Sa pistë u duhen avionëve privatë për t’u ngritur?

Të jesh në gjendje të ngrihesh në distancën më të shkurtër të mundshme është gjithmonë e dobishme.

Duke pasur një distancë më të ulët ngritjeje do të rezultojë që avionët të jenë në gjendje të operojnë nga më shumë aeroporte. Kjo, nga ana tjetër, rezulton që pasagjerët të jenë në gjendje të fluturojnë brenda dhe jashtë aeroporteve më të vogla.

Kjo jo vetëm që do të thotë se avioni është më i gjithanshëm në vendin ku mund të shkojë, por gjithashtu do të zvogëlojë kohën e udhëtimit. Duke pasur parasysh që avioni mund të operojë brenda dhe jashtë më shumë aeroporteve, avioni mund të niset dhe të arrijë më afër destinacionit tuaj përfundimtar.

Prandaj, kjo zvogëlon kohën e udhëtimit në tokë, duke rezultuar në një kohë më të shkurtër të përgjithshme të udhëtimit. Dhe, në fund të fundit, qëllimi kryesor i avionëve privatë është zvogëlimi i kohës së përgjithshme të udhëtimit.

Cessna CitationReaktiv

Distanca minimale e ngritjes së të gjithë avionëve privatë

Kur bëhet fjalë për gjatësinë e pistës që avionët privatë kërkojnë për t'u ngritur, shifra që do të citohet është zakonisht distanca minimale e kërkuar.

Ashtu si në dukje çdo gjë në aviacion, ka një sërë faktorësh që ndikojnë në numrat e botës reale.

Megjithatë, duke qenë se është e pamundur të llogaritet çdo skenar i vetëm që do të ndikonte në distancën aktuale të ngritjes së këtyre avionëve, ne do t'i përmbahemi shifrave të distancës minimale të ngritjes së prodhuesit.

Diçka që është interesante të theksohet kur shikohet grafiku i shifrave minimale të ngritjes për të gjithë avionët privatë është butësia. Kjo është veçanërisht interesante kur krahasohet me formën e grafiku i lartësisë maksimale e të gjithë avionëve privatë.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Distanca minimale e ngritjes së avionit të madh

Dallimi në distancën minimale të ngritjes midis avionit të madh me performancën më të mirë dhe më të keqe është i madh.

Me shumë diferencë, avioni me distancën minimale më të gjatë të ngritjes është Bombardier Challenger 850 me një distancë minimale ngritjeje prej 6,800 këmbësh. Sigurisht, kjo nuk është befasuese duke pasur parasysh se është një avion i madh i bazuar në aeroplanin CRJ200.

Megjithatë, Challenger 850 ka të njëjtën madhësi kabine si Global 6000, megjithatë Global 6000 performon pak më mirë se Challenger 850.

Në skajin e kundërt të spektrit, ekziston Dassault Falcon 50-40. Ky është një avion që, pavarësisht se është 40 vjeç, ende demonstron shifra mbresëlënëse të performancës përreth.

Dassault Falcon 8X ngritje nga aeroporti i Londrës City
Dassault Falcon 8X

Për sa i përket tendencave, ka shumë pak për të vazhduar me distancën minimale të ngritjes.

Nuk është aq e qartë sa tendencat e shpejtësia maksimale e lundrimit or varg, Per shembull.

Nuk ka një tendencë që avionët më të mëdhenj të kërkojnë më shumë pista se avionët më të vegjël. Kjo thjesht nuk ekziston këtu, ose, të paktën, nuk ndodh aq sa për ta nxjerrë atë si një temë të zakonshme.

Për shembull, Gulfstream G650 - në një moment avioni kryesor për Gulfstream - kërkon vetëm 5,858 këmbë për t'u ngritur. Në krahasim, sa më i vogël Dassault Falcon 2000LXS kërkon të paktën 5,878 këmbë pistë.

Sigurisht, një ndryshim prej njëzet këmbësh nuk do të bëjë ndryshim në botën reale. Megjithatë, është e rëndësishme të njihet për të identifikuar mungesën e prirjes midis madhësisë dhe distancës minimale të ngritjes.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Avion i mesëm Distanca minimale e ngritjes

Çuditërisht, kur bëhet fjalë për distancën minimale të ngritjes për aeroplanët me madhësi të mesme, hendeku bëhet edhe më i madh.

Brenda kësaj kategorie, ne shohim avionët me performancën më të keqe, Gulfstream G200, me një distancë minimale ngritjeje prej 7,000 këmbësh.

Dhe pastaj, në skajin e kundërt të shkallës, është Pilatus PC-24, me një distancë minimale ngritjeje prej 2,930 këmbësh mbresëlënëse.

Sigurisht, nëse dini për PC-24, kjo nuk do të jetë surprizë. Për sa i përket performancës në terren, PC-24 është në një ligë më vete. Është një nga avionët më të gjithanshëm në treg, duke qenë në gjendje të performojë në mënyrë mbresëlënëse në fusha ajrore në lartësi të madhe. Për më tepër, ai posedon aftësinë e rrallë midis avionëve për të qenë në gjendje të ulet në pista me zhavorr, papastërti dhe bar.

Pilatus pc-24 ngrihet nga pista e dheut
Pilatus PC-24

Midis këtyre dy ekstremeve ka, edhe një herë, shumë pak tendenca për t'u theksuar me distancën minimale të ngritjes së avionëve të përmasave të mesme.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Avion i lehtë Distanca minimale e ngritjes

Në kategorinë e avionëve të lehtë, ka disa tendenca për t'u raportuar në lidhje me distancën minimale të ngritjes.

Së pari, ndryshimi midis avionëve me performancën më të mirë dhe më të keqe.

La Cessna Citation III është avioni i lehtë me distancën minimale më të gjatë të ngritjes, që kërkon të paktën 5,030 këmbë për të zbritur në qiell. Megjithatë, është në shoqëri të mirë me Bombardier Learjet 35A dhe Learjet 36A, me të dyja që kërkojnë të paktën 4,972 plotësojnë.

Në anën e kundërt, ka Embraer Phenom 300 me një distancë minimale ngritjeje prej 3,138 këmbësh. Kjo është gjithashtu në shoqëri të mirë me Cessna Citation CJ3 dhe CJ3+, me të dy avionët që kërkojnë të paktën 3,180 këmbë.

Megjithatë, vini re se këto shifra janë ende më të mëdha se Pilatus PC-24. Kjo vetëm më tej tregon performancën mbresëlënëse në tokë të avionit të prodhimit zviceran.

Embraer Phenom 300E jashtme në afrimin me tokën
Embraer Phenom 300E

Midis këtyre dy ekstremeve ka disa tendenca për të raportuar.

Së pari, ndryshimi midis Phenom 300 dhe Citation III nuk është aq i rëndësishëm sa me avionët e mesëm dhe të mëdhenj. Ekziston një ndryshim në distancën minimale të ngritjes prej pak më pak se 2,000 këmbë midis këtyre dy avionëve.

Së dyti, avionët në mes janë shumë më të grupuar së bashku, kryesisht në tre grupe të dallueshme.

Duke filluar nga aeroplanët me performancën më të mirë, ka nga ata me një distancë minimale ngritjeje prej rreth 3,100 këmbë deri në rreth 3,500 këmbë. Këto avionë përfshijnë Phenom 300, CJ3, CJ3+, Phenom 300E, Citation IBS, Citation Unë, CJ2, CJ4, Citation II, dhe Learjet 31.

Pas këtij grupi, ne gjejmë avionin me një distancë minimale ngritjeje prej rreth 3,800 këmbë deri pak më pak se 4,000 këmbë. Avionë të tillë si Learjet 31A dhe Nextant 400XTi.

Grupi i fundit përbëhet nga avionë të lehtë që kërkojnë një pistë pak më të gjatë, megjithëse jo shumë. Këta janë avionët që kanë nevojë nga 4,200 këmbë deri në 5,000 këmbë. Në përgjithësi, këto janë avionët më të mëdhenj të dritës.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Avionë shumë të lehtë (VLJ) Distanca minimale e ngritjes

Dhe së fundi, distanca minimale e ngritjes së avionëve Very Light (VLJ).

Menjëherë ekziston një grupim i dukshëm i avionëve, ata me një distancë minimale ngritjeje prej 3,110 këmbë deri në 3,400 këmbë. Këta avionë janë Phenom 100, Phenom 100E, Citation M2, Phenom 100 EV, dhe Cessna Citation Mustang.

Avionët e vetëm me një distancë minimale më të ulët të ngritjes janë avionët vërtet të vegjël - pothuajse VLJ-të e vërtetë.

Këta avionë janë Eclipse 500, Eclipse 500 dhe, natyrisht, Cirrus Vision Jet SF50 me një distancë minimale ngritjeje prej pak më shumë se 2,000 këmbë.

Në krye të spektrit është HondaJet HA-420 me një distancë minimale ngritjeje prej 4,000 këmbësh.

HondaJet Jashtme me bojë blu, e shtënë ajrore mbi retë majtë
HondaJet HA-420

Edhe një herë, për t'i vënë këto shifra në kontekst, duhet t'i referohemi Pilatus PC-24

Me përjashtim të Eclipse 550, Eclipse 500 dhe Cirrus Vision Jet, PC-24 i kalon të gjithë këta avionë.

Për më tepër, PC-24 mund të ulet në pothuajse çdo sipërfaqe piste dhe është një avion i mesëm. Avionët që kanë një distancë minimale më të ulët të ngritjes nuk kanë as tualete në bord.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Faktorët që ndikojnë në distancën minimale të ngritjes

Ka një sërë faktorësh që do të ndikojnë në distancën e ngritjes së një avioni privat.

Ka faktorë të jashtëm, si temperatura e ajrit të jashtëm, erërat, pjerrësia e pistës, lartësia e aeroportit dhe më shumë.

Megjithatë, për qëllime të krahasimit të distancës minimale të ngritjes ndërmjet këtyre avionëve privatë, ekzistojnë tre faktorë kyç që do të ndikojnë në distancën minimale të ngritjes.

Këta faktorë janë pesha, fuqia dhe profili aerodinamik.

E thënë thjesht, sa më e madhe të jetë pesha, aq më shumë do t'i duhet një aeroplani për të ngritur shpejtësinë për të gjeneruar ngritje të mjaftueshme për t'u ngritur. Për më tepër, sa më i rëndë të jetë një avion, aq më shumë ajër kërkohet për të gjeneruar ngritje.

Për sa i përket fuqisë, kjo është mënyra se si avioni arrin shpejtësinë për të gjeneruar ngritje. Prandaj, motorët më të fuqishëm do t'i lejojnë avionit të arrijë shpejtësinë shumë më shpejt.

Dhe së fundi, profili aerodinamik. Në varësi të këndit të sulmit, do të gjenerohen nivele të ndryshme ngritjeje.

Në fund të fundit, roli i ngritjes nuk është pjesa e vetme dhe optimizimi vetëm për një distancë minimale të ulët të ngritjes do të rezultojë në shkëmbime në pjesë të tjera gjatë fluturimit. Prandaj, është e gjitha një ekuilibër i arritjes së performancës optimale përreth.

përmbledhje

Përfundimi më interesant që mund të nxirret duke parë distancën minimale të ngritjes së avionëve privatë është mungesa e tendencave midis avionëve të mesëm dhe të mëdhenj.

Megjithatë, tendencat fillojnë të zhvillohen kur shikojmë avionë më të vegjël si avionë të lehtë dhe VLJ.

Së fundi, marrja e vërtetë nga kjo analizë duhet të jetë ajo phenomperformanca e brendshme e tokës së Pilatus PC-24