Sa avionë privatë ka?

A keni menduar ndonjëherë se sa avionë privatë janë aktualisht në prodhim? Sa janë aktualisht në ekzistencë? Sa janë në qiell tani?

Për më tepër, sa avionë privatë ka në krahasim me avionët e aviacionit të përgjithshëm, avionët komercialë dhe avionët e mallrave?

Epo, le të hedhim një vështrim në numrin e saktë të avionëve privatë që ekzistojnë aktualisht. Sigurisht, këto shifra do të ndryshojnë me kalimin e kohës kur avionët hyjnë dhe dalin nga shërbimi.

Gulfstream Jashtë

Modele Private Jet Në Prodhim

Aktualisht janë në prodhim pak më shumë se 30 modele avionësh privatë. Shënim, kjo listë nuk përfshin avionët turboprop, vetëm VLJ, avionë të lehtë, avionë të mesëm, avionë të mëdhenj dhe avionë VIP.

Gama e avionit përfshin një motor të vetëm VLJS ( Avion vizion cirrus), deri te avioni kryesor që mund të lundrojë lehtësisht midis kontinenteve dhe të ketë dushe dhe dhoma gjumi të dedikuara në bord.

Shihni tabelën më poshtë për një listë të plotë të avionëve privatë në prodhim.

Tabela nga Visualizer

Sa avionë privatë ka?

Nga avionët privatë në prodhim të përmendur më sipër, janë pak më pak se 6,000 avionë privatë që janë aktualisht në shërbim.

Sigurisht, kjo shifër ndryshon në një bazë mjaft të rregullt pasi avionët e rinj hyjnë në shërbim dhe ato të vjetra hiqen nga shërbimi.

Metoda e mbledhjes së këtyre të dhënave përfshin përcaktimin se cilët avionë kanë fluturuar në mënyrë aktive gjatë 4 viteve të fundit.

Megjithatë, nëse zgjerojmë listën e avionëve për të përfshirë edhe të gjithë avionët jashtë prodhimit, ne marrim një numër shumë më të madh.

Duke përfshirë të gjithë avionët jashtë prodhimit, janë pak më shumë se 21,000 avionë privatë në shërbim.

Kjo shifër paraqet të gjithë avionët që janë aktualisht në shërbim.

Sigurisht, numri i përgjithshëm i avionëve privatë të prodhuar ndonjëherë është shumë më i madh se ky. Megjithatë, si me të gjitha makineritë, vjen një moment kur nuk është më financiarisht e qëndrueshme për të mbajtur avionët e aftë për fluturim. Prandaj, këta avionë janë në pension. Ato ose ndahen për pjesë ose lihen për skrap.

Për shembull, JetStar i Elvis Presley-t u la të kalbet në shkretëtirë para se të bëhej kohët e fundit blerë përsëri. Megjithatë, duke pasur parasysh gjendjen dhe kostot e përfshira, shanset që ky avion të bëhet sërish i aftë për fluturim janë jashtëzakonisht të pakta.

Për sa i përket vendosjes së një numri të saktë të numrit të avionëve privatë që ekzistojnë, deri në atë të fundit, është e vështirë të thuhet. Numrat ndryshojnë rregullisht. Mbledhja e të gjitha të dhënave nga çdo regjistër avioni dhe sigurimi që çdo avion të merret nga burimet përkatëse të të dhënave e bën këtë një përpjekje jashtëzakonisht të ndërlikuar.

Prodhuesit kanë numra të saktë të prodhimit, sekuenca të sakta të numrave serialë. Megjithatë, mbledhja e të gjitha këtyre të dhënave që mbahen privatisht nga prodhues të shumtë nuk është e lehtë. Për më tepër, verifikimi i certifikatave të vlefshmërisë ajrore të të gjithëve është një përpjekje po aq kohë.

Prandaj, metoda më e mirë është thjesht regjistrimi i të gjithë avionëve individualë që kanë fluturuar në mënyrë aktive që nga viti 2019.

Avionët Privatë kundër Avionëve të tjerë

Pra, ne e dimë se ka rreth 21,000 avionë privatë në shërbim aktiv, me pak më pak se 6,000 prej tyre që janë modele aktuale, në prodhim.

Si krahasohet kjo me avionët e tjerë si aeroplanët komercial, mallrash apo të aviacionit të përgjithshëm?

Me avionët komercialë të pasagjerëve, shifra nuk është shumë më e lartë. Megjithatë, numri i avionëve në shërbim në vitet e fundit ka ndryshuar mjaft dramatikisht. Kjo, natyrisht, është për shkak të Covid.

Dassault Falcon 900LX

Avionët u hoqën nga shërbimi aktiv gjatë bllokimeve të Covid, duke rezultuar në më pak avionë në qiell. Ndërsa industria e aviacionit privat pa një lulëzim të kërkesës, linjat ajrore luftuan.

Në vitin 2021, kishte pak më pak se 24,000 avionë komercialë pasagjerësh në shërbim. Sidoqoftë, në vitin 2022 kjo shifër u rrit në pak më pak se 26,000. Eshte parashikuar se deri në vitin 2032 do të ketë mbi 38,000 avionë komercialë pasagjerësh në shërbim.

Krahasuar me avionët vetëm për ngarkesa, avionët privatë janë shumë më tepër se numri i tyre, me rreth 2,000 avionë specifikë të ngarkesave aktualisht në shërbim.

Megjithatë, numri i avionëve të aviacionit të përgjithshëm në mbarë botën i bën këto shifra të duken shumë të vogla.

Grafik nga Visualizer

Globally ka mbaruar 340,000 avionë të aviacionit të përgjithshëm. Për më tepër, pak më shumë se 200,000 prej tyre janë të regjistruar në Shtetet e Bashkuara. Prandaj, vetëm në SHBA, madhësia e përgjithshme e flotës së aviacionit është 10 herë më e madhe se numri i avionëve privatë. globalLy.

Avionët e aviacionit të përgjithshëm mbulojnë një shumëllojshmëri të gjerë mjetesh artizanale, të tilla si avionë avionësh, helikopterë dhe avionë me një motor me helikë.