Cilat janë avionët më të njohur privatë?

Embraer Phenom 300 E jashtme

Me mbi 140 modele të avionëve privatë për të zgjedhur, cilët janë avionët privatë më të njohur? Cila kategori e avionëve privatë është më e popullarizuara? Dhe cili avion privat në të gjitha modelet është i spikatur?

Në total ka pak më shumë se 21,000 avionë privatë në shërbim aktiv, por si ndodh kjo ndarje sipas klasës, modelit dhe prodhuesit? Lexoni këtë artikull për të parë se si kjo shifër prej 21,000 avionësh privatë krahasohet me kategoritë e tjera të avionëve, si aviacioni komercial dhe i përgjithshëm.

Të dish se cilët avionë janë më të njohurit/në shërbim është i dobishëm nëse po mendon të marrësh me qira ose të blesh një avion. Nëse merret me qira, sa më shumë shembuj të secilit model në shërbim do ta bëjnë më të lehtë marrjen me qira të atij avioni.

Nëse blini, do ta bëjë më të lehtë gjetjen e pjesëve dhe njerëzve për operimin dhe shërbimin e avionit tuaj të zgjedhur.

Avionë privatë të njohur

Avionë shumë të Lehta

Avionë shumë të lehtë janë avionët më të vegjël në treg, zakonisht përdoren për fluturime deri në 2 orë me më pak se 4 pasagjerë. VLJ-të zakonisht përfaqësojnë kategorinë më të lirë të avionëve për posedim dhe operator.

Aktualisht ka pak më shumë se 2,000 avionë shumë të lehtë në shërbim aktiv në të gjithë globin, me avionët më të njohur janë Cessna Citation Mustang.

Në total janë 487 Cessna Citation MustangAktualisht është në shërbim, me operatorin më të madh GlobeAir, një operator çarter evropian i cili operon një flotë prej MustangS.

La Cessna Citation Mustang është një aeroplan reaktiv i certifikuar me një pilot të vetëm, i ndërtuar për të ofruar hapësirë ​​të bollshme ruajtjeje, kontrolle të avancuara të motorit dhe një dizajn të hijshëm aerodinamik.

Cessna Citation Mustang E jashtme - avioni privat më i njohur (i lehtë)
Cessna Citation Mustang

Më e vogla nga Cessna Citation familja, Citation Mustang përmban një nga shpejtësitë më të shpejta të lundrimit dhe kapacitetet më të mëdha të bagazheve në klasë, si dhe një certifikatë të plotë të llojit të Administratës Federale të Aviacionit (FAA) për të fluturuar në kushte të njohura të ngrirjes.

Pas mustang, ekziston Embraer Phenom 100 familja e avionëve – duke përfshirë 100E 100 EV. Këta avionë janë një hap i lehtë mbi Mustang për sa i përket hapësirës dhe performancës. Në total janë pak më shumë se 400 Phenom 100 avionë aktualisht në shërbim.

La Phenom më pas pasohet nga Cirrus Vision Jet (400 në shërbim), the Cessna Citation M2 (mbi 330 në shërbim), Eclipse 500 (mbi 250 në shërbim), HondaJet origjinal (rreth 200 në shërbim), HondaJet Elite S (rreth 50 në shërbim), Eclipse 550 (31 në shërbim) dhe më pas më në fund Vision Jet G2 (12 në shërbim).

Ajo që është interesante kur shikoni këto shifra është popullariteti i madh i tyre Citation Mustang gjatë ecurisë së prodhimit 11 vjeçar. Për më tepër, në kohën e fillimit të prodhimit të tij në 2006, ai ishte përballë Eclipse 500. Duke marrë parasysh faktin se Eclipse 500 u prodhua vetëm midis 2006 dhe 2008, për të pasur një shifër në shërbim të flotës mbi 50% të asaj të Mustang është vërtet mbresëlënëse.

Tabela nga Visualizer

Avionë të lehtë

Avionë të lehtë zakonisht përdoren për këmbë deri në 3.5 orë dhe tradicionalisht mund të transportojnë deri në 6 pasagjerë në rehati ekstreme. Megjithatë, disa janë, teorikisht, të afta të transportojnë deri në 9 ose 10 pasagjerë. Kjo do të përfshijë pasagjerë të ulur në kabinë dhe banjë me rripa.

Në total ka pak më shumë se 7,000 avionë të lehtë aktualisht në shërbim, me 10% të këtyre avionëve të përbërë nga Embraer Phenom 300 Phenom 300E.

Embraer Phenom 300 Exterior - avioni privat më i popullarizuar (kategoria e lehtë)
Embraer Phenom 300

Janë pak më shumë se 700 Phenom 300 dhe Phenom Avion 300E në shërbim. Embraer filloi dizajnimin e Phenom 300 pasi konstatohet se klientët potencialë të Phenom 100 do të donin gjithashtu një aeroplan më të madh. Dizajnerët morën seksionin bazë të gypit 100 dhe shtuan një gjatësi shtesë prej 14 inç, një krah krejt të ri, dhe motorë turbofan të fuqishëm dhe të qetë Pratt & Whitney Canada.

La Phenom 300 është në gjendje të fluturojë deri në 1,951 milje detare dhe të ngrihet në 3,140 këmbë të hapësirës së pistës në nivelin e detit. E kombinuar me shpejtësinë e saj maksimale të lundrimit prej 453 knots, modeli ka karakteristika shumë mbresëlënëse të performancës.

Pas Phenom 300, Cessna Citation II është avioni i lehtë më popullor aktualisht në shërbim, me pak më shumë se 500 avionë në shërbim aktiv.

Përgjatë listës mund të shihni se Cessna Citation avionët zakonisht janë në krye të listës, me të gjithë avionët përveç një (the Cessna Citation Encore +), me mbi 100 avionë në shërbim.

Në krahasim, ka më të vjetrit Learjet avionë që kanë popullaritet të mirë dhe mbeten në shërbim aktiv. Megjithatë, sa më moderne Learjets, të tilla si Learjet 70 75, nuk gëzojnë të njëjtin sukses dhe popullaritet.

Tabela nga Visualizer

Avionë të mesëm

Avionë të mesëm (të njohur edhe si avionë të përmasave të mesme) janë, teorikisht, të aftë të kalojnë pa ndalesë Atlantikun. Megjithatë, me shumë pasagjerë në bord dhe në varësi të kushteve të motit, kalimet transatlantike nuk kanë gjasa.

Ndonjëherë avionët e mesëm ndahen në dy kategori, të mesme dhe super të mesme. Megjithatë, në këtë situatë, do të ketë një vijë vetëm midis avionëve të mesëm dhe avionëve të mëdhenj, pa kategori super të mesme.

Janë pak më shumë se 5,000 avionë të mesëm të regjistruar për të qenë në shërbim në mbarë botën, me avionin mesatar më të popullarizuar. Hawker 800XP me 450 avionë në shërbim.

Hawker 800XP është një variant i Hawker 800. Ai ofron aftësi të përmirësuara të ngarkesës, performancë të përmirësuar dhe sisteme të përditësuara. Hawker 800XP konsiderohet gjerësisht si një nga avionët më të suksesshëm që ka bërë Korporata Britanike e Hapësirës Ajrore.

Hawker 800XP e jashtme. Avioni privat më i njohur (i mesëm)
Hawker 800XP

Si modeli i gjeneratës së tretë në serinë Hawker 800, ai përmban më të mirat e Hawker 400, Hawker 800 dhe Hawker 1000. Prodhimi në Hawker 800XP filloi në 1995 dhe përfundoi në 2006.

Hawker 800XP vjen i pajisur me dy motorë AlliedSignal TFE731-5BR. Çdo motor vlerësohet në 4,660 paund shtytje gjatë ngritjes. Hawker 800XP kërkon 5,032 metra pistë për të ngritur në nivelin e detit në një ditë standarde. Në një aeroport me një lartësi prej 5,000 këmbë, kjo kërkesë për ngritje rritet në 7,952 metra pistë.

Në një konfigurim lundrimi me rreze të gjatë, Hawker 800XP është i aftë të mbajë një shpejtësi ajrore prej 402 knots në një lartësi prej 39,000 këmbësh. Për një fluturim më të shpejtë, Hawker 800XP është i aftë të mbajë një shpejtësi ajrore prej 447 knots në një lartësi prej 37,000 këmbësh në një konfigurim lundrimi me shpejtësi të lartë.

Në vijim të ngushtë pas është Learjet 60 me 415 shembuj ende në shërbim. Ka pastaj një seri të Cessna avion, duke demonstruar popullaritetin e vazhdueshëm të Cessna avion. Në rend zbritës, madhësia e mesme më e njohur Cessna avionët janë Sovereign (364 në shërbim), Excel (359 në shërbim), XLS (353 në shërbim), Latitude (328 në shërbim), XLS+ (322 në shërbim), Citation V (263 avionë), dhe Citation V Ultra (249 avionë në shërbim).

Numri i avionëve për model reaktiv të mesëm zvogëlohet ngadalë dhe drejt fundit të listës ka dy lloje të avionëve. Së pari, avionë të rinj që kanë shifra të ulëta pasi nuk ka pasur një prodhim mjaft të gjatë për të prodhuar një numër të konsiderueshëm.

Për shembull, Embraer Praetor 500. Ndërsa aktualisht janë vetëm 28 në shërbim, prodhimi filloi vetëm në vitin 2019. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se avioni nuk është një opsion popullor. Duke marrë parasysh performancën, komoditetin dhe cilësinë, ka çmim jashtëzakonisht të mirë dhe shumë popullor.

Lloji tjetër i avionëve në fund të listës janë avionët më të vjetër që dalëngadalë po dalin në pension, si p.sh. Learjet 55 B, G100dhe Falcon 200.

Shikoni listën më poshtë për të parë se cilët avionë mesatarë janë avionët privatë më të njohur.

Tabela nga Visualizer

Avionë të mëdhenj dhe avionë VIP

Avionë të mëdhenj janë një kategori avionësh gjithnjë e më popullore, me disa nga avionët më të mëdhenj që mund të fluturojnë mbi 12 orë pa ndalesë. Kategoria e avionëve të mëdhenj është shtëpia e disa prej avionëve më të avancuar teknologjikisht të pasagjerëve në qiell.

Kjo kategori është shtëpia e avionëve kryesorë të prodhuesve të mëdhenj, si p.sh Gulfstream, Dassaultdhe Bombardier. Këta avionë janë gjithashtu më të shtrenjtët për t'u zotëruar dhe përdorur. Në total, aktualisht janë në shërbim rreth 9,000 avionë të mëdhenj privatë.

Nga të gjithë avionët e mëdhenj, modeli më popullor është ai Gulfstream G550 me mbi 600 avionë në shërbim. Me mbi 600 avionë aktualisht në shërbim, modeli kishte një prodhim prej 18 vitesh - nga 2003 në 2021.

Gulfstream G550 e jashtme - avioni privat më i popullarizuar (i madh)
Gulfstream G550

G550 është prodhuar nga Gulfstream në selinë e tyre në Savannah, Georgia dhe është i vendosur jashtë Gulfstream Platforma V. Origjinale Gulfstream V u prodhua në vitet 1990 në përgjigje të Bombardier Global Shpreh

G550 është mundësuar nga dy motorë Rolls-Royce BR710 të montuar në pjesën e pasme të trupit të avionit. Çdo BR710 prodhon 15,385 b shtytje (30,770 b total), që do të thotë se G550 mund të ngrihet në vetëm 5,910 këmbë dhe mund të ulet në vetëm 2,770 këmbë.

Motorët janë në gjendje të shtyjnë G550 në një lartësi maksimale prej 51,000 këmbësh dhe një shpejtësi maksimale të lundrimit prej 488 knots. Me një Pesha Maksimale të Ngritjes (MTOW) prej 91,000 bs, G550 ka një distancë prej 6,750 milje detare, duke e lejuar atë të kërcejë nga Evropa në Amerikë, Afrikë dhe pjesën më të madhe të Azisë pa problem.

Pas G550 ka një numër të Bombardier dhe dhe Gulfstream avionë, si p.sh Challenger 300 (485 në shërbim), G650 (419 në shërbim), Challenger 350 (408 në shërbim), dhe Challenger 604 (354 në shërbim). I vetmi avion tjetër që përfshihet në top 8 avionët e mëdhenj më të njohur që nuk është a Gulfstream or Bombardier është Cessna Citation X (346 në shërbim) – avioni privat më i shpejtë i prodhuar.

Shikoni listën më poshtë për të parë numrat e plotë të shërbimit për të gjithë avionët e mëdhenj.

Tabela nga Visualizer

Prodhuesit më të njohur të avionëve privatë

Kur bëhet fjalë për prodhuesin më të njohur, Cessna është shumë më përpara se çdo kompani tjetër me afro 7,500 avionë në shërbim aktiv.

Cessna është pastaj closley ndjekur nga Bombardier, Me Gulfstream Dassault një 3 dhe 4 mbyll.

Të dy Cessna Bombardier prodhojnë një gamë të gjerë avionësh, dhe kanë bërë për një periudhë të gjatë kohore. Për shembull, Cessna ka prodhuar të dyja Mustang VLJ dhe i madhi Citation X, së bashku me gjithçka në mes.

Cessna Citation Latitude Jashtë

Në mënyrë të ngjashme, Bombardier kanë prodhuar Learjet avionë të lehtë (edhe pse kjo linjë avionësh tani është ndërprerë), ndërsa prodhojnë gjithashtu Global 7500 dhe Global 8000. Dy nga avionët privatë më të mëdhenj e më të avancuar që kanë ekzistuar ndonjëherë.

relativisht, Gulfstream Dassault tradicionalisht janë fokusuar vetëm në avionë të mëdhenj. Kjo është veçanërisht e vërtetë në vitet e fundit.

Tabela nga Visualizer

Të gjithë avionët

Kur shikojmë popullaritetin e të gjithë avionëve, ka disa njohuri që mund të nxjerrim mbi popullaritetin e përgjithshëm të secilit lloj avion privat.

Nga 20 avionët më të njohur, 35% janë avionë të lehtë, madje 25% i ndarë secili për avionët e mesëm dhe të mëdhenj, dhe VLJ-të që mbeten pas me një përqindje prej 15%.

Nëse i hedhim një sy 50 avionëve privatë më pak të njohur (dmth. modelet me më pak avionë në shërbim), kategoria më e zakonshme është kategoria e avionëve të mëdhenj me një përqindje prej 42%. Avionët e mesëm dhe të mëdhenj janë goxha të barabartë, me një pjesë përkatësisht 26% dhe 24%. VLJ-të përbëjnë vetëm 6% të këtyre avionëve dhe kategoria VIP Airliner është përgjegjëse vetëm për 2% të avionëve.

Sigurisht, është e rëndësishme të mbani mend se ka shumë më shumë modele avionësh dhe avionë të mëdhenj në shërbim. Prandaj, shanset për të pasur një pjesë më të madhe janë më të mundshme.

Tabela nga Visualizer