Kalo te përmbajtja kryesore

Një nga kostot kryesore kur fluturon me avion privat është karburanti. Ta themi thjesht, avionë privatë djeg shumë karburant kur fluturon. Megjithatë, një pyetje e zakonshme është nëse avionët privatë janë bërë më efikas të karburantit me kalimin e kohës?

Në fakt, një supozim i zakonshëm është se avionët privatë janë shumë më efikasë të karburantit se sa ishin 50 vjet më parë.

Sidoqoftë, kur shikoni djegien mesatare të karburantit në orë të avionëve privatë, nuk është domosdoshmërisht kështu.

Gulfstream G150 Jashtme

Djegia e karburantit nga avionët privatë që nga viti 1967

Më poshtë është një grafik që ilustron çdo aeroplanë djegie mesatare të karburantit në orë gjatë lundrimit.

Në boshtin horizontal ka vitin që filluan dërgesat e secilit avion. Në boshtin vertikal ka djegie mesatare të karburantit në orë të secilit avion të matur në galona për orë.

Flluskat blu janë avionë të mëdhenj, flluskat e kuqe janë avionë të mesëm, flluska portokalli avionë të lehtë, flluska jeshile VLJ dhe flluska vjollce aeroplanë turboprop.

Siç mund ta shihni, shifrat e djegies së karburantit në orë nuk kanë ndryshuar aq shumë me kalimin e kohës.

Ju zakonisht prisni të shihni një rënie në shifrat e djegies së karburantit për orë gjatë gjithë viteve. Sidoqoftë, thjesht nuk është kështu.

Më poshtë është një tabelë me të gjithë avionët me shifrat e tyre të djegies së karburantit në orë, të matura në Gallons për orë.

Djegia e karburantit të avionëve të mëdhenj gjatë viteve

Kur shikohen kategoritë individuale të avionëve, evolucioni i efikasitetit të karburantit të avionëve privatë është më i theksuar.

Siç mund ta shihni nga grafiku më poshtë, avionët e mëdhenj privatë kanë mbetur pothuajse në një grup të ngjashëm me djegien e karburantit.

Pjesa më e madhe e avionëve të mëdhenj djegin midis 200 dhe 400 galona në orë. Disa nga avionët më të mëdhenj digjen afër 500 galona në orë.

Avionët privatë më të mëdhenj privatë - avionë avionë të konvertuar - digjen lart prej 600 galonësh në orë.

Mesatarisht, një galon karburant Jet-A kushton 5 dollarë. Prandaj, kostoja e karburantit së bashku për avionët e mëdhenj privatë varion nga $ 1,000 në 3,000 $ në orë.

Pra, kur bëhet fjalë për avionë të mëdhenj privatë, a djegin ato më pak karburant sesa 50 vjet më parë?

Duke parë grafikun sipër përgjigja është jo.

Sidoqoftë, është e rëndësishme që jo vetëm të merren parasysh aftësitë e këtyre avionëve gjatë viteve, por edhe të krahasohen modelet.

Në mënyrë që të vlerësojmë vërtet nëse avionët e mëdhenj privatë janë bërë më efikasë me kalimin e kohës duhet të krahasojmë si me like.

Për shembull, Dassault Falcon 900. Përbërësit themelorë të Falcon 900 formacioni ka mbetur i njëjtë me kalimin e viteve. Megjithatë, në vitin 1985, Falcon 900B djegur, mesatarisht, 347 litra karburant në orë.

Kur dërgesat filluan të Falcon 900LX në vitin 2010, djegia mesatare e karburantit për orë në aeroplan ishte 260 galona për orë.

Prandaj, kur shikoni efikasitetin e karburantit të modeleve specifike të avionëve, djegia e karburantit është zvogëluar.

Karburantet mesatare të avionëve digjen gjatë viteve

Një histori e ngjashme është në lojë kur shikohet efikasiteti i karburantit të avionëve të mesëm që nga viti 1970.

Shifrat mesatare të djegies së karburantit në orë kanë mbetur në të njëjtin interval. Shumica e avionëve privatë të mesëm do të djegin mesatarisht 200 dhe 280 galone karburant në orë.

Ka, sigurisht, disa shembuj të spikatur.

Për shembull, Pilatus PC-24 djeg mesatarisht vetëm 160 galona në orë.

Sidoqoftë, shumica e avionëve privatë të mesëm bien brenda të njëjtit diapazon përgjatë viteve.

Për më tepër, ka pasur shembuj të avionëve privatë të mesëm nga e kaluara që djegin më pak karburant në orë krahasuar me avionët aktualë. Për shembull, Cessna Citation V djeg vetëm 182 galona karburant në orë. Mbani në mend se dorëzimi i parë i Cessna Citation V ishte përsëri në 1989, mbi 30 vjet më parë.

Karburantet e lehta të avionëve digjen gjatë viteve

Interesante, kur bëhet fjalë për avionë të lehtë, ka më shumë një trend. Për më tepër, tendenca është ajo që shumica e njerëzve do të parashikojnë.

Që nga viti 1971, avionët e lehtë janë bërë më efikasë të karburantit, duke djegur më pak karburant në orë.

Midis 1970 dhe 1990, shumica e avionëve të lehta digjnin, mesatarisht, 160 deri në 220 galona karburant në orë.

Sidoqoftë, në fillim të viteve 2000 kishte një rënie të papritur dhe dramatike të djegies së karburantit. Disa avionë të lehta kishin një shpejtësi djegie të karburantit në orë në rajonin 140 galona për orë.

Rezultati është që avionët e sotëm të lehta djegin, mesatarisht, 140 deri 200 galona karburant në orë. Sigurisht, është një rënie prej vetëm 20 galonësh në orë. Sidoqoftë, kjo është e barabartë me një ulje prej 100 $ në orë në kosto.

Djegia e karburantit të avionëve VLJ gjatë viteve

Në botën e avionëve privatë VLJ (avionët shumë të lehtë) janë një koncept i ri. VLJ-të janë ideale për fluturime që zgjasin një ose dy orë.

Avioni që filloi me të vërtetë kategorinë e avionëve VLJ ishte ai Eklipsi 500. Ky ishte një aeroplan për të cilin shumë ishin skeptikë, kryesisht për shkak të mungesës së tij WC.

Megjithatë, Eklipsi 500 ishte një sukses dhe e prezantoi botën me konceptin VLJ. Një nga përfitimet kryesore të VLJ-ve është se ato ofrojnë pothuajse të gjitha përfitimi i fluturimit privat por me një kosto shumë të arsyeshme.

Një nga mënyrat që VLJ-të arrijnë këtë është përmes konsumit të ulët të karburantit.

Duke qenë se VLJ-të nuk kanë ekzistuar për shumë kohë, shifrat mesatare të djegies së karburantit në orë mbeten të ngjashme sot krahasuar me 2006-ën.

Avioni me shifrën më të ulët të djegies së karburantit në orë është Avion vizion cirrus, kryesisht falë gjurmës së tij të vogël dhe motorit të vetëm.

Sidoqoftë, avioni më mbresëlënës kur shikon djegien e karburantit për orë në kategorinë VLJ është Eklipsi 550. Mesatarja e djegies së karburantit në orë është vetëm 55 gallon në orë. Vetëm 5 gallon në orë më shumë se Vizion Jet, pavarësisht se ka dy herë më shumë motorë.

përmbledhje

Në kundërshtim me besimin popullor, shifrat e djegies së karburantit në orë dhe efikasiteti i karburantit të avionëve privatë ka mbetur relativisht i qëndrueshëm për 50 vitet e fundit.

Sigurisht, ka pasur një rënie të lehtë me kalimin e kohës. Sidoqoftë, kjo rënie arrin në disa përqind.

Kjo mund të interpretohet në dy mënyra.

Së pari, dikush mund të argumentojë se nuk ka pasur mjaft zhvillim, inovacion dhe stimuj për të zvogëluar shifrat e djegies së karburantit për orë.

Përndryshe dikush mund të argumentojë se avionët privatë gjithmonë kanë mbetur sa më efikas të karburantit. Ngjashëm me mënyrën se si avionët nga 40 vjeç mund të lundrojnë me 51,000 këmbë (shih Cessna Citation III).

Përmirësimet e avionëve kanë ardhur në fusha të tjera. Dhe, ndërsa shifrat e djegies së karburantit në orë janë ulur pak, prodhuesit kanë një nxitje të fortë për të zvogëluar djegien e karburantit.

Sa më e ulët të digjet karburanti, aq më të ulëta janë kostot operacionale. Prandaj, një avantazh në rritje ndaj konkurrencës. Sidoqoftë, djegia e karburantit duhet të jetë e ekuilibruar me shifrat dhe kërkesat e tjera që klientët kanë për avionin. Për shembull, një shpejtësi e madhe e lundrimit dhe një kabinë e madhe.

Avionët privatë janë bërë më efikas të karburantit gjatë viteve kur merren parasysh përparimet dhe aftësitë e tjera të këtyre avionëve.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.