Arsyeja për Tre Aeroplanë Privatë të Motorit TriJet

Dassault Falcon 900 E jashtme

Avionët privatë Trijet kanë një dizajn të veçantë me tre motorë të montuar në pjesën e pasme të avionit.

Megjithatë, shpesh bëhen pyetje për arsyen e tre motorëve në një avion privat, përfitimet që ai mbart, si dhe pse ka pak modele trijet në treg.

Për më tepër, duke pasur parasysh mungesën e avionëve trijet që po prodhohen aktualisht, sa kohë do të jenë ata përreth para se të zhduken?

Çfarë janë aeroplanët Trijet?

Një avion trijet është ai që mundësohet nga tre motorë.

Këto dizajne ishin të njohura në vitet 1960 dhe 70 në mesin e avionëve komercialë, pasi ato rritën performancën dhe besueshmërinë e avionit. Kjo është për shkak se sa më shumë motorë të ketë, aq më pak katastrofike është nëse një motor do të dështonte.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur fluturoni mbi trupa të mëdhenj ujorë.

Avionët Trijet zakonisht kanë dy motorë të montuar në pjesën e pasme të avionit (ashtu si avionët e tjerë privatë) dhe një motor të tretë të montuar në bisht.

Avionët privatë i kanë motorët e tyre të montuar në pjesën e pasme dhe jo nën krahë për shkak të madhësisë së avionit. Avionët duhet të kenë pajisje uljeje më të konsiderueshme dhe të jenë më të larta nga toka në mënyrë që të akomodojnë motorët nën krah.

Histori

Avionët Trijet fillimisht filluan me aplikime ushtarake dhe komerciale.

Stili mund të datohet që nga fundi i viteve 1940 kur Tupolev lëshoi ​​prototipin e bombarduesit Tu-73. Megjithatë, ky projekt u anulua shpejt.

Përkundër kësaj, avionët trijet vazhduan të zhvillohen në një kompacitet tregtar, me Hawker Siddeley Trident dhe Boeing 727 që u zhvilluan në fillim të viteve 1960.

Dassault Falcon 50-40 Jashtme
Dassault Falcon 50

Avioni i parë privat trijet që u prodhua ishte Dassault Falcon 50, me fluturimin e saj të parë në 1976 dhe dërgesat nisin 4 vjet më vonë.

Dassault pastaj vazhdoi prodhimin e avionëve trijet me Falcon 900 në mesin e viteve 1980, Falcon 7X, dhe Falcon 8X.

Ndërsa Falcon 50 familje kishte 3 variante (the Falcon 50, Falcon 50EX, dhe Falcon 50-40), të Falcon 900 formacioni është ende duke u prodhuar sot me Dassault Falcon 900LX.

Në botën e avionëve komercialë të pasagjerëve, aeroplanët trijet janë hequr gradualisht, pa asnjë aeroplan komercial trijet aktualisht në prodhim.

Aeroplanët aktualë të TriJet Private

Aktualisht, aktualisht janë në prodhim vetëm tre avionë privatë trijet.

Këto janë Dassault Falcon 900LX, Dassault Falcon 7X, dhe Dassault Falcon 8X.

Dassault Falcon 8X trijet
Dassault Falcon 8X

Falë tre motorëve, këta avionë kanë të gjithë performancë mbresëlënëse në tokë dhe janë shumë efikase.

Për më tepër, ato janë të njohura në industri falë dizajnit të tyre të veçantë.

Avionët Privatë TriJet të kaluar

Siç u përmend, i vetmi prodhues i avionëve privatë trijet ka qenë Dassault me tyre Falcon avionët.

La Falcon 50 ishte avioni i parë privat trijet që doli në treg, i ndjekur shpejt nga Falcon 50EX dhe Falcon 50-40. Të gjitha këto variante bazoheshin në të njëjtën platformë trijet.

Modeli tjetër me tre motorë ishte ai Falcon 900 familje avionësh me mbi 7 variante në 35 vitet e fundit.

Ka pasur Falcon 900, 900B, 900C, 900DX, 900EX, 900EX, 900EX EASy, dhe në fund Falcon 900LX

Dhe kjo eshte.

Ndërsa trijet është ikonë, ajo kurrë nuk është marrë nga prodhues të tjerë.

Avantazhet e tre motorëve

Avionët Trijet kanë 2 avantazhe kryesore ndaj avionëve me dy reaktivë, me një avantazh të tretë që është bërë më pak i rëndësishëm me kalimin e kohës.

Së pari, trijetët janë zakonisht më efikas sesa përpjekja për të nxjerrë performancë të ngjashme nga dy motorë.

Të kesh tre motorë do të thotë që secili motor mund të jetë më i vogël dhe për këtë arsye më efikas për motor.

Për shembull, Falcon 900LX ka një fuqi shtytjeje maksimale prej 5,000 lbs për motor. Prandaj, kjo rezulton në një prodhim total të shtytjes maksimale prej 15,000 lbs. Tani le të krahasojmë me një aeroplan dy-jetësh me madhësi të ngjashme, të Falcon 2000LXS. Falcon 2000LXS ka një fuqi të shtytjes maksimale të motorit prej 7,000 lbs. Kjo, pra, rezulton në një prodhim të përgjithshëm shtytës prej 14,000 lbs.

Pra, edhe pse 2000LXS ka motorë më të fuqishëm, fuqia totale e shtytjes është më e ulët. Për më tepër, duke pasur parasysh se çdo motor është më i madh dhe më i fuqishëm, ata konsumojnë më shumë karburant në përgjithësi.

Një shënim i rëndësishëm këtu është se Falcon 900LX është një aeroplan më i rëndë, por afërsisht me të njëjtën madhësi si 2000LXS. Pavarësisht nga kjo, 900LX mund të lundrojë më lart dhe më shpejt se 2000LXS, duke djegur më pak karburant (260 gallon në orë kundrejt 269 gallon në orë).

Dassault Jashtëm 900LX
Dassault Falcon 900LX

Së dyti, performanca më e mirë e tokës. Trijet kanë performancë më të mirë në ngritje sesa avionët ekuivalent me dy-jet. Përsëri, le të krahasojmë Falcon 900LX me Falcon 2000LXS

Siç u përmend, 900LX është më i rëndë dhe ka vetëm 1,000 lbs më shumë shtytje se 2000LXS. Megjithatë, të Falcon 900LX është në gjendje të ngrihet në vetëm 5,360 këmbë krahasuar me minimumin 5,878 këmbë që kërkon 2000LXS me dy motorë.

Për më tepër, distanca e ngritjes zakonisht llogaritet të ketë një diferencë sigurie për dështimet e mundshme të motorit dhe pastrimin e pengesave. Si rezultat, trijetët janë më të përshtatshëm për t'u ngritur nga aeroportet e nxehtë dhe të lartë.

Për më tepër, dizajni trijet ndihmon me afrimet e pjerrëta dhe ngjitjet, si p.sh Aeroporti i Londrës.

Avantazhi i tretë, megjithëse më pak i rëndësishëm këto ditë, është siguria. Nëse një motor dështon në një trijet, mbeten ende dy motorë, megjithëse jo aq të fuqishëm sa motorët individualë në një avion binjak.

Për shembull, nëse një motor në Falcon 900LX dështon, shtytja totale bie në 10,000 lbs. Nëse një motor dështon në 2000LXS, fuqia totale e shtytjes bie në 7,000 lbs. Pra, krejt papritur, avantazhi i shtytjes prej 1,000 lb i Falcon 900LX rritet në 3,000 lbs nëse një motor dështon në çdo avion.

Sidoqoftë, kjo rrallë përmendet si një përfitim i trijets për shkak të besueshmërisë së shtuar të motorëve modernë të avionëve.

Disavantazhet e aeroplanit Trijet

Disavantazhi më i madh i trijeteve është kostoja.

Po, ata janë pak më efikas në karburant, megjithatë, shumica e avionëve binjakë kanë performancë të krahasueshme.

Përsëri, klasikja Falcon 900LX kundrejt Falcon 2000LXS krahasimi. Po, 900LX është më efikas në karburant, por vetëm me 9 gallon në orë. Pra, aty kursehet kosto.

Megjithatë, sa më shumë motorë të ketë, aq më shumë kohë harxhohet për t'i mirëmbajtur. Edhe pse mund të duhen më pak orë për të mirëmbajtur çdo motor individual në një trijet, ai është vetëm margjinal në krahasim me një avion me dy reaktivë.

Për më tepër, nëse keni nevojë për pjesë, do t'ju duhen tre nga të gjitha në vend të dy.

Dassault Jashtëm 2000LXS
Dassault Falcon 2000LXS

Edhe për sa i përket performancës në tokë, motorët e avionëve janë shumë më efikas dhe më të fuqishëm se sa ishin më parë. Prandaj, është e mundur të merrni të njëjtën fuqi, nëse jo më shumë, vetëm nga dy motorë kundrejt tre.

Për më tepër, fuqia e avionëve me dy reaktivë nuk është e tillë që aftësitë e performancës së trijetëve të mos jenë aq unike. Po, Dassault Falcon 8X mund të ulet në aeroportin e qytetit të Londrës, por po ashtu edhe Bombardier Global 6000.

Dhe së fundi, siguria nuk është më një arsye e vlefshme për motorin e tretë. Përsëri, motorët modernë të avionëve tani janë mjaft të besueshëm për të mos pasur nevojë për motorin e tretë.

E ardhmja e avionëve privatë të TriJet

Mjerisht, avionët privatë me tre motorë nuk kanë shumë të ardhme.

Kjo është demonstruar më së miri nga Dassault veten me dy avionët më të rinj – të Falcon 6X dhe Falcon 10X.

Dassault është i vetmi prodhues i mbetur që prodhon avionë privatë me tre motorë dhe duke qenë se avionët më të rinj nuk i kanë, nuk ka gjasa që ndonjë prodhues tjetër të fillojë të prodhojë avionë me tre motorë.

Arsyet për këtë zgjedhje janë për shkak të gjithçkaje të përmendur më parë, nuk ka më një arsye të vlefshme për tre motorët.

Dassault Falcon 10X E jashtme
Dassault Falcon 10X

Realisht, bëhet fjalë për koston e funksionimit.

Shumica e blerësve shikojnë tre motorët dhe supozojnë se më shumë motorë janë të barabartë me kosto më të larta. Dhe ndërsa kjo është e vërtetë në disa fusha, ajo kompensohet disi nga rritja e efikasitetit diku tjetër.

Prandaj, një avion me tre motorë është shpesh më i vështirë për t'u shitur sesa një ekuivalent me dy motorë.

përmbledhje

Eshte turp qe po i vjen fundi epokes se trijeteve.

Megjithatë, me motorët që bëhen më të fuqishëm, më efikasë dhe më të besueshëm ndërsa nuk bëhen më të mëdhenj, do të thotë se është e vështirë të justifikohet motori i tretë.

Kjo është e ngjashme në botën e aviacionit komercial se si janë avionët me 4 motorë dalëngadalë po hiqet për alternativat me dy motorë.

Është turp sepse avionët trijet kanë shumë sharm. Mjerisht sharmi nuk është një arsye mjaft e rëndësishme për të prodhuar dhe shitur një dizajn më pak se optimal.