Kalo te përmbajtja kryesore

Kur bëhet fjalë për fluturim me avion privat, një nga kostot më të mëdha është karburantit. Prandaj, është e rëndësishme të merrni në konsideratë secilën aeroplan duke djegur çdo orë karburant.

Kostoja për orë e karburantit për një avion privat mund të shkojë nga rreth 500 $ në orë deri në gati 2,000 $ në orë. Sigurisht, sa më i madh të jetë avioni aq më i madh është djegia.

Megjithatë, në ky artikull duke diskutuar se sa kushton për të furnizuar një avion privat, vlerat e parashikuara janë të gjitha mesataret për kategoritë e avionëve.

Prandaj, cilat janë shifrat për avionët specifikë?

Jet Privat duke u furnizuar - djegia e karburantit

Djegia e karburantit për orë për të gjithë avionët privatë

Më poshtë është një grafik që detajon djegien mesatare të karburantit në orë për të gjitha avionët privatë.

Këto avionë variojnë nga aeroplanë të konvertuar, të tillë si Embraer Lineage 1000E, tek aeroplani më i vogël që funksionon me avion, Avion vizion cirrus.

Avionët e renditur më poshtë datojnë që nga viti 1967, viti kur dërgesat e Gulfstream GII filloi. Për më tepër, të përfshira në këtë grup të dhënash janë dy nga avionët më të rinj, Dassault Falcon 6X Gulfstream G700.

Vini re se të gjitha shifrat janë djegia e karburantit në orë gjatë lundrimit. Për më tepër, të gjitha njësitë janë në galona për orë.

Djegia e karburantit për orë të mëdha të avionëve

Zmadhimi i secilës kategori të avionëve lejon një krahasim më të thelluar midis avionëve.

Siç mund ta shihni nga të dhënat më poshtë, Embraer Lineage 1000 Lineage 1000E djeg më shumë karburant në orë, mesatarisht një djegie të karburantit prej 626 gallons në orë. Me një çmim mesatar prej 5 $ për gallon për karburantin Jet-A, Lineage 1000 / E do të kushtojë 3,130 dollarë në orë vetëm në karburant.

Sidoqoftë, në skajin tjetër të spektrit të madh të avionëve kemi Dassault Falcon 50. Pavarësisht se ishte një aeroplan nga vitet 1980, Falcon 50 ka një djegie mesatare të karburantit në orë prej 229 Gallons në orë. Kjo rezulton në një kosto të karburantit për orë prej 1,145 dollarë.

Djegia e karburantit në orë për aeroplanët e mesëm

Kur hetohet mesatarja e djegies në orë të karburantit të avionëve të mesëm, ekziston një hendek i konsiderueshëm midis avionëve më pak të efektshëm të karburantit dhe avionëve më efikasë të karburantit.

Avioni i mesëm që djeg më shumë karburant në orë është ai Hawker 800XP. Djegia mesatare në orë e 800XP është 291 litra në orë. Me një çmim mesatar të karburantit prej 5 $ për gallon, Hawker 800XP do të kushtojë 1,455 dollarë për orë fluturimi në kostot e karburantit.

La Hawker 800XP është një aeroplan që u zhvillua dhe prodhua fillimisht në mes të viteve 1990. Që atëherë, avionët e mesëm kanë më shumë efikasitet të karburantit.

Në fundin më të ulët të djegies së karburantit për orë në mes të avionëve të mesëm, ne kemi Pilatus PC-24. PC-24 është një aeroplan mbresëlënës në shumë mënyra. Jo vetëm që është avioni i parë privat i prodhuar nga Pilatus, por është jashtëzakonisht e gjithanshme. Kjo është më e dukshme në aftësinë e saj për t'u ulur në pista me bar dhe me dhe. Një tipar që është unik në botën e avionëve privatë.

Megjithatë, Pilatus PC-24 shkëlqen në më shumë mënyra sesa një. Një shifër e ulët për orë është një nga pikat e forta të saj. Djegia mesatare e karburantit në orë e Pilatus PC-24 është vetëm 160 galona në orë. Prandaj, me një çmim mesatar të karburantit prej 5 $ për gallon, PC-24 do të kushtojë vetëm 800 dollarë për orë fluturimi. Kjo është një kosto jashtëzakonisht e arsyeshme për aeroplanë të mëdhenj, të aftë.

Djegia e karburantit në avionë të lehtë çdo orë

Kur bëhet fjalë për avionë të lehtë, ndryshimi midis avionit që djeg më shumë karburant dhe aeroplanit që djeg më pak është relativisht i vogël.

La Cessna Citation III është avion i lehtë që djeg më shumë karburant në orë. Duke pasur parasysh që dërgesat e këtij aeroplani filluan në 1983, nuk është për t'u habitur që ajo djeg më shumë karburant brenda kësaj kategorie.

Vlera mesatare për orë për Citation III është 241 galona për orë, duke rezultuar në një kosto të vlerësuar të karburantit në orë prej 1,205 dollarë.

Në skajin e kundërt të spektrit kemi Cessna Citation CJ1 +. CJ1 +, mesatarisht, djeg vetëm 132 galona karburant në orë. Prandaj, kostoja e vlerësuar për orë e karburantit kur fluturon Citation CJ1 + është vetëm 660 dollarë.

Djegia e karburantit në orë e avionëve të VLJ

Dhe së fundmi, avionët më të vegjël reaktivë në treg, VLJ (avionë shumë të lehtë). Importantshtë e rëndësishme të theksohet se ekziston një ndryshim i konsiderueshëm në madhësi brenda kategorisë së avionëve VLJ.

Për shembull, në skajin më të madh të spektrit, ju keni Cessna Citation M2. Një aeroplan që, zyrtarisht, mund të transportojë deri në 6 pasagjerë, lundron në 404 knots në 41,000 këmbë. M2 është pikërisht në majë të bërjes së një avioni të lehtë.

Dhe pastaj, shumë poshtë në skajin më të vogël të spektrit, ne kemi Cirrus Vision Jet. Një avion me vetëm një motor reaktiv dhe nr WC. Zyrtarisht, Vision Jet mund të transportojë deri në pesë pasagjerë. Megjithatë, në botën reale, ka shumë të ngjarë që të ketë vetëm dy herë në të njëjtën kohë. Për më tepër, Vision Jet ka një shpejtësi maksimale lundrimi prej vetëm 311 knots dhe një lartësi maksimale prej 31,000 metrash.

Dhe, siç do të prisnit, sasia mesatare e karburantit që djegin këto aeroplanë në orë është shumë e ndryshme. Cessna Citation M2 djeg, mesatarisht, 120 litra karburant në orë. Ndërsa Avion vizion cirrus djeg, mesatarisht, vetëm 50 litra karburant në orë.

Nëse supozojmë se një galon karburant Jet-A kushton 5 dollarë, M2 do të kushtojë 600 dollarë në orë në karburant. Një shifër që është shumë afër avionëve më të dobët të dritës.

Nga ana tjetër, Cirrus do të kushtojë vetëm 250 dollarë në orë në karburant.

Variablat që ndikojnë në djegien e karburantit

Ju lutemi vini re se shifrat e paraqitura më sipër janë vëllimi mesatar i karburantit që djegin këto aeroplanë në orë. Atje jane shumë faktorë që mund dhe ndikon në sasinë e karburantit që djeg një avion privat.

Faktorët e mëposhtëm do të ndikojnë të gjithë në efikasitetin e karburantit të avionëve:

 • Shpejtësia dhe lartësia
  • Sa më e madhe lartësia, aq më e madhe është efikasiteti i karburantit të një motori jet.
 • Kushtet e motit
  • Fluturimi në një erë do të djegë më shumë karburant
  • Fluturimi me erën e pasme do të zvogëlojë konsumin e karburantit të avionit.
 • Largimi dhe ulja
  • Ngritja është pjesa më fluturuese që kërkon më shumë karburant. Prandaj, fluturimet më të shkurtra djegin proporcionalisht më shumë karburant.
 • Normat e ngjitjes dhe tërheqjes
 • Pesha e avionit
  • Numri i pasagjerëve dhe sasia e ngarkesave në bord do të ndikojnë në shifrat e djegies. Më shumë peshë është e barabartë me konsumin e rritur të karburantit.
  • Sa më i gjatë fluturimi, aq më shumë karburant kërkohet, prandaj, aq më e madhe është pesha.

përmbledhje

Kështu që, në përfundim, avionët privatë do të digjen diku nga 50 litra karburant në orë, deri në 626 galona në orë.

Sigurisht, mbani në mend se këto shifra bazohen në konsumin mesatar të karburantit. Prandaj, nëse do të shikonit djegien gjatë ngritjes dhe ngjitjes, këto shifra do të ishin shumë më të mëdha.

Nëse jeni të interesuar të shihni nëse avionët privatë janë bërë më efikas të karburantit gjatë 50 viteve të fundit, atëherë shikoni këtë artikull.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.