klientët që ndjekin më shumë shpejtësi, më shumë hapësirë ​​dhe më shumë komoditet. M2 mburret me performancë serioze të avionit. Falë madhësisë së tij, M2 mund të drejtohet nga një pilot i vetëm, duke e bërë atë të përsosur për klientët që kërkojnë kosto të reduktuara ose për të pilotuar vetë avionin. Si pasojë, M2 është një kandidat i shkëlqyeshëm për të qenë një avion pronar / operator. Megjithatë, vini re se operacioni me një pilot është standardi në Vlj kategori. Shumë avionë më të mëdhenj mund të operohen nga vetëm një pilot - siç është ai Pilatus PC-24   Embraer Phenom 300E.

HondaJet HA-420

HondaJet Jashtme me bojë blu, e shtënë ajrore mbi retë majtë

La HA-420 HondaJet është kulmi i dekadave të punës nga kompania japoneze e famshme për kohën e tyre për të përsosur produktet e tyre. Zhvillimi i HondaJet filloi mbi 30 vjet më parë, me fluturimin e parë të avionit që u zhvillua në dhjetor 2003 dhe prodhimi i plotë filloi në dhjetor 2015. Që kur avioni i parë doli në fabrikë, fabrika e prodhimit në Greensboro, Karolina e Veriut ka ndërtuar mbi 150 HondaJet, të kategorizuara si a Avion shumë i lehtë (VLJ).

Avion vizion cirrus

Cirrus Vision Jet SF50 është një Avion shumë i lehtë (VLJ) e cila mundësohet nga vetëm një motor. Projektuar dhe prodhuar nga Cirrus Aircraft me bazë në Duluth, Minesota, SHBA, prodhimi filloi në gjysmën e dytë të 2016 dhe Cirrus ka prodhuar mbi 170 avionë. Cirrus zakonisht njihet për aeroplanët e vegjël me turboprop që prodhon, si SR20 dhe SR22, ky është i vetmi aeroplan me motor jet që prodhon kompania.

Vision Jet shquhet për përmasat e tij kompakte dhe është avioni i parë civil me një motor të çertifikuar. Vision Jet pati një pritje të ngrohtë kur u njoftua dhe përpara se të fillonte prodhimi Cirrus kishte marrë mbi 600 porosi për aeroplanin.

Jashtë prodhimit Aeroplanë shumë të lehtë

Kategoria Very Light Jet nuk është e madhe. Ka vetëm një pjesë të vogël të VLJ-ve jashtë prodhimit.

Vini re se Embraer Phenom 100 dhe Phenom 100E janë gjithashtu jashtë prodhimit avionë të lehtë. Megjithatë, ato janë jashtëzakonisht të ngjashme me ato aktuale në prodhim Phenom 100 EV. Prandaj, ato janë përmendur këtu, por jo në detaje më poshtë.

Cessna Citation Mustang

Cessna Citation Mustang Jashtë

La Cessna Citation Mustang është një aeroplan jet i certifikuar me një pilot, i ndërtuar për të siguruar hapësirë ​​të bollshme magazinimi, kontrolle të avancuara të motorit dhe një dizajn aerodinamik të hijshëm. Më i vogli nga Cessna Citation familja, Citation Mustang përmban një nga shpejtësitë më të shpejta të lundrimit dhe kapacitetet më të mëdha të bagazheve në klasë, si dhe një certifikatë të plotë të tipit të Administratës Federale të Aviacionit (FAA) për të fluturuar në kushtet e njohura të akullit.

Nisur në konventën e NBAA 2002, 2.4 milion dollarë Mustang fluturoi për herë të parë më 23 Prill 2005. Avioni mori certifikimin e plotë të tipit nga Administrata Federale e Aviacionit më 8 Shtator 2006. Cessna mori certifikimin FAA për të fluturuar në "kushtet e njohura të akullit" më 9 nëntor 2006. Cessna dorëzoi prodhimin e parë LJ më 22 nëntor 2006, në të njëjtën ditë kur FAA dha Cessna me certifikimin e nevojshëm. Dave dhe Dawn Goode të GOODE Ski Technologies morën shitjen e parë me pakicë Cessna Mustang në prill 23, 2007.

Eklipsi 500

Eklips 500 i jashtëm gjatë fluturimit

Emri zyrtar për Eclipse 500 është Eclipse Aerospace EA500. Dërgesat e Eclipse 500 filluan në vitin 2006 dhe u ndërprenë në vitin 2008. Dërgesat përfunduan pas kësaj periudhe dyvjeçare për shkak të mungesës së fondeve. Kompania hyri në falimentim në nëntor 2008.

Sidoqoftë, në gusht 2009 Eclipse Aerospace bleu pasuritë e Eclipse Aviation. Duke ndjekur këtë, Eclipse Aerospace njoftoi një version më të ri të Eclipse 500 të quajtur Eclipse 550.

Pavarësisht se u ishte dorëzuar klientëve vetëm për dy vjet, Eclipse Aviation ishte në gjendje të prodhonte 260 aeroplanë. Një numër jashtëzakonisht i lartë duke marrë parasysh dritaren e shkurtër të dorëzimit. Eclipse 500 është një avion i veçantë me një formë unike të krahut dhe aftësi të vetme piloti.

Për shkak të të qenit një avion shumë i lehtë, Eclipse 500 është perfekt për klientët që kërkojnë të fluturojnë me vetëm një ose dy persona të tjerë, me bagazhe minimale në një fluturim të shkurtër.

Avioni më i ngjashëm me të që është aktualisht në dispozicion është Avion vizion cirrus. Një aeroplan që është perfekt për pronarin / operatorët dhe grupet e vogla, ashtu si Eclipse 500.

Eklipsi 550

Eklipsi 550 Jashtëm

Eclipse 550 është një avion shumë i lehtë i ndërtuar fillimisht nga Eclipse Aerospace dhe më vonë One Aviation of Albuquerque, New Mexico, Shtetet e Bashkuara. Avioni është një version zhvillimi i Eclipse 500, i cili u prodhua nga paraardhësi Eclipse Aviation. Ashtu si 500, 550 është një aeroplan me krahë të ulët, gjashtë vendesh, me dy motorë me motor jet. Eclipse 550 është i certifikuar për funksionimin me një pilot.

Eclipse Aerospace zbuloi Eclipse 550 në konventën e Shoqatës Kombëtare të Aviacionit të Biznesit (NBAA) të mbajtur në Las Vegas, Nevada, në Tetor 2011. Prodhimi i avionëve filloi në objektin EA's Albuquerque në New Mexico në qershor 2012 dhe certifikatën e prodhimit nga Administrata Federale e Aviacionit (FAA) u mor në Mars 2013. Dorëzimi i parë u bë në Mars 2014.

Kostoja për të blerë

Siç u përmend, VLJ-të janë kategoria më e përballueshme e avionëve privatë për t'u blerë dhe zotëruar.

Mesatarisht, shumica e VLJ-ve mund të blihen për nën 5 milion dollarë.

Cirrus Vision Jet, për shembull, mund të blihet për vetëm 3 milionë dollarë të reja, me një çmim mesatar të zotëruar prej 2 milionë dollarësh.

Duke pasur parasysh se VLJ-të janë shumë të dëshirueshme, ka shumë të disponueshme në treg. Për më tepër, zhvlerësimi nuk është aq agresiv sa disa avionë të lehtë.

Përdorni mjetin e vlerës së avionit për të marrë vlerat më të fundit të tregut.

Kostoja e Operimit

Kur bëhet fjalë për kostot e pronësisë së avionëve, VLJ-të janë më të përballueshmet.

Kjo është për shkak se ata janë më të lehtë dhe përdorin motorë më pak të fuqishëm se avionët më të mëdhenj. Djegia e karburantit është e ulët për VLJ-të, duke rezultuar në kosto më të ulëta të karburantit - një nga faktorët kryesorë që rrit kostot e ndryshueshme për orë.

Për më tepër, ka më pak për të ruajtur në VLJ, tarifat e uljes do të jenë më të ulëta dhe kërkohet më pak ruajtje. Për më tepër, vlera e avionit është shumë më e ulët se avionët më të mëdhenj, duke rezultuar në kosto më të ulëta sigurimi.

Rrjedhimisht, shumica e VLJ-ve do të kushtojnë rreth 1,000 dollarë në orë për të operuar, me kosto mesatare vjetore fikse prej rreth 250,000 dollarë. Sigurisht, këto shifra do të ndryshojnë nga avioni në avion, prandaj përdorni Llogaritësin e Pronësisë për të përcaktuar se sa do të kushtojë çdo avion i caktuar për të operuar në vit.

Kur të përdoret

Avionët Very Light janë perfektë kur ju duhet të fluturoni midis vendeve të largëta me pista të shkurtra për distanca të shkurtra dhe me vetëm një pjesë të vogël të pasagjerëve.

Linja midis VLJ-ve dhe Light Jets është e paqartë vitet e fundit duke pasur parasysh se VLJ-të tani kanë atribute të tilla si tualetet plotësisht të mbyllura.

Prandaj, nëse mund t'i përshtatni pasagjerët në bord dhe diapazoni është i mjaftueshëm për misionin tuaj, atëherë një VLJ është një zgjidhje me kosto efektive.

Në total janë pak më shumë se 2,000 Aeroplanë shumë të lehtë në shërbim aktiv.

Ndërsa kjo është shumë më e ulët se kategoritë e tjera të avionëve privatë, është e rëndësishme të mbani mend se ka shumë më pak modele të disponueshme dhe ato nuk kanë qenë rreth e rrotull për kaq shumë kohë.

Krahasimi me numrin e avionëve të dritës është i padrejtë, pasi avionët e dritës kanë ekzistuar për dekada, ndërsa VLJ-të e vërtetë kanë ekzistuar vetëm për 15-20 vitet e fundit.

përmbledhje

Very Light Jets janë avionë të mrekullueshëm për fluturime të shkurtra nëpër Shtetet e Bashkuara dhe Evropë (p.sh. Parisi në Gjenevë).

Ato ofrojnë një mënyrë me kosto efektive për të kaluar midis zonave me pista të shkurtra.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.