Kalo te përmbajtja kryesore

Gama maksimale e avionëve privatë mund të ndryshojë shumë në varësi të markës, modelit dhe madhësisë.

Dhe duke pasur parasysh se një nga arsyet kryesore për të fluturuar me avion privat është për të kursyer kohë, një avion që kërkon ndalimin e karburantit zakonisht nuk bëhet fjalë.

Prandaj, është e rëndësishme të njihni shifrat maksimale të diapazonit pa ndalesa për avionët privatë, për të mundësuar një zgjedhje të informuar.

Përdorni hartën e mëposhtme për të parë se sa larg mund të fluturojnë avionë të ndryshëm privatë. Thjesht futni një vendndodhje (kudo në botë - aeroporte, qytete, etj.) dhe zgjidhni një avion. Zona e kuqe është distanca që çdo avion mund të përshkojë pa pasur nevojë të furnizohet me karburant.

Realisht Sa larg mund të fluturojnë avionët privatë?

Harta e mësipërme do t'ju japë shembuj se sa larg mund të fluturojë çdo avion privat.

Disa mund të fluturojnë më pak se 1,500 milje detare, ndërsa të tjerët mund të fluturojnë deri në 8,000 milje detare pa pasur nevojë të furnizohen me karburant.

Prandaj, ka shumë faktorë që ndikojnë se sa larg mund të fluturojë një avion privat. Faktorë të tillë si pasagjerët në bord, pesha, kushtet meteorologjike, e kështu me radhë, të gjithë do të ndikojnë në rrezen maksimale të një avioni.

Sa larg mund të fluturojnë avionët privatë - diapazoni maksimal

Për më tepër, pasi më shumë karburant është e barabartë me më shumë peshë, ngritja nga një pistë e shkurtër do të kërkojë një ngarkesë më të lehtë. Kjo do të zvogëlojë diapazonin e përgjithshëm të aeroplanëve.

Sidoqoftë, harta e mësipërme demonstron aftësitë e diapazonit të të gjitha llojeve të avionëve. Nga turbopropatKryetari i Shtetit Avionët. Nga avionë me një motor reaktiv te avionët privatë me tre motorë. Të gjitha shifrat e diapazonit janë numrat zyrtarë të prodhuesit. Prandaj, kjo hartë paraqet distancën maksimale absolute të fluturimit pa ndalesa.

Avionë të ndryshëm Fluturojnë Distanca të Ndryshme

Ekzistojnë pesë lloje themelore të kategorive të avionëve në dispozicion në këtë hartë. Avionë turboprop, Avionë shumë të Lehta, Avionë të lehtë, Avionë të mesëm Avionë të mëdhenj.

Me përjashtim të avionëve turboprop, aq më i madh avioni merr aq më shumë mund të fluturojë.

Këtu janë disa vlerësime të gamës maksimale të llojeve të ndryshme të avionëve:

Klasa e avionëveDiapazoni mesatar
turbohelikë1,700 milje detare
Vlj1,200 milje detare
Avion i lehtë2,000 milje detare
Jet mesatar3,000 milje detare
Jet i madh4,000 - 8,000 milje detare

Më së largu që mund të fluturojë një avion privat

Deri kohët e fundit, avioni privat që mund të fluturonte më larg pa pasur nevojë për karburant ishte ai Bombardier Global 7500, me një rreze maksimale prej 7,700 milje detare.

Megjithatë, në vitin 2022 të dyja Bombardier Gulfstream prezantoi dy avionë të rinj që mund të lundrojnë pa ndalesë deri në 8,000 milje detare.

Këta dy avionë janë Bombardier Global 8000 Gulfstream G800.

Bombardier Global 8000 Gama maksimale e jashtme 8000 milje detare

Për ta vënë këtë në perspektivë, ju mund të fluturoni pa ndalesë në të Global 8000 ose Gulfstream G800 nga Nju Jorku në Bangkok.

Siç do të prisnit nga avionët që secili ka një çmim të ri të listës prej mbi 75 milionë dollarë, ambientet e brendshme janë mjaft spektakolare.

Natyrisht, këta dy avionë mund të pajisen me dushe, dhoma gjumi të dedikuara, zona ngrënieje dhe, më e rëndësishmja, një zonë pushimi të dedikuar për ekuipazhin.

Në fakt, ka një sërë avionësh privatë që munden fluturojnë distanca befasuese, të gjithë me brendshme të pabesueshme.

Gulfstream G800 Gama maksimale e jashtme 8000 milje detare

Gama maksimale e avionit shumë të lehtë

Një vështrim më i afërt i secilës kategori avionësh lejon një analizë më të madhe të shifrave të diapazonit.

Brenda Jet shumë i lehtë kategoria, ne kemi avionë që zakonisht përdoren për të transportuar deri në 4 pasagjerë në distanca të shkurtra.

Dallimet brenda kësaj kategorie janë jashtëzakonisht të vogla, me një ndryshim prej vetëm 425 milje detare midis Eklipsi 500/550 dhe Cessna Citation M2.

Këto avionë përdoren kryesisht për kërcime të shpejta midis qyteteve, zakonisht nën 1 orë. Për shembull, Londra në Paris.

Gama e avionit të lehtë

Duke parë gamën maksimale të avionë të lehta, ka një mospërputhje shumë më të madhe midis avionit me diapazonin më të madh dhe avionit me diapazonin më të vogël.

Në të vërtetë, duke pasur parasysh se kategoria e avionëve të lehtë është shumë më e vendosur se kategoria VLJ, ne shohim një gamë më të madhe moshe të avionëve. Avioni më i vjetër në këtë listë është Cessna Citation I, me dërgesat që kanë filluar në 1971.

Sidoqoftë, pjesa më e madhe e avionëve të lehta kanë një distancë maksimale që është rreth kufiri i 2,000 miljeve detare. Një distancë që ka të bëjë vetëm me Nju Jorkun deri në Las Vegas.

Fatkeqësisht, duke pasur parasysh se ka një sërë variablash që do të zvogëlojnë gamën e avionëve, nuk ka gjasa që një avion i lehtë të jetë në gjendje të kryejë me sukses misionin Nju Jork në Las Vegas pa pasur nevojë të furnizohet me karburant.

Sigurisht, ka disa aeroplanë me distancë dukshëm më të vogël. Avionë të tillë si Beechcraft Kryeministri I Cessna Citation CJ1 kanë shifra diapazoni që i afrojnë ata me kategorinë e avionëve VLJ.

Gama e mesme e avionëve

Ngjashëm si kur shikoni figurat e diapazonit të avionëve të lehtë, disa avionë të mesëm janë më të përshtatshme për kategorinë e avionëve të lehtë (bazuar vetëm në shifrat e diapazonit).

Sidoqoftë, ndryshe nga avionët e lehtë, nuk ka një grup domethënës të avionëve të mesëm me figura të ngjashme të diapazonit. Grafiku më poshtë demonstron një grup figurash shumë më të larmishme.

Në fundin e poshtëm të shkallës, kemi Cessna Citation VII, me një distancë maksimale prej 1,700 milje detare. Dhe pastaj, në fundin e sipërm të shkallës, kemi Gulfstream G200 me një distancë maksimale prej 3,394 milje detare.

Për më tepër, mosha e këtyre avionëve ndryshon ndjeshëm. Avioni më i vjetër në listë është Dassault Falcon 20F-5BR, me dërgesat që kanë filluar në 1970.

Kjo shkon deri në 2019, kur dërgesat e Embraer Praetor 500 filloi.

Gama maksimale e avionit të madh

Dhe së fundi, avionë të mëdhenj. Ky është grupi me më shumë avionë, avionë më të vjetër, diapazon më të madh dhe diferencë më të madhe në distancë ndërmjet avionëve.

Duke filluar me moshën. Avioni më i vjetër në kategorinë e avionëve të mëdhenj është Gulfstream GII, me dërgesat që kanë filluar në 1967.

Për më tepër, është grupi me avionët më të rinj. Kjo është për shkak të Gulfstream G700, Dassault Falcon 10X, Bombardier Global 8000dhe Gulfstream G800. Dorëzimet pritet të fillojnë përkatësisht në 2022 dhe 2025.

Më pas, le të shohim shifrat e drejtpërdrejta maksimale të gamës. Në fund të shkallës, ne kemi Bombardier Challenger 850. Ky është një avion i madh që mund të strehojë deri në 15 pasagjerë. Sidoqoftë, mund të fluturojë vetëm një maksimum prej 2,546 milje detare pa ndërprerje.

Dhe pastaj, në krye të shkallës, ne kemi Bombardier Global 8000 dhe Gulfstream G800. Të dy avionët janë të aftë të lundrojnë pa ndalesë deri në 8,000 milje detare. Kjo, teorikisht, i lejon aeroplanit të fluturojë pa ndalesë midis Los Anxhelosit dhe Singaporit.

Në përgjithësi, kjo rezulton në një diferencë prej më shumë se 5,300 milje detare midis avionit të madh me rrezen më të madhe dhe rrezes më të vogël.

Sigurisht, ekziston një grupim i zakonshëm i avionëve të mëdhenj, me pjesën më të madhe të tyre në grupin e distancës 3,500 - 4,500 milje detare.

Top 5 avionët privatë me rreze maksimale

1. Bombardier Global 8000 (8,000 milje detare)

Në radhë të parë të përbashkët, avioni privat me rreze maksimale është Bombardier Global 8000. Shpallur në mund 2022, Global 8000 është më i fundit në popullaritetin dhe afatgjatë Global familja e avionëve.

La Bombardier Global 8000 ka një rreze maksimale prej 8,000 milje detare.

La Global 8000 është në gjendje të transportojë deri në 19 pasagjerë me një shpejtësi maksimale prej 0.94 Mach, të mundësuar nga dy motorë General Electric Passport.

Bombardier Global 8000 kabinë

Si rezultat i motorëve të fuqishëm të Pasaportave, Global 8000 ka një shpejtësi maksimale prej 0.94 Mach. Për më tepër, Global 8000 ka një shpejtësi tipike lundrimi prej 0.85 Mach dhe një shifër lundrimi me shpejtësi të lartë prej 0.90 Mach. Ndoshta më mbresëlënëse, Global 8000 ka gjithashtu një lundrim me shpejtësi ultra të lartë prej 0.92 Mach.

Në fakt, Global 8000 është aq i shpejtë sa gjatë testimit të tij theu barrierën e zërit.

Përveç kësaj, Global 8000 ka një lartësi fillestare të lundrimit (në MTOW) prej 43,000 këmbësh. Më pas është në gjendje të vazhdojë të ngjitet deri në 51,000 këmbë.

2. Gulfstream G800 (8,000 milje detare)

Në radhë të parë të përbashkët, është Gulfstream G800.

La Gulfstream G800 u njoftua në tetor 2021. Dorëzimi do të fillojë në 2024 me fluturimin e parë që do të bëhet në qershor 2022. Krahët dhe motorët janë të përbashkët me Gulfstream G700.

G800 ka një çmim fillestar prej 71.5 milionë dollarësh. Avioni ka një shpejtësi maksimale prej 0.925 Mach dhe një rreze maksimale prej 8,000 milje detare.

G800 mundësohet nga dy motorë Rolls-Royce Pearl 700. Çdo motor është i aftë të prodhojë deri në 18,250 lbs shtytje. Prandaj, kjo rezulton në një prodhim të përgjithshëm të shtytjes prej 36,500 lbs shtytje.

Si rezultat, Gulfstream G800 është në gjendje të lundrojë me një shpejtësi maksimale prej 0.925 Mach. Shifra e lundrimit me shpejtësi të lartë është 0.90 Mach, ndërsa shpejtësia optimale e lundrimit me rreze të gjatë është 0.85 Mach.

3. Bombardier Global 7500 (7,700 milje detare)

Deri në vitin 2022, avioni privat me rrezen më të gjatë ishte ai Bombardier Global 7500. Megjithatë, aktualisht është i treti në listën e avionëve privatë me rreze maksimale.

7500 ka një gamë prej 7,700 miljesh detare. Kjo përkthehet në 8,861 milje ose 14,260 km.

Diapazoni i Global 7500 është aq mbresëlënëse sa në tetor 2019 vendosi një rekord të ri për misionin më të gjatë të fluturuar ndonjëherë. Misioni ishte një fluturim mbresëlënës pa ndalesë nga Sydney në Detroit, Michigan. Të Global 7500 e përfunduan këtë fluturim në 17 orë pa ndalur.

Bombardier Global 7500 E jashtme

Diapazoni i Global 7500 është aq mbresëlënëse saqë mund të lidhë pothuajse çdo dy pika të globit pa pasur nevojë të ndalet.

Përveç kësaj, Global 7500 nuk është ngatërresë. Mund të lundrojë me një shpejtësi prej 516 knots - gjithashtu duke e bërë atë një nga avionët më të shpejtë të biznesit që ekziston.

Siç do të prisnit nga një avion që kushton 73 milionë dollarë para opsioneve, pjesa e brendshme është në krye të gamës. Të Global 7500 ka më shumë dritë natyrore në kabinën se çdo avion tjetër privat. BombardierSistemi i Pure Air siguron 100% ajër të pastër, ndërsa është gjithashtu në gjendje të ngrohë dhe ftohë shpejt kabinën.

4. Gulfstream G700 (7,500 milje detare)

Në vendin e katërt të përbashkët atje në konkursin për avionin privat me distancën më të madhe është ai Gulfstream G700. G700 është një hyrje e re në treg.

Sidoqoftë, siç mund ta kuptoni nga pjesa tjetër e avionëve në këtë listë, Gulfstream di një ose dy gjëra për maksimizimin e diapazonit.

G700 është Gulfstreampërgjigja për Global 7500. G700 gjithashtu mund të lundrojë në 516 knots në një lartësi maksimale prej 51,000 metrash. Të dy avionët mund të mbajnë deri në 19 pasagjerë.

G700 është madje i ngjashëm në çmim - kushton 75 milion dollarë përpara opsioneve.

Sidoqoftë, G700 mund të fluturojë pa ndërprerje vetëm për 7,500 Mila Nautikë. Kjo përkthehet në 8,630 milje ose 13,890 km.

Shumë si Global 7500, nuk ka shumë destinacione që G700 nuk mund t'i arrijë në një rezervuar të vetëm të karburantit. London në Perth, Australi, Tokio në New York, Dallas në Cape Town. G700 mund të fluturojë të gjitha këto linja pa ndalur.

Siç e pamë me Global 7500, është e domosdoshme që kabina të jetë emëruar siç duhet për të akomoduar misione të gjata.

Fatmirësisht një zonë që G700 e mposht Global 7500 është kushtuar hapësirave të jetesës. G700 mund të ketë deri në pesë hapësira të dedikuara jetese.

5. Gulfstream G650ER (7,500 milje detare)

Vjen në vendin e katërt të përbashkët me G700 është G650ER. ER qëndron për shtrirjen e zgjeruar. G650ER gjithashtu mund të fluturojë 7,500 milje detare (8,630 milje / 13,890 KM) me një shpejtësi prej 516 knots.

Të dy avionët mund të lundrojnë në një lartësi maksimale prej 51,000 këmbësh. Dhe të dy avionët mund të mbajnë deri në 19 pasagjerë. Sidoqoftë, G650ER kushton 70 milion dollarë përpara opsioneve. 5 milion dollarë më pak se G700.

Siç do të prisnit nga një Gulfstream, G650ER është standardi i artë për lundrimet me rreze të gjatë.

Gulfstream G650ER E jashtme

Lartësi e ulët e kabinës. 100% ajër i pastër. Banesë private. Kabinë e qetë. Dritë e bollshme natyrore. G650ER i ka të gjitha.

E gjithë kabina mund të kontrollohet nga një aplikacion celular në telefonin tuaj. Kjo ju lejon të kontrolloni dritat, temperaturën dhe më shumë.

Imagjinoni atë. Ju mund të jeni të shtrirë në një madhësi të plotë krevat në pjesën e pasme të avionit duke fluturuar mbi Atlantik dhe duke fikur dritat nga telefoni juaj. Nuk ka nevojë as të ngriheni nga shtrati.

G650ER mund të ketë deri në katër zona të jetesës për të siguruar "një largim të rafinuar mbi re".

Variablat që ndikojnë në distancën private të avionëve

Megjithatë, ashtu si kur shikoni djegia mesatare e karburantit të avionëve privatë, këto shifra duhet të merren me një kokërr kripë. Kjo sepse ekzistojnë një larmi faktorësh që do të ndikojnë në diapazonin maksimal të avionit. Dhe, për fat të keq, të gjithë faktorët do të ulin shifrat e deklaruara.

Faktorët e mëposhtëm do të ndikojnë negativisht në diapazonin e avionëve:

 • Shpejtësia dhe lartësia
  • Kur fluturoni me shpejtësi më të madhe, zvarritjet rriten. Prandaj, nevojitet më shumë energji për të ruajtur një shpejtësi më të lartë. Si rezultat, prodhuesit shpesh ofrojnë një shpejtësi lundrimi me rreze të gjatë në mënyrë që të sigurojnë ekuilibrin më të mirë midis shpejtësisë dhe rrezes.
  • Sa më lart të shkoni, aq më pak i dendur është ajri. Prandaj, nevojitet më pak përpjekje për të shtyrë ajrin përreth. Megjithatë, për t'u ngritur më lart, nevojitet më shumë shtytje për t'u ngjitur në lartësinë optimale të lartë. Më shumë shtytje rezulton në rritjen e djegies së karburantit. Rritja e rezultateve të djegies së karburantit në më pak rreze.
 • Pasagjerët & Bagazhet
  • Pasagjerët dhe bagazhet rezultojnë në rritje të peshës. Rritja e peshës rezulton në rritje të tërheqjes. Zvarritja e shtuar rezulton në më shumë shtytje të nevojshme. Sa më shumë shtytje nevojitet, aq më shumë karburant përdoret. Sa më shumë karburant të përdoret, aq më i ulët është diapazoni i avionit.
  • Përafërsisht një rritje prej 10% në masën e avionit kërkon një rritje prej 10% të shtytjes. Kjo më pas përkthehet në një rënie prej 5% të intervalit.
 • mot
  • Era mund të jetë një bekim dhe një mallkim. Kur lundroni me erë të pasme, diapazoni do të jetë optimal. Megjithatë, kur lundroni me një erë të kundërt, nevojitet më shumë shtytje për të kaluar. Prandaj, diapazoni do të ulet ndjeshëm.
  • Sigurisht, kushtet e erës janë të vështira për t'u parashikuar kur jeni duke rezervuar fluturimin tuaj. Prandaj, a siguri marzhi do të duhet gjithmonë të merret parasysh kur planifikoni një fluturim me avion privat.

Gjeni Avionët Me Diapazonin për Misionin Tuaj

Në mënyrë që të shihni gamën individuale të çdo avioni privat - lundroni në tonë faqja e krahasimit të avionëve.

Këtu do të jeni në gjendje të futni kërkesat tuaja të gamës, së bashku me çmimin dhe faktorë të tjerë. Ju pastaj mund të renditni lehtë rezultatet për të gjetur avionin e duhur për ju.

Sa kushton?

Për shkak të natyrës shumë të porositur të avionëve privatë, të gjithë avionët do të kenë çmime të ndryshme në varësi të rrugës së zgjedhur. Sidoqoftë, vlerësimet mund të sigurohen. Ju lutemi këshillohuni me artikujt vijues.

Nëse jeni të interesuar të llogaritni vetë koston e fluturimit tuaj privat, atëherë shikoni këto artikuj.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.