Kalo te përmbajtja kryesore

Zakonisht mendohet se avionët privatë mund të fluturojnë më lart se avionët e tjerë, por sa e vërtetë është kjo? Sa lart mund të fluturojnë avionët privatë?

Ashtu si me të gjitha aspektet e tjera të avionëve privatë, të gjithë avionët nuk janë krijuar të barabartë. Prandaj, ne shohim një ndryshim të dallueshëm midis lartësisë maksimale të lundrimit të disa avionëve kundrejt të tjerëve.

Lartësia maksimale e të gjithë avionëve privatë

Kur shikoni grafikun e lartësisë maksimale të çdo avioni privat, duhet të vini re dy gjëra.

Së pari, ndryshe nga variablat e tjerë si p.sh shpejtësi or varg, shifrat e lartësisë maksimale të këtyre avionëve janë shumë të barabarta.

Ka shumë pak për të fituar nga klienti duke pasur një avion që mund të fluturojë pak më lart se konkurrenca. Në krahasim, të kesh një gamë më të madhe se konkurrenca do të bëjë një ndryshim të rëndësishëm për klientin.

Së dyti, shifrat e lartësisë maksimale janë të grupuara të gjitha së bashku në blloqe. Përsëri, ndryshe nga shifrat e shpejtësisë dhe rrezes së avionëve.

Kjo do të thotë se ka vetëm 7 grupe të shifrave të lartësisë maksimale: 41,000 këmbë, 42,000 këmbë, 43,000 këmbë, 45,000 këmbë, 47,000 këmbë, 49,000 këmbë dhe 51,000 këmbë.

Natyrisht, ka disa pika të veçanta. Së pari, Cirrus Vision Jet SF50 me një lartësi maksimale lundrimi prej vetëm 31,000 këmbësh. Megjithatë, duke pasur parasysh se ky aeroplan nuk përshtatet në kategorinë e një avioni konvencional, kjo nuk është një surprizë.

Përveç Vision Jet, ne gjejmë Hawker 400XP me një lartësi maksimale të pazakontë prej 43,450 këmbësh.

Lartësia maksimale e avionëve të mëdhenj

Të gjithë avionët e mëdhenj privatë kanë një lartësi maksimale lundrimi brenda 10,000 këmbëve nga njëri-tjetri.

Në skajin e poshtëm të spektrit, ne kemi aeroplanët që mund të lundrojnë deri në 41,000 këmbë.

Avionët që përbëjnë këtë grup janë disa nga më të vjetërit Bombardier Challenger avion, së bashku me Embraer Lineage 1000 dhe 1000E. Për më tepër, Embraer Legacy 650 dhe Legacy 650E e rrumbullakos këtë grup.

Në anën e kundërt të spektrit, ne kemi avionë privatë që mund të lundrojnë në lartësinë më të madhe të të gjithëve - 51,000 këmbë.

Ky grup përbëhet nga më të mëdhenjtë e avionëve të mëdhenj, së bashku me disa nga më modernët – si për shembull më të fundit Gulfstreamdhe Bombardier Global avionët.

Midis këtyre dy grupeve të avionëve ne shohim disa nga avionët më të vjetër flamur. Ky është një trend që vlen edhe për shpejtësia maksimale e lundrimit të avionëve privatë.

Avion i mesëm Lartësia maksimale

Shumica e avionëve privatë të mesëm janë të gjithë brenda grupit të lartësisë maksimale të lundrimit prej 45,000 këmbësh.

Këta avionë janë një përzierje moshash, me avionë të tillë si ai i ri Embraer Praetor 500 së bashku me avionët më të vjetër si p.sh Gulfstream G200.

Në krye të spektrit, ka avionë që mund të lundrojnë deri në 51,000 këmbë. Këta gjashtë avionë janë Bombardier Learjet 55, Bombardier Learjet 55C, Bombardier Learjet 60, Bombardier Learjet 60XR, Cessna Citation VI, dhe Cessna Citation VII.

Në anën e kundërt të grafikut, gjejmë avionin Hawker - me përjashtim të Hawker 1000.

Me një lartësi maksimale lundrimi prej 41,000 këmbësh, grupi përbëhet nga Hawker 700, Hawker 750, Hawker 800A, Hawker 800SP, Hawker 800XP, Hawker 800XPi, dhe Hawker 850XP.

Avion i lehtë Lartësia maksimale

Kategoria tjetër e avionëve për t'u parë janë avionët e lehtë.

Megjithatë, ndryshe nga shpejtësia dhe diapazoni, lartësia maksimale e lundrimit të avionëve të lehtë është brenda të njëjtit diapazon si avionët më të mëdhenj.

Sigurisht, ka disa përjashtime nga ky rregull. Përkatësisht, avionët më të vjetër të cilët janë në fundin e poshtëm të tabelës.

Avionë të tillë si Cessna Citation Unë, Beechcraft Premier I, dhe Mitsubishi Diamond 1A mund të lundrojë deri në 41,000 këmbë.

Në fundin e sipërm të avionëve të dritës ka Bombardier Learjet avionë që dominojnë konkurrencën me një lartësi maksimale lundrimi prej 51,000 këmbësh.

Megjithatë, lartësia në të cilën banojnë shumica e avionëve të lehtë është 45,000 këmbë. Avionët e lehtë të njohur si p.sh Embraer Phenom 300E, Cessna Citation CJ4, dhe Tjetra 400XTi janë të gjithë pjesë e këtij grupi.

Avionë shumë të lehtë (VLJ) Lartësia maksimale

Dhe së fundi, Avionët Shumë të Lehtë. Këta janë avionë që janë të përsosur për vetëm disa pasagjerë, që fluturojnë për kërcime të shkurtra.

Me vetëm dy përjashtime, të gjitha VLJ-të në këtë listë janë në gjendje të lundrojnë deri në 41,000 këmbë.

Përjashtimet e vetme nga kjo janë HondaJet HA-420 dhe Cirrus Vision Jet SF50, me një lartësi maksimale lundrimi përkatësisht 43,000 këmbë dhe 31,000 këmbë.

Në mes të këtyre dy avionëve ka VLJ si p.sh Cessna Citation M2, Cessna Citation Mustang, Eclipse 500, Eclipse 550, Embraer Phenom 100, Embraer Phenom 100E, dhe Embraer Phenom 100 EV. Të gjithë këta avionë mund të lundrojnë deri në 41,000 këmbë.

Përfitimet e fluturimit në një lartësi më të madhe

Ka dy arsye kryesore që është e dobishme për avionët të lundrojnë në lartësi më të larta.

  • Djegia e ulët e karburantit
    • Sa më i lartë të shkojë një avion, aq më i ulët është dendësia e ajrit. Prandaj, kjo rezulton në më pak zvarritje në aeroplan. Më pak zvarritje rezulton në më pak forcë të nevojshme për të shtyrë. Kjo, në fund të fundit, rezulton në një djegie më të ulët të karburantit pasi kërkohet më pak përpjekje që avioni të fluturojë në ajër.
  • Komfort i rritur
    • Në përgjithësi, lundrimi në lartësi më të larta do të rezultojë në më pak turbullira. Prandaj, kjo rezulton në rritjen e rehatisë së pasagjerëve.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se ndërsa fluturimi më lart do të prodhojë këto përfitime, përfitimet janë margjinale midis 41,000 këmbëve dhe 51,000 këmbëve.

Ashtu si avionët nuk fluturojnë gjithmonë me shpejtësinë e tyre maksimale të lundrimit, avionët privatë gjithashtu nuk fluturojnë gjithmonë në lartësinë e tyre maksimale. Megjithatë, sa më i lartë të mund të fluturojë një aeroplan, aq më fleksibël mund të jetë për të arritur sa më lart që të jetë e mundur.

përmbledhje

Krahasimi se si mund të fluturojnë avionët privatë është ndryshe nga krahasimi i pothuajse çdo mase tjetër.

Me shumicën e masave të tjera ka paralajmërime dhe faktorë të shumtë që do të ndikojnë në aftësitë reale të çdo avioni.

Për më tepër, është shumë e pazakontë të shohësh avionë të grupuar së bashku në një mënyrë kaq të qëndrueshme.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.