Kalo te përmbajtja kryesore

Një nga pyetjet më të zakonshme të bëra nga fletushkat e avionëve privatë për herë të parë është se sa kushton të marrësh me qira një avion.

Natyrisht, kjo është e kuptueshme duke qenë se, ndërsa fluturimi me avion privat ka përfitime të shumta, çmimi nuk është një prej tyre.

Megjithatë, jo të gjithë avionët privatë janë krijuar të barabartë. Dhe të gjithë avionët privatë kanë tarifa të ndryshme charter. Për më tepër, një nga mënyrat më të lehta për të krahasuar koston për të marrë me qira një avion privat është tarifa për orë e çdo avioni.

Kjo rezulton në një fushë loje sa më të barabartë që të jetë e mundur. Natyrisht, megjithatë, ka faktorë të shumtë që mund dhe ndikojnë në koston për të marrë me qira një avion privat. Prandaj, mbani në mend se shifrat e mëposhtme janë vetëm vlerësime. Për më tepër, të gjitha çmimet e përmendura janë në USD.

Tarifa orare e të gjithë avionëve privatë

Këtu kemi tarifën e vlerësuar të çarterit për orë për të gjithë avionët privatë nga të gjitha kategoritë. Të gjitha çmimet janë në USD.

Siç mund ta shihni, më së shumti i shtrenjtë jet të charter është Bombardier Global 7500 me një tarifë të vlerësuar për orë prej 15,900 dollarë në orë. Kjo nuk është një surprizë duke pasur parasysh se Global 7500 është një nga avionët më të rinj që ka dalë në treg. Për më tepër, ai është një nga avionët privatë më të mëdhenj dhe më të avancuar të krijuar ndonjëherë. Kjo është veçanërisht e vërtetë duke pasur parasysh gamën e saj mbresëlënëse prej 7,700 miljesh detare.

Pas një të dytë të ngushtë është Gulfstream G700. Një tjetër nga avioni i fundit që do të shpallet dhe hyni në demonstrata (tjetra është Dassault Falcon 10X).

Çmimi i parashikuar për orë i charter për Gulfstream G700 vjen me 13,000 dollarë. Megjithatë, duke pasur parasysh se niveli i rehatisë dhe teknologjisë në këtë avion është gjenerata e ardhshme, ky çmim nuk është befasues. Për më tepër, është e justifikuar mirë.

Në vijim të këtyre dy avionëve ne shohim një ulje të vazhdueshme të çmimit për orë. Në fundin më të lirë të shkallës, ne kemi Eklipsi 500 me një tarifë të vlerësuar për orë prej 1,700 dollarë.

Megjithatë, ndërsa qëllimi kryesor i Eclipse 500 ishte për 40 minuta kërcime të shkurtra, fluturimet e shkurtra si kjo ka të ngjarë të kushtojnë më shumë se 1,700 dollarë. Kjo do të jetë për shkak të tarifat e këmbëve të shkurtra.

Në mes të këtyre dy ekstremeve (the Global 7500 deri në Eclipse 500), ekziston një prirje e zakonshme. Sa më i vogël të jetë avioni, aq më i ulët është kostoja për orë dhe anasjelltas për avionët e mëdhenj.

Tarifa e madhe e kartës për orë të avionëve

Duke parë vetëm aeroplanët e mëdhenj, ne shohim edhe një herë avionin më të shtrenjtë të çarteruar.

Këtu kemi atë që u përmend më parë Bombardier Global 7500 dhe Gulfstream G700 në skajin më të shtrenjtë të spektrit.

Disa përmendje të dukshme janë Embraer Lineage 1000E me një tarifë të vlerësuar për orë prej 11,000 dollarë. Në shumë mënyra, kjo përfaqëson vlerë të shkëlqyer duke pasur parasysh se është një aeroplan i konvertuar. Të Lineage 1000E shpesh klasifikohet si një avion i kreut të shtetit dhe një aeroplan VIP.

Avion i bardhë privat i parkuar në aeroport gjatë natës me borë në dritaren e kabinës
Thierry Weber / Shutterstock.com

Megjithatë, e njëjta tendencë shfaqet brenda kategorisë së madhe të avionëve si me të gjithë avionët privatë.

Më i madhi i avionëve të mëdhenj kushton më shumë se më i vogli i avionëve të mëdhenj.

Kur krahasojmë avionët më të mëdhenj privatë të mëdhenj me avionët më të vegjël të kategorisë së madhe, kjo zakonisht vlen për të gjitha aspektet.

Në pjesën e sipërme, me avionë të tillë si Falcon 8X, G700 dhe Global 7500, avioni ka kabina më të mëdha, mund të transportojë më shumë pasagjerë, më shumë bagazhe dhe të fluturojë më tej.

Megjithatë, në skajin më të vogël të shkallës, me avionë të tillë si Citation Longitude Challenger 350, avioni ka kabina më të vogla dhe nuk mund të fluturojë aq larg.

Avion i mesëm Tarifa e Kartës për orë

Kur bëhet fjalë për avionët privatë të madhësisë së mesme, paketa është relativisht e ngjashme për sa i përket kostos së parashikuar të kartës për orë.

Sidoqoftë, ekziston një përjashtim nga ky rregull. Kjo është Gulfstream G200, e cila ka një tarifë të vlerësuar për orë prej 9,000 dollarë.

Poshtë kësaj, të gjithë avionët e tjerë të përmasave të mesme qëndrojnë brenda 2,000 dollarëve nga njëri-tjetri. Çmimet e vlerësuara të kartës për orë variojnë nga 2,750 dollarë për Cessna Citation V dhe shkoni deri në 4,750 dollarë për Hawker 800XPi.

Parkim i avionëve privatë të biznesit të mesëm në aeroport
Shine nga KC / Shutterstock.com

Për më tepër, mosha e avionit nuk është një faktor i rëndësishëm kur bëhet fjalë për çmimin e vlerësuar të çarterit për orë.

Për shembull, Cessna Citation XLS+ ka një tarifë më të ulët të vlerësuar për orë se sa më të vjetrat Dassault Falcon 200. Me çmime të vlerësuara të jenë 3,500 dollarë për orë fluturimi krahasuar me 4,400 dollarë për orë fluturimi respektivisht.

Për sa i përket moshës, dërgesat e XLS+ filluan në vitin 2008 ndërsa dërgesat e Falcon Nga viti 200 deri në vitin 1983 janë drejtuar 1991. Ndërkohë, shifrat janë relativisht të ngjashme për çdo avion. Të dy avionët mund të mbajnë deri në nëntë pasagjerë dhe të dy mund të fluturojnë pa ndalesë për pak më shumë se 2,000 milje detare.

Avion i lehtë Tarifa e Kartës për orë

Kur bëhet fjalë për avionët e lehtë, hendeku i çmimeve ngushtohet edhe më tej.

Këtu ka vetëm një ndryshim prej 2,000 dollarësh në koston e vlerësuar të fluturimit për orë midis avionit privat më të shtrenjtë dhe më pak të shtrenjtë.

Në fund të sipërm, ka Bombardier Learjet 45XR me një çmim të vlerësuar orar prej 4,000 $. Në krahasim, norma më e lirë ndahet nga dy avionë - Cessna Citation CJ1 dhe Cessna Citation I. Të dy avionët kanë një tarifë për orë të vlerësuar prej 2,000 dollarë.

Avioni i biznesit u ul në aeroportin alpin në Samedan në luginën e Engadinit në alpet zvicerane
Thierry Weber / Shutterstock.com

Të dy avionët janë relativisht modernë, megjithëse gjenerata e mëparshme e avionëve.

Megjithatë, arsyeja e ndryshimit të çmimit është e qartë kur krahasohen dy avionët.

Ajo që ne shohim është se Cessna Citation CJ1 është shumë më tepër drejt kategorisë VLJ për sa i përket performancës. Ndërkohë, të Learjet 45XR është shumë më tepër drejt kategorisë së avionëve mesatarë të avionëve.

Për shembull, Learjet 45XR mund të lundrojë deri në 460 knots. Në krahasim, CJ1 është i kufizuar në vetëm 377 knots.

La Learjet 45XR mund të lundrojë deri në 10,000 këmbë më lart se CJ1. Ai mund të transportojë më shumë pasagjerë, të fluturojë më tej dhe kishte një çmim origjinal blerjeje rreth 3 herë më të lartë se ai Cessna.

Përveç këtyre dy avionëve, shumica e avionëve të lehtë janë në mes të paketës. Megjithatë, kjo është hera e parë që ne fillojmë të shohim ndikimin e qartë të moshës së avionëve.

Ndërsa nuk është aq e qartë sa avionët më të rinj që kushtojnë më shumë, në përgjithësi, avionët më të rinj të lehtë kushtojnë më shumë për t'u pajisur me qira sesa konkurrenca e tyre më e vjetër.

Avionë shumë të lehtë (VLJ) Tarifa e Kartës për orë

Shikimi i shifrave për Very Light Jets jep gjithmonë shifra më të zymta sesa mund të pritej në fillim.

Shpesh mendohet se për shkak se këta janë avionët më të vegjël në treg, nuk ka shumë vend për diferencim. Megjithatë, kjo nuk mund të jetë më larg nga realiteti.

Për shembull, ndryshimi midis avionit më të shtrenjtë dhe më pak të shtrenjtë, shumë të lehtë, është pothuajse 2,000 dollarë në orë. Dhe, duke pasur parasysh se këta avionë janë më pak të shtrenjtë nga të gjithë avionët privatë, gati 2,000 dollarë është një vlerë e konsiderueshme.

Në fundin e sipërm të spektrit, ekziston Cessna Citation Mustang – i cili është ndoshta avioni më i popullarizuar shumë i lehtë – me një tarifë për orë të vlerësuar prej 3,500 dollarë.

Për kontekstin, kjo është po aq e shtrenjtë sa shumë avionë të lehtë në treg.

Në fundin më pak të shtrenjtë të spektrit, ekziston Eclipse 500 me një tarifë të vlerësuar për orë prej 1,700 dollarë.

HondaJet me bojë jeshile dhe të bardhë që vjen për të ulur në aeroport
SturmUfa / Shutterstock.com

Eclipse 500 është vetëm në gjendje të zvogëlojë Cirrus Vision Jet, i cili ka një çmim të vlerësuar për orë prej 1,900 dollarë. Në disa mënyra, kjo është befasuese duke pasur parasysh se Eclipse 500 ka dy herë më shumë motorë se Vision Jet.

Sidoqoftë, kjo është padyshim një dëshmi se sa efikas në karburant është Eclipse 500. Kjo është një pikë e rëndësishme pasi karburanti është një nga kostot kryesore kur bëhet fjalë për operimin e çdo avioni.

Faktorët që ndikojnë në normën e kartës për orë

Sigurisht, ka një sërë faktorësh që do të ndikojnë në normën reale të kartës për orë të çdo avioni. Kjo është arsyeja që të gjitha shifrat e mësipërme janë vlerësime të përgjithshme.

Këtu janë vetëm disa Faktorët që do të ndikojnë në koston për të marrë me qira një avion privat:

 • Tarifat e uljes
 • Tarifat e ekuipazhit gjatë natës
 • Kostot e pozicionimit
 • Tarifat e pastrimit
 • Shtesë e karburantit
 • Distanca e përshkuar
 • Koha e fluturimit
 • Tarifat e trajtimit
 • Tarifat e këmbëve të shkurtra
 • hangar Tarifat
 • Tarifat e shkrirjes
 • Mosha e avionit
 • Gjendja e avionit

Ju mund të mësoni më shumë për atë që secili faktor do të thotë këtu, së bashku me ndikimin e madh që ka në koston e përgjithshme.

përmbledhje

Pra, çfarë përfundimesh mund të nxirren nga kjo analizë?

Së pari, ndoshta ndikimi më i madh në koston e vlerësuar të çarterit për orë është madhësia e avionit. Sigurisht, ka disa përjashtime nga ky rregull.

Megjithatë, në shumicën e rasteve që kemi parë sa më i madh të jetë avioni, aq më i shtrenjtë është. Në mënyrë tipike, kjo është për shkak të të gjitha bagazheve që vijnë me një avion më të madh.

Tradicionalisht, sa më i madh të jetë avioni, aq më tej mund të fluturojë, aq më shumë pasagjerë mund të transportojë dhe, për rrjedhojë, aq më shumë karburant djeg.

Së dyti, në shumicën e rasteve, mosha e modelit të avionit nuk është aq e rëndësishme sa mund të mendohet fillimisht. Për sa i përket kartave individuale, po, mosha do të bëjë një ndryshim. Sidoqoftë, kjo është zakonisht e vërtetë nëse, për shembull, do të krahasonit një fëmijë dy vjeçar Cessna Citation XLS+ me një shembull pesëvjeçar.

Imazhi i veçuar: Media_works / Shutterstock.com

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.