Kalo te përmbajtja kryesore

Kur është fjala për pronësia e avionëve privatë ka dy kosto kryesore për t'u marrë në konsideratë - kostoja për blerjen e vërtetë të avionit dhe kostoja e operimit të avionit.

Ndërsa mund të jeni në gjendje të përballoni koston e blerjes së një avioni privat, është gjithashtu e mundur që mund të mos jeni në gjendje të përballoni koston e funksionimit të avionit.

Prandaj, është thelbësore të merren parasysh të gjitha kostot e përfshira, së bashku me amortizimin e avionit dhe kohëzgjatjen e shitjes së avionit.

Cila është kostoja mesatare e pronësisë së aeroplanit të biznesit

Kostoja mesatare e pronësisë së avionit të biznesit mund të ndryshojë shumë në varësi të disa faktorëve, duke përfshirë llojin dhe madhësinë e avionit, moshën e tij, modelet e përdorimit dhe variacionet rajonale.

Megjithatë, për vlerësime të përafërta, hidhini një sy tabelës më poshtë për shifrat mesatare për klasë.

Klasa e avionëveKostoja e blerjesAmortizimi mbi 5 vjetKostoja Vjetore Operative e Fluturimit 200 orë në vit
turbohelikë$ 6.6 milion$500,000$700,000
Vlj$ 4 milion$900,000$ 1 milion
Avion i lehtë$ 9 milion$ 2.5 milion$ 1.2 milion
Mesme$ 13.5 milion$ 3 milion$ 1.5 milion
Jet i madh$ 45 milion$ 8 milion$ 4 milion
Kostoja mesatare për të blerë dhe operuar një avion privat sipas klasës (2015 ose avion më të ri)

Në përgjithësi, VLJ-të dhe avionët e lehtë do të kushtojnë nga 3 deri në 6 milion dollarë për të blerë dhe 1 deri në 2 milion dollarë për të operuar çdo vit. Nëse do t'i shisnit këta avionë pas 5 vitesh, do të prisnit që atëherë të kishit humbur rreth 30% të vlerës së tyre.

Avionët e mesëm kushtojnë rreth 10 milionë dollarë për të blerë dhe më pas 2 deri në 3 milionë dollarë për të operuar çdo vit. Këta avionë e mbajnë vlerën e tyre pak më mirë me rreth 20% të vlerës së humbur pas 5 vjetësh.

Më në fund, avionë të mëdhenj. Siç mund ta prisni, këto janë më i shtrenjtë avionë me një kosto blerjeje prej 20 deri në 60 milionë dollarë dhe një kosto operative vjetore prej 3 deri në 5 milionë dollarë. Këta avionë, përsëri, humbën rreth 20% të vlerës së tyre gjatë 5 viteve.

Sigurisht, ka shumë faktorë që do të ndikojnë në kostot. Si rezultat, këto janë vlerësime shumë të përgjithshme për pronarët e Amerikës së Veriut që fluturojnë 200 orë në vit.

Mbani në mend se këto kosto janë vetëm mesatare, dhe shpenzimet aktuale mund të jenë dukshëm më të larta për avionët më të mëdhenj ose më luksoz dhe më të ulëta për modelet më të vogla dhe me efikasitet të karburantit.

Për më tepër, pajtueshmëria rregullatore, përmirësimet dhe faktorë të tjerë mund të ndikojnë më tej në koston e përgjithshme të pronësisë së avionëve të biznesit.

Blerësit e mundshëm duhet të kryejnë një analizë të detajuar financiare dhe të marrin në konsideratë kërkesat e tyre specifike kur vlerësojnë koston e posedimit të një avioni biznesi, së bashku me sigurimin që të bëjnë blerje për të gjetur zgjidhjen optimale.

Embraer Phenom 300 E jashtme

E re ose e para-pronuar

Kur bëhet fjalë për blerjen e një avioni privat, një konsideratë që duhet bërë është nëse po kërkoni të blini një avion të ri apo të parapërdorur.

Kërkesa për avionë të rinj mbetet e lartë, me një të konsiderueshme pagesë e prapambetur në dërgesat e avionëve të rinj.

Prandaj, avionët që dalin në treg brenda vitit të parë ose dy që nga viti i prodhimit të tyre shpesh do të kenë një çmim të lartë të kërkuar krahasuar me çmimin e tyre të ri.

Për më tepër, nëse dëshironi të blini një avion të ri, do të prisni një kohë të konsiderueshme për t'u dorëzuar.

Prandaj, blerja e një avioni në pronësi të mëparshme do t'ju lejojë të ngjiteni më shpejt në qiell me avionin tuaj.

Prandaj, nëse jeni duke menduar për blerja e një avioni privat është kritike të merrni parasysh se sa kohë jeni të gatshëm të prisni për dorëzim, çmimin që do të paguani për një shembull të ri të zotëruar më parë, dhe nëse mund të merrni apo jo një vend të dorëzimit.

Prandaj, për sa i përket ndikimit në koston e blerjes së një avioni privat, një avion i para-pronës nuk do të ketë gjithmonë të jetë më pak i shtrenjtë se një avion i ri.

Kostoja për të blerë një avion privat

Çmimi i blerjes është shuma që ju duhet të paguani për të blerë vetëm atë avion.

Ai nuk përfshin kosto të tilla si tarifat ligjore, inspektimet para blerjes, fluturimet testuese, regjistrimi, etj.

Është vetëm çmimi i shitjes së avionit.

Prandaj, kur jeni duke llogaritur shumën që mund të shpenzoni, është mirë të mbani një diferencë sigurie për këto tarifa shtesë.

Dhe, më e rëndësishmja, kur fluturoni privat, keni një diferencë financiare sigurie për çdo ngjarje të papritur.

Si rezultat, kur përmenden çmimet për koston e blerjes së një avioni privat, kjo i referohet vetëm vetë avionit dhe asgjë më shumë.

Siç do të prisnit, çmimet variojnë ndjeshëm midis avionëve. Çmimet ndikohen nga kushtet, orët në aeroplan, motorët, historia dhe më shumë.

Kostoja për të blerë një avion do të ndahet sipas klasës së avionit më poshtë, me një gamë për avionë të rinj dhe të parapërdorur brenda atij diapazoni. 

 • Avionë shumë të Lehta
  • Avionët shumë të lehtë (VLJ) janë të shkëlqyera për misione të shkurtra që zakonisht zgjasin 1-2 orë, zakonisht duke qenë në gjendje të mbajnë rehat 4 pasagjerët.
  • Çmimet e reja për VLJ-të në prodhim fillojnë nga 3 milionë dollarë për Avion vizion cirrus dhe shkojnë deri në 5.5 milionë dollarë për HondaJet Elita S.
  • Kostoja për të blerë një para-pronë Vlj varion nga rreth 1 milion dollarë deri në 5 milion dollarë, me Eklipsi 500 duke qenë VLJ-ja më e lirë në tregun e para-pronës.
  • VLJ-të janë një klasë relativisht e re avionësh. Ata nuk kanë përfitimin që kanë qenë rreth e rrotull për shumë dekada si klasat e tjera.
  • Prandaj, kur paraqitet si një varg vlerash për klasë, kjo është anormalisht e lartë pasi nuk ka avionë më të vjetër për të ulur çmimin
  • Megjithatë, klasa VLJ ka relativisht pak modele dhe nuk është aq popullor sa avionët e lehtë. Prandaj, në të ardhmen, këto vlera ka të ngjarë të ulen mjaft ndjeshëm.
 • Avionë të lehtë
  • Avionët e lehtë janë avionët tuaj kryesorë. Këto mund të mbajnë lehtësisht 6 pasagjerë në rehati për misione pak më të gjata se VLJ.
  • Çmimet fillojnë nga 5.2 milionë dollarë për Tjetra 400XTi, një avion i riprodhuar.
  • Çmimet më pas arrijnë në rreth 10 milionë dollarë për një të re Cessna Citation CJ4. Për sa i përket tregut të zotëruar më parë, ju mund të grumbulloni një Mitsubishi Diamond 1A për rreth $ 250,000.
  • Çmimet pastaj variojnë nga 250,000 dollarë deri në pak më pak se 12 milion dollarë për Learjet 75 Liria.
  • Duke pasur parasysh numrin e viteve që kanë ekzistuar avionët e lehtë, ka më shumë gjasa të gjeni një avion që i përshtatet buxhetit tuaj në krahasim me Very Light Jets.
 • Avionë të mesëm
  • Nëse keni nevojë për diçka me më shumë hapësirë, më shumë rreze dhe më shumë veçori, një avion i mesëm do të jetë në gjendje të ofrojë.
  • Megjithatë, do të kushtojë më shumë se avionët më të vegjël të lehtë. Çmimet fillojnë me rreth 11 milionë dollarë për një të re Pilatus PC-24.
  • La Pilatus PC-24 është një avion shumë i gjithanshëm që mund të operojë në lartësi të mëdha dhe nuk kufizohet në pista të shtruara. Kjo, pra, ka çuar në Pilatus emërtimi i PC-24 një SVJ - Jet super i gjithanshëm.
  • Avioni privat më i shtrenjtë i ri i mesëm që mund të blini është ai Cessna Citation Sovereign+, me një listë të re çmimi prej 19 milionë dollarësh.
  • Sidoqoftë, nëse jeni duke kërkuar një avion mesatar, atëherë çmimet fillojnë nga 300,000 dollarë për një Westwind 1 nga IAI.
  • Çmimet pastaj rriten deri në fundin e lartë me Embraer Praetor 500, një avion mesatar me një çmim mesatar të para-pronësisë prej 16.3 milionë dollarë. Të Praetor 500 është një avion që jep vlerë të jashtëzakonshme për para.
 • Aeroplanë të mëdhenj
  • Avionët e mëdhenj janë idealë për misione të gjata ku keni nevojë për rehati maksimale. Kjo kategori është shtëpia e avionëve kryesorë me risitë më të fundit me avionë si p.sh Gulfstream G700 Bombardier Global 8000.
  • Prandaj, avionët e kësaj kategorie kushtojnë dukshëm më shumë se avionët më të vegjël. Të Tjetra 604XT është avioni i madh më pak i shtrenjtë në prodhim aktualisht në treg me një çmim të listës prej vetëm 8 milionë dollarë.
  • Megjithatë, ashtu si vëllai i tij më i vogël Tjetra 400XTi, 604XT është një avion i riprodhuar. Prandaj, kjo i jep asaj një çmim mashtrues të ulët.
  • Mbi këtë, ekziston Embraer Praetor 600 me një listë të re çmimi prej vetëm 21 milionë dollarësh. Shumë si ajo Praetor 500, kjo përfaqëson vlerë të jashtëzakonshme për para.
  • Në krye të listës, është Gulfstream G700 Dassault Falcon 10X, të cilat të dyja kanë një listë çmimi duke filluar nga 75 milionë dollarë. Nëse jeni duke kërkuar për një avion të madh paraprakisht, mund të gjeni një Gulfstream GIII për rreth $ 500,000.
  • Çmimet për avionët e mëdhenj të mëparshëm vazhdojnë deri në mbi 70 milionë dollarë. Prandaj, kjo do të thotë që shumica e blerësve do të jenë në gjendje të gjejnë një avion të madh që i përshtatet buxhetit të tyre.

13% e modeleve të avionëve kanë një vlerë mesatare të zotëruar më pak se 1 milion dollarë.

Ndërsa 34% e modeleve të avionëve kanë një vlerë mesatare të parapronësisë prej 1 milion deri në 5 milion dollarë. Në krye, vetëm 6% e modeleve të avionëve kanë një vlerë mesatare të para-pronësisë mbi 50 milionë dollarë.

Prandaj, shumica e avionëve ulen midis vlerës së zotëruar më parë nga 1 milion dollarë dhe 5 milion dollarë.

Kjo nuk do të thotë se shumica e avionëve aktualisht në treg kanë një vlerë brenda atij diapazoni.

Kjo është për shkak se disa avionë kryejnë transaksione më shpesh se të tjerët. Për më tepër, avionët që janë më pak të shtrenjtë ka të ngjarë të jenë më të vjetër. Si rezultat, ka të ngjarë të ketë më pak prej tyre në shërbim dhe për rrjedhojë në treg. Përqindjet e mësipërme janë vetëm për modelin.

Gulfstream G800 Jashtme

Kostot shtesë të çmimit të blerjes

Ka disa kosto të rëndësishme që lidhen me procesin e blerjes së një avioni privat që nuk kanë lidhje me funksionimin e tij të përditshëm.

Këto kosto janë thelbësore për t'u marrë parasysh kur vlerësohet angazhimi i përgjithshëm financiar i blerjes së një avioni privat:

Tarifat ligjore dhe administrative

Angazhimi i këshilltarit ligjor është një praktikë e zakonshme në blerjet e avionëve.

Avokatët e specializuar në ligjin e aviacionit ndihmojnë në lundrimin në mjedisin rregullator kompleks, hartojnë dhe rishikojnë kontratat dhe sigurojnë që transaksioni të jetë në përputhje me të gjitha ligjet dhe rregulloret përkatëse.

Shërbimet e tyre shpesh vijnë me një tarifë të konsiderueshme, e cila mund të ndryshojë në varësi të kompleksitetit të transaksionit.

Inspektimi para blerjes

Përpara përfundimit të blerjes së një avioni, është zakon të kryhet një inspektim i plotë para blerjes.

Ky inspektim kryhet zakonisht nga një ekspert i pavarur i aviacionit, i cili shqyrton aftësinë ajrore të avionit, të dhënat e mirëmbajtjes dhe gjendjen e përgjithshme.

Kostoja e këtij inspektimi mund të ndryshojë në varësi të fushëveprimit dhe kompleksitetit të vlerësimit, por është një hap vendimtar për të siguruar që ju jeni duke marrë një të mirëmbajtur dhe i sigurt avionët.

Tarifat e vlerësimit

Punësimi i një vlerësuesi profesionist për të vlerësuar vlerën e drejtë të tregut të avionit është thelbësor si për blerësit ashtu edhe për shitësit.

Ky vlerësim ndihmon në përcaktimin e një çmimi të saktë blerjeje dhe gjithashtu mund të kërkohet nga huadhënësit nëse përfshihet financimi.

Tarifat e vlerësimit mund të ndryshojnë në bazë të kualifikimeve të vlerësuesit dhe kompleksitetit të vlerësimit.

Konsideratat tatimore

Implikimet tatimore të blerjes së një avioni privat mund të jenë të rëndësishme dhe ndryshojnë sipas juridiksionit.

Në varësi të ligjeve tatimore në vendin tuaj, ju mund të pësoni taksa mbi shitjet, taksat e përdorimit ose taksa të tjera pas blerjes.

Planifikimi i duhur tatimor dhe konsultimi me profesionistët e taksave janë thelbësore për të minimizuar këto kosto dhe për të siguruar përputhjen me rregulloret tatimore.

Shërbimet e ruajtjes

Shumë transaksione përfshijnë përdorimin e një shërbimi ruajtjeje për të lehtësuar transferimin e fondeve dhe për të siguruar një transaksion të qetë.

Shërbimet e ruajtjes vijnë me tarifa, të cilat mund të përfshijnë mbajtjen dhe disbursimin e fondeve, menaxhimin e transferimit ligjor të pronësisë dhe sigurimin që të plotësohen të gjitha kushtet e shitjes.

Kostot e Sigurimit

Megjithëse nuk lidhet drejtpërdrejt me funksionimin e avionit, mund t'ju duhet të siguroni mbulim sigurimi gjatë procesit të blerjes.

Kjo mund të përfshijë sigurimin për të mbrojtur kundër çështjeve të mundshme të zbuluara gjatë inspektimit para blerjes ose për të mbuluar avionin ndërsa është në tranzicion në pronësinë tuaj.

Shpenzimet e financimit

Nëse vendosni të financoni blerjen e aktivit tuaj, do të ketë tarifa të lidhura me sigurimin e financimit, duke përfshirë tarifat e aplikimit, tarifat e marrjes së kredisë dhe tarifat e interesit gjatë jetës së kredisë.

Pilot duke shtrënguar dorën me pamjen e jashtme të pronësisë së avionit privat

amortizim

Përqendrimi vetëm në koston e blerjes së një avioni mund të jetë një gabim i rëndësishëm financiar. Zhvlerësimi i avionit është i rëndësishëm dhe ndryshon shumë nga modeli në model.

Për shembull, një Learjet 36A aktualisht humbet rreth 8.5% të vlerës çdo vit krahasuar me vetëm 3% për një avion si ai Cessna Citation CJ3 +.

Për më tepër, avionët kanë kosto të ndryshme operative. Kur jeni duke fluturuar 300 orë në vit, një ndryshim i vogël në konsumin e karburantit mund të rritet shpejt.

Prandaj, kur shikoni koston për të blerë një avion privat me një çmim më të ulët, duhet të merrni parasysh kostot aktuale për sa i përket amortizimit dhe kostove të funksionimit.

Për më tepër, duhet të keni parasysh besueshmërinë, komoditetin, kontrollet e shtuara të mirëmbajtjes dhe certifikatat. Si rezultat, avioni "më i lirë" mund t'ju kushtojë më shumë në planin afatgjatë.

Për më tepër, sa më shumë të përdoret një avion privat, aq më e ulët është vlera. Ndërsa përdorimi i një makine matet me milje, një avion matet me orë.

Zakonisht kjo ndahet në dy lloje orëve - orët e kornizës së avionit dhe orët e motorit.

Sa më të larta këto orë, aq më e ulët është kostoja për të blerë. Megjithatë, ka të ngjarë të kërkohet më shumë mirëmbajtje dhe sa më afër që motorët të kenë nevojë për një riparim.

Si rezultat, vlerat mesatare të para-pronësisë që janë deklaruar janë duke supozuar numrin mesatar të orëve të flotës.

Kostot e vazhdueshme – fikse dhe të ndryshueshme

Kostoja për të zotëruar dhe operuar një avion biznesi ndryshon nga pronari në pronar, avioni në avion dhe rajoni në rajon. 

Kjo për shkak se kostoja totale do të ndikohet nga koha e fluturimit dhe orët në vit që fluturon avioni. Në mënyrë tipike, pronësia e avionit merret parasysh vetëm kur fluturojnë 200 orë në vit.

Ekzistojnë dy kategori kostosh për t'u marrë parasysh - fikse variabël shpenzimet.

Kostot fikse janë të gjitha kostot që ju duhet të paguani në mënyrë që të mbani avionin tuaj të ulur atje. Kjo është para se ta fluturoni ndonjëherë.

Për shembull, do t'ju duhet të paguani për ekuipazhin, ruajtjen, hipotekën e avionit dhe sigurimin.

Kostot variabile janë kostot që paguani për çdo orë që fluturoni.

Kostot e ndryshueshme përfshijnë karburantin, tarifat e uljes, tarifat e ekuipazhit gjatë natës dhe internetin.

Sa më shumë orë të fluturoni në vit, aq më e ulët është kostoja për orë për të gjitha kostot operative.

Për shembull, le të themi se zotëroni një Nextant 400XTi. 

Kostot fikse vjetore të vlerësuara janë $355,282 në vit, me një kosto të ndryshueshme për orë prej $1,495.

Prandaj, nëse fluturoni 100 orë në vit, do të keni një kosto operative vjetore prej $ 504,782. Kjo rezulton në një kosto reale për orë prej 5,047 dollarë.

Megjithatë, nëse do të fluturonit 400 orë në vit, do të kishit një kosto operative vjetore prej 953,282 dollarë. Rrjedhimisht, do të keni një kosto për orë prej 2,383 dollarë.

Prandaj, sa më shumë orë të fluturoni, aq më i ulët është kostoja e përgjithshme për orë. 

Kostot fikse kur zotëroni një avion privat

Zotërimi i një avioni privat përfshin një sërë kostosh fikse që mbeten relativisht të qëndrueshme me kalimin e kohës, pavarësisht se sa shpesh ose rrallë përdoret avioni.

Këto kosto janë thelbësore për të ruajtur aftësinë ajrore të avionit dhe përputhshmërinë ligjore.

Këtu është një përmbledhje e detajuar e kostove kryesore fikse që lidhen me pronësinë e aeroplanit:

Sigurimi i avionëve

Siç është rasti me gjithçka në aviacion, kostot varen nga një sërë faktorësh. Për më tepër, kostot ndryshojnë praktikisht në çdo skenar. Sigurimi është mishërimi i kësaj deklarate.

Sigurimi është gjithashtu thelbësor për pronësinë e avionëve. Dhe, siç do të prisnit, sigurimi i avionit privat mund të jetë një fushë e minuar.

Në thelb ekzistojnë dy forma sigurimi që kërkohen nëse zotëroni një avion privat. Sigurimi i trupit dhe sigurimi i përgjegjësisë me një kufi. Kini parasysh se ka shumë nuanca në këtë deklaratë. Të tilla si kufijtë e qetë kundrejt nën-kufizimeve.

Megjithatë, për qëllimin e llogaritjes së kostove të pronësisë së avionit privat, ne do ta mbajmë atë vetëm në sigurimin e trupit dhe sigurimin e përgjegjësisë me një kufi.

Siç pritej, ka një sërë faktorësh që ndikojnë në këtë çmim. Faktorë të tillë si vlera e avionit, përdorimi, përvoja e pilotit dhe kufijtë e mbulimit.

Megjithatë, ka faktorë të tjerë më kompleks që do të ndikojnë në koston totale të sigurimit.

Prandaj, ju lutemi konsultohuni me një kompani private të sigurimit të avionëve për një kuotë. Të tilla si Sigurimi Sakson or Travers.

Tarifat e hangarit ose parkimit

Kur avioni juaj nuk është duke u fluturuar, ai duhet të ruhet diku.

Me shumë mundësi në aeroportin tuaj lokal. Sigurisht, do të ketë disa netë që avioni juaj do të ruhet larg bazës.

Megjithatë, ato nuk do të merren parasysh në koston vjetore të ruajtjes.

Kjo kosto e vlerësuar do të funksionojë në supozimin që avioni kalon çdo natë përsëri në bazë.

Me ruajtjen, ka dy opsione. Brenda ose jashtë. Supozohet se nëse sapo keni blerë një avion privat multi-milionësh, nuk do ta ruani atë në shi. Kështu hangar eshte.

Në varësi të aeroportit ku dëshironi të bazoni avionin, do të paguani tarifa të ndryshme. Në këtë skenar, ne do të supozojmë një kosto mesatare hangar.

Pagat dhe përfitimet e ekuipazhit

Ju do të keni nevojë për dikë që të fluturojë avionin tuaj.

Ju do të duhet të mbuloni pagat, përfitimet dhe shpenzimet përkatëse të ekuipazhit tuaj.

Kjo përfshin kompensimin për pilotët, stjuardesat dhe personelin e mirëmbajtjes.

Shpenzimet e ekuipazhit janë një nga kostot më të mëdha vjetore të posedimit të një avioni privat. Në disa raste, ju mund të largoheni me vetëm një pilot - mendoni turbopropa, VLJ dhe avionë të lehta.

Sidoqoftë, me aeroplanë si ai Falcon 2000EX dhe Challenger 604, do të kërkohen dy pilotë. Me avionë më të mëdhenj, mund të kërkohen edhe tre anëtarë të ekuipazhit në fluturime të gjata.

Sigurimi dhe trajnimi i ekuipazhit është diçka që mund të organizohet nga kompania juaj private e menaxhimit të avionëve. Kostot e ekuipazhit ndryshojnë në varësi të rajonit, llojit të avionit dhe madhësisë së avionit.

Rregulli i përgjithshëm është se sa më i madh avioni, aq më i shtrenjtë është ekuipazhi.

Kostot e financimit të avionëve

Shumë klientë që kërkojnë të blejnë një avion privat do të marrin një kredi në mënyrë që të blejnë avionin e tyre.

Dhe, ashtu si çdo para që merrni hua, do të ketë interes për të paguar.

Financimi i avionëve, në formën e tij më themelore, është huamarrja e parave shtesë që ju nevojiten për të blerë avionin tuaj. Duke vepruar kështu, kompania që huazon paratë do t'ju ngarkojë me interes. Niveli i interesit do të ndryshojë në varësi të kompanisë, klimës ekonomike, afatit të kredisë dhe shumës së huazuar.

Ka një shumëllojshmëri të kompanive që mbështesin financimin e avionëve. Për avionët më të vegjël, mund të përdorni edhe a llogaritësi i kredisë. Nëse e dini normën e interesit që po paguani mund të llogaritni për një jet ketu.

Megjithatë, në këtë skenar, ne do të përdorim disa numra që janë tipikë brenda industrisë. Në këtë rast, ne do të supozojmë një paradhënie prej 25% në avion.

Për më tepër, shumica e pronarëve të avionëve privatë e ndryshojnë avionin e tyre çdo 4 ose 5 vjet. Prandaj, ne do të përdorim 60 muaj si afat të kredisë.

Normat e interesit ndryshojnë në varësi të një sërë faktorësh.

Në kohën e shkrimit, Financimi i avionëve amerikanë ofron një normë interesi 7.99% për avionët e zgjedhur.

Programet e mirëmbajtjes së avionëve

Avionët privatë kërkojnë mirëmbajtje të rregullt për të garantuar sigurinë dhe aftësinë ajrore.

Shumë pronarë avionësh zgjedhin programet e mirëmbajtjes të ofruara nga prodhuesit ose ofruesit e palëve të treta.

Këto programe mbulojnë mirëmbajtjen e planifikuar dhe të paplanifikuar, pjesët dhe riparimet me një tarifë fikse vjetore.

pajtueshmërisë rregullatore

Pajtueshmëria me rregulloret dhe standardet e aviacionit është thelbësore.

Kostot fikse në këtë kategori përfshijnë tarifat për marrjen dhe rinovimin e lejeve, licencave dhe certifikimeve, si dhe shpenzimet që lidhen me auditimet dhe inspektimet e pajtueshmërisë.

Shërbimet e Abonimit

Disa pronarë abonohen në shërbime të ndryshme për planifikimin e fluturimeve, parashikimin e motit dhe informacionin e aviacionit.

Këto abonime ofrojnë akses në të dhënat dhe mjetet kritike të nevojshme për operacione të sigurta dhe efikase të fluturimit.

Amortizimi i avionit

Ndërsa amortizimi është kryesisht një koncept kontabël, ai përfaqëson uljen e vlerës së avionit me kalimin e kohës.

Megjithëse nuk është një shpenzim parash, është thelbësore të merret parasysh zhvlerësimi kur vlerësohet kostoja e përgjithshme e pronësisë së avionit, pasi mund të ndikojë në vlerën e rishitjes së avionit.

Shpenzimet Administrative dhe Juridike

Pronësia e avionit privat përfshin detyra administrative dhe përgjegjësi ligjore, duke përfshirë mbajtjen e të dhënave, menaxhimin e kontratave dhe pajtueshmërinë me kërkesat tatimore dhe rregullatore.

Shpenzimet ligjore dhe administrative mund të përfshijnë tarifat për këshilltarin ligjor, kontabilistët dhe stafin administrativ.

Shërbimet e Abonimit

Abonimi në shërbime të ndryshme të lidhura me aviacionin, si softueri i planifikimit të fluturimeve, të dhënat e motit dhe shërbimet e komunikimit, është një kosto fikse.

Këto shërbime rrisin sigurinë dhe efikasitetin e operacioneve të fluturimit.

Tarifat e menaxhimit të avionëve

Menaxhimi i avionëve privatë është thelbësor për pothuajse çdo pronar. Nëse nuk jeni të gatshëm të merreni me të gjithë administratorin vetë. Megjithatë, kjo ka të ngjarë të zvogëlojë kohën që ju kurseni nga fluturimi me avion privat.

Kompanitë private të menaxhimit të avionëve kujdesen për aeroplanin për ju.

Ata sigurohen që avioni të mirëmbahet. Ata rregullojnë ruajtjen e avionit. Kompanitë private të menaxhimit të avionëve në thelb sigurojnë që avioni juaj të jetë i vlefshëm për ajër dhe i gatshëm për të fluturuar.

Për shembull, Aviacioni Zenith thotë se "ne mund të punësojmë pilotë, të menaxhojmë trajnimin e tyre, të organizojmë të gjitha fluturimet, të kryejmë mirëmbajtjen dhe t'i shesim avionët tuaj për çarter sipas nevojës".

Nëse zotëroni një avion ose po mendoni për pronësinë, menaxhimi i avionit është thelbësor.

Për më tepër, duke punësuar një kompani si p.sh Luxaviation, ata janë në gjendje të negociojnë marrëveshje speciale për mirëmbajtjen, sigurimin, karburantin dhe më shumë.

Kostoja totale e menaxhimit të avionit do të ndryshojë në varësi të sa e përdorni dhe madhësinë e avionit.

Kostot e ndryshueshme

Kostot e ndryshueshme në pronësinë e avionëve privatë janë shpenzime që luhaten në bazë të nivelit të përdorimit të avionit dhe faktorëve të ndryshëm operacionalë.

Këto kosto lidhen drejtpërdrejt me frekuencën dhe distancën e fluturimeve, duke i bërë ato të ndryshueshme në natyrë.

Këtu është një përmbledhje e detajuar e kostove të ndryshueshme kryesore:

Kostot e karburantit

Kostot e karburantit janë një shpenzim variabël madhor dhe një nga kostot më të rëndësishme operacionale.

Shuma e shpenzuar për karburant varet nga efikasiteti i karburantit të avionit, distanca e përshkuar dhe çmimi mbizotërues i karburantit të aviacionit.

Fluturimet më të gjata dhe avionët më të mëdhenj zakonisht shkaktojnë kosto më të larta karburanti.

Mirëmbajtja dhe Riparimet

Të gjithë avionët duhet të mirëmbahen në mënyrë që të jenë të sigurt dhe të aftë për fluturim.

Ndërsa disa kosto të mirëmbajtjes janë fikse, shpenzimet e ndryshueshme të mirëmbajtjes lindin nga riparimet e paplanifikuara dhe konsumimi.

Mirëmbajtja e avionëve bazohet në numrin e orëve të fluturuara. Prandaj, mirëmbajtja varet shumë nga numri i orëve të fluturuara në vit.

Dhe, sigurisht, varësisht nga lloji i avionit, numri i orëve të fluturuara do të ndryshojë ndjeshëm. Prandaj, janë bërë supozimet e mëposhtme.

Për më tepër, jo vetëm që të gjithë avionët kanë orare të ndryshme mirëmbajtje por të gjithë avionët gjithashtu kërkojnë nivele të ndryshme të mirëmbajtjes.

Prandaj, kostoja e vlerësuar vjetore e mirëmbajtjes për avionët tanë të zgjedhur është si më poshtë, në mijëra dollarë.

Shpenzimet e ekuipazhit

Shpenzimet e ndryshueshme të ekuipazhit përfshijnë pagat, mëditjet dhe pagesën jashtë orarit për pilotët, stjuardesat dhe personelin e mirëmbajtjes.

Sa më shpesh të fluturojë avioni dhe sa më të gjata të jenë udhëtimet, aq më të larta janë kostot e lidhura me ekuipazhin.

Tarifat e uljes dhe trajtimit

Operatorëve privatë të avionëve shpesh u kërkohet të paguajnë tarifat e uljes dhe transportit në aeroporte.

Këto tarifa ndryshojnë shumë në varësi të madhësisë së aeroportit, vendndodhjes dhe shërbimeve të ofruara.

Uljet e shpeshta dhe fluturimet ndërkombëtare mund të rezultojnë në kosto më të larta në këtë kategori.

Tarifat e lundrimit dhe trafikut ajror

Tarifat e navigimit ajror dhe kontrollit të trafikut ajror janë kosto të ndryshueshme që lidhen me operacionet e fluturimit.

Ato bazohen në faktorë të tillë si distanca e fluturimit, përdorimi i hapësirës ajrore dhe kompleksiteti i rrugëve të fluturimit.

Fluturimet ndërkombëtare mund të përfshijnë tarifa shtesë navigimi.

Catering dhe Shërbime gjatë fluturimit

Kostoja e ushqimit, ushqimi gjatë fluturimit dhe shërbimet e pasagjerëve si transporti tokësor mund të ndryshojnë në varësi të nivelit të shërbimit dhe preferencave të pasagjerëve.

Fluturimet më të gjata ose fluturimet me më shumë pasagjerë mund të rezultojnë në shpenzime më të larta për furnizim ushqimi.

Tarifat e hangarit dhe parkimit

Ndërsa tarifat e hangarit janë kryesisht kosto fikse, tarifat e parkimit në aeroporte mund të jenë të ndryshueshme.

Në varësi të kohëzgjatjes së qëndrimit në një aeroport dhe lehtësive të përdorura, këto tarifa mund të luhaten.

Pastrim dhe mirëmbajtje të brendshme

Frekuenca e pastrimit dhe mirëmbajtjes së brendshme varet nga numri i fluturimeve dhe pasagjerëve.

Përdorimi më i madh shpesh rezulton në kosto më të larta për mirëmbajtjen e brendshme të avionit në një gjendje të pacenuar.

De-akulli dhe kundër ngrirjes

Në klimat më të ftohta, procedurat e ngrirjes së akullit dhe kundër akullit mund të jenë të nevojshme për të garantuar sigurinë e fluturimeve.

Këto kosto mund të ndryshojnë në varësi të kushteve të motit dhe nevojës për kimikate ose shërbime për heqjen e akullit.

Trajnimi i ekuipazhit dhe shpenzimet periodike

Pilotët dhe stjuardesat kërkojnë trajnime të vazhdueshme dhe certifikata të përsëritura për të ruajtur kualifikimet e tyre.

Këto kosto janë të ndryshueshme dhe varen nga frekuenca e trajnimit dhe lloji i trajnimit të kërkuar.

Planifikimi i Fluturimeve dhe Shërbimet e Motit

Kostoja e shërbimeve të planifikimit të fluturimit dhe të dhënat e motit mund të ndryshojnë në bazë të kompleksitetit të rrugëve të fluturimit dhe nivelit të detajeve të kërkuara për planifikim.

Fluturimet më të gjata ose më të ndërlikuara mund të rezultojnë në shpenzime më të larta në këtë kategori.

Bombardier Global 6500 E jashtme

Variacione rajonale

Ndryshimet rajonale në kostot e pronësisë së avionit janë të rëndësishme dhe mund të ndikojnë ndjeshëm në fizibilitetin e përgjithshëm financiar të posedimit dhe operimit të një avioni.

Këto ndryshime lindin për shkak të ndryshimeve në faktorë të tillë si çmimet e karburantit, kostot e punës, kushtet klimatike, tarifat e aeroportit dhe faktorë të tjerë specifikë të vendndodhjes.

Këtu është një shpjegim se si variacionet rajonale mund të ndikojnë në kostot e pronësisë:

Variacionet e çmimeve të karburantit

Çmimi i karburantit të aviacionit mund të ndryshojë në mënyrë dramatike sipas rajonit dhe vendit.

Ky variacion është kryesisht për shkak të diferencave në taksa, dinamikën e ofertës dhe kërkesës dhe në kurset e këmbimit.

Për shembull, rajonet e largëta ose të izoluara mund të përjetojnë çmime më të larta të karburantit për shkak të sfidave të transportit të karburantit, ndërsa rajonet me burime të bollshme karburanti mund të ofrojnë çmime më të ulëta.

Kostot e Punës

Kostot e punës që lidhen me personelin e aviacionit, duke përfshirë pilotët, stjuardesat dhe teknikët e mirëmbajtjes, mund të ndryshojnë ndjeshëm bazuar në tregjet rajonale të punës.

Zonat kryesore metropolitane me kosto më të larta jetese dhe paga përgjithësisht kërkojnë personel më të shtrenjtë të aviacionit.

Kushtet Klimatike

Kushtet klimatike rajonale mund të kenë një ndikim thelbësor në kostot e pronësisë.

Në mjedise më të ftohta, ku procedurat e heqjes së akullit dhe të ngrirjes janë të nevojshme për të garantuar sigurinë e fluturimit, pronarët e avionëve mund të bëjnë shpenzime shtesë.

Për më tepër, rajonet me kushte ekstreme të motit mund të kenë nevojë për mirëmbajtje më të shpeshtë për të mbrojtur aeroplanin nga konsumimi i mjedisit.

Variacionet e tarifës së uljes

Tarifat e ngarkuara për uljen në aeroporte ndryshojnë shumë në varësi të faktorëve të tillë si madhësia e aeroportit, vendndodhja dhe kapaciteti i pasagjerëve.

Aeroportet e mëdha ndërkombëtare zakonisht vendosin tarifa më të larta për ulje, ndërsa aeroportet më të vogla rajonale shpesh ofrojnë tarifa më ekonomike.

Variacionet e kostos së Hangarit

Tarifat e hangarit mund të ndryshojnë në bazë të vendndodhjes dhe lehtësive të ofruara nga hangari.

Aeroportet në destinacionet e njohura të udhëtimit ose qendrat urbane zakonisht kanë tarifa më të larta në krahasim me aeroportet rurale më pak të mbingarkuar.

Tarifat e trajtimit të aeroportit

Aeroportet mund të paguajnë tarifa trajtimi për shërbime të tilla si furnizimi me karburant, trajtimi tokësor dhe shërbimet e pasagjerëve.

Këto tarifa mund të ndryshojnë ndjeshëm nga një rajon në tjetrin dhe mund të ndikojnë në kostot e përgjithshme operative.

Diferencat rregullatore dhe tatimore

Rajonet dhe vendet kanë kërkesa të veçanta rregullatore dhe politika tatimore që lidhen me aviacionin privat.

Kostot e pajtueshmërisë mund të ndryshojnë në varësi të rregulloreve specifike në fuqi, ndërsa politikat tatimore mund të ndikojnë në taksat e shitjeve, taksat e përdorimit dhe taksat e pronës në hangarë dhe avionë.

Disponueshmëria e Shërbimeve Mbështetëse

Aksesueshmëria e shërbimeve mbështetëse si objektet e mirëmbajtjes, furnizuesit e pjesëve të këmbimit dhe profesionistët e kualifikuar të aviacionit mund të ndryshojnë në rajon.

Qasja e kufizuar në këto shërbime në zona të caktuara mund të çojë në kosto më të larta dhe kohë joproduktive më të gjata për mirëmbajtje dhe riparime.

Cessna Citation Latitude Jashtë

Sa kushton të zotërosh dhe operosh çdo avion privat?

Këtu është një listë e plotë e kostove të vlerësuara të pronësisë për çdo model avioni privat.

Sigurisht, ka shumë nuanca për këtë.

Për shembull, kostoja mesatare e blerjes, orët e parashikuara të fluturimit, pa ndryshim rajonal, etj.

Prandaj, nëse dëshironi një kosto pronësie më të plotë, më të saktë dhe të personalizuar, atëherë regjistrohuni për shërbimin tonë premium.

Kostoja e zotërimit të një avioni kundrejt kartës së një avion privat

Vendimi për të zotëruar aeroplanin tuaj të korporatës kundrejt marrjes me qira të një avioni varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë nevojat tuaja të udhëtimit, burimet financiare dhe modelet e përdorimit.

Marrja me qira e avionëve privatë është në anën tjetër të spektrit kur bëhet fjalë për fluturimin privat.

Shërbimet private jet charter janë të dobishme kur fluturoni vetëm disa orë në vit dhe ju japin akses në lloje të ndryshme avionësh.

Çdo opsion ka avantazhet dhe disavantazhet e veta:

Kostoja e Pronësisë

 1. Kostoja fillestare e blerjes: Kostoja fillestare mund të variojë nga miliona në dhjetëra miliona dollarë, në varësi të llojit, moshës dhe gjendjes së avionit.
 2. Kostot fikse: Pronësia vjen me kosto fikse, duke përfshirë sigurimin, tarifat e hangarit, pagat e ekuipazhit, programet e mirëmbajtjes, pajtueshmërinë rregullatore dhe kostot e financimit nëse zgjidhni një hua. Këto kosto mbeten relativisht të qëndrueshme pavarësisht se sa shpesh e përdorni avionin.
 3. Kostot e ndryshueshme: Kostot e ndryshueshme, si karburanti, mirëmbajtja, tarifat e uljes dhe ushqimi, luhaten në bazë të përdorimit. Sa më shumë të fluturoni, aq më të larta do të jenë këto kosto.
 4. Zhvlerësimi: Avionët privatë zhvlerësohen me kalimin e kohës, që do të thotë se vlera e tyre ulet. Megjithëse ky nuk është një shpenzim në para, ai ndikon në koston e përgjithshme të pronësisë dhe duhet të merret parasysh.
 5. Kontrolli dhe komoditeti: Zotërimi i një avioni privat ofron kontroll dhe fleksibilitet përfundimtar mbi orarin tuaj të udhëtimit. Ju mund ta përdorni avionin sa herë që ju nevojitet pa rezervuar paraprakisht dhe mund ta personalizoni kabinën sipas preferencave tuaja.
 6. Privacy: Pronësia ofron privatësi të zgjeruar dhe siguri krahasuar me chartering, pasi ju keni kontroll të plotë se kush udhëton me avionin tuaj.

Çarter

 1. Nuk ka kosto fillestare të blerjes: Chartering nuk kërkon një investim të konsiderueshëm paraprak. Ju paguani për çdo fluturim në bazë për orë, gjë që mund të jetë më ekonomike për udhëtarët e rastit.
 2. Nuk ka kosto fikse: Nuk duhet të shqetësoheni për kostot fikse që lidhen me pronësinë, si sigurimi, tarifat e hangarit dhe pagat e ekuipazhit. Këto shpenzime përballohen nga ofruesi i statutit.
 3. Kostot e ndryshueshme: Chartering shkakton kosto të ndryshueshme, kryesisht karburant dhe tarifa fluturimi për orë. Ju paguani vetëm për fluturimet që merrni, duke e bërë atë me kosto efektive për ata që fluturojnë rrallë.
 4. Pa zhvlerësim: Nuk ka asnjë kosto amortizimi për t'u marrë parasysh gjatë qiradhënies pasi nuk jeni përgjegjës për vlerën afatgjatë të avionit.
 5. Kontroll i kufizuar: Chartering siguron më pak kontroll mbi disponueshmërinë e avionit, pasi ai mund të rezervohet nga klientët e tjerë gjatë kohës së dëshiruar të udhëtimit tuaj.
 6. fleksibiliteti: Chartering ofron fleksibilitet në drejtim të përzgjedhjes së avionëve. Ju mund të zgjidhni lloje dhe madhësi të ndryshme avionësh në varësi të kërkesave tuaja specifike të udhëtimit.
 7. Privacy: Ndërsa marrja me qira ofron një nivel privatësie, ai mund të mos jetë aq i lartë sa ai i ofruar nga zotërimi i një avioni privat, pasi nuk do të keni akses ekskluziv në avion.

Përmbledhje - Kostoja reale e zotërimit të një avion

Zotërimi i një avioni do t'ju sjellë miliona dollarë në vit dhe ndikohet nga orët tuaja personale të fluturimit vjetor.

Mënyra të tjera për të fluturuar privatisht janë nëpërmjet i pjesshëm programet e pronësisë ose për të marrë me qira një avion.

 Kostoja e vërtetë për të pasur një avion privat përfshin faktorë të ndryshëm, duke përfshirë koston e blerjes paraprake, shpenzimet fikse si sigurimi, mirëmbajtja dhe tarifat e hangarit, kostot e ndryshueshme si karburanti dhe pagat e ekuipazhit, pajtueshmëria rregullatore dhe amortizimi.

Këto kosto mund të shtohen deri në miliona dollarë në vit. Zotërimi i një avioni privat është një angazhim i rëndësishëm financiar, i përshtatshëm për udhëtarët e shpeshtë që kanë përparësi kontrollin dhe komoditetin. Planifikimi i kujdesshëm financiar dhe shqyrtimi i variacioneve rajonale janë thelbësore për të vlerësuar me saktësi koston totale të pronësisë.

Për udhëtarët e rastësishëm, marrja me qira e një avioni privat mund të jetë një alternativë më ekonomike.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.