Kalo te përmbajtja kryesore

Siç mund ta prisnit, avionët privatë janë të shpejtë, por sa është shpejtësia e tyre maksimale? Epo, këtu është një listë e shpejtësisë maksimale për mbi 140 avionë privatë, të renditur nga më i shpejti tek më i ngadalti.

Kjo siguron një metrikë të lehtë për të krahasuar shpejt avionët privatë.

Zgjedhja e një avioni më të shpejtë do të rezultojë që të mbërrini në destinacionin tuaj më shpejt, megjithëse vetëm pak.

Megjithatë, për shumë njerëz, një avion më i shpejtë është një avion më i mirë.

Gulfstream G700 Jashtme

Shpejtësia maksimale e lundrimit të të gjithë avionëve privatë

Siç mund të shihet nga grafiku i mëposhtëm, shpejtësia maksimale e lundrimit të avionëve privatë ndryshon shumë.

Pa dyshim, avioni privat më i shpejtë është Cessna Citation X+ me një shpejtësi maksimale lundrimi prej 527 knots.

Në anën tjetër të spektrit, ekziston Cirrus Vision Jet SF50 me një shpejtësi maksimale të lundrimit prej vetëm 311 knots.

Midis këtyre dy ekstremeve, ka më shumë se 100 avionë privatë.

Është interesante se mosha e avionit nuk ka një ndikim të rëndësishëm në shpejtësinë maksimale të lundrimit. Ashtu si mosha e avionëve nuk ka qenë aq e madhe ndikim në efikasitetin e karburantit siç mund të prisni.

Kjo do të thotë, avionët e vjetër nuk janë domosdoshmërisht më të ngadaltë. Ka një sërë faktorësh të tjerë në lojë që kufizojnë shpejtësinë e një avioni.

Gjithashtu, mbani në mend se ndërsa çdo avion është në gjendje të lundrojë me shpejtësinë e listuar më poshtë, shumicën e kohës ata do të jenë nën këto shpejtësi.

Kjo është për shkak se sa më shpejt të fluturojnë aq më shumë karburant djegin. Dhe, nga ana tjetër, sa më shumë karburant që djegin, aq më i ulët është diapazoni i tyre. Prandaj, për të arritur rrezen maksimale, avionët shpesh do të lundrojnë nën shpejtësinë e tyre maksimale të lundrimit.

Shpejtësia e madhe e lundrimit të avionit

Nëse jeni duke kërkuar për avionë privatë me shpejtësi maksimale të lundrimit, atëherë avionët e mëdhenj (të njohur edhe si të rëndë) janë vendi për të filluar.

Pavarësisht se janë më të mëdhenj dhe më të rëndë se llojet e tjera të avionëve privatë, avionët e mëdhenj janë në gjendje të arrijnë shpejtësinë më të lartë të lundrimit.

Dhe, siç u përmend më herët, Cessna Citation X+ kryeson listën si avioni privat më i shpejtë.

Pas Cessna Citation X dhe X+, ne më pas shohim një seri avionësh me një shpejtësi maksimale lundrimi prej 516 knots. Këta avionë janë disa nga avionët më të rinj në treg.

Për më tepër, ky është një rast kur shohim një ndryshim brezash midis avionëve. Kjo do të thotë se avionët më të rinj janë më të shpejtë se ata të vjetër. 7 avionët që kanë një shpejtësi maksimale lundrimi prej 516 knots janë të gjitha relativisht të reja.

Më pas shohim një seri avionësh më të vjetër që kanë një shpejtësi maksimale lundrimi prej 500 knots.

Megjithatë, në rastet e përmendura më sipër, avionët më të shpejtë kanë qenë pothuajse gjithmonë avioni kryesor në një pikë ose në një tjetër. Sigurisht, me përjashtim të Gulfstream avionët. Gulfstream thjesht prodhon avionët më të shpejtë të vazhdueshëm.

Ndërsa lëvizni përgjatë grafikut, ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis madhësisë së avionit dhe shpejtësisë së lundrimit, së bashku me pozicionimin e avionit brenda linjës së prodhuesit.

Përjashtim nga ky rregull është Embraer Lineage 1000 dhe Embraer Lineage 1000 E. Megjithatë, arsyeja për këtë është e qartë. Të Lineage 1000 dhe 1000E janë avionë të konvertuar. Prandaj, ato nuk janë krijuar për shpejtësi. Për më tepër, një rritje e shpejtësisë së lundrimit është e vështirë të shtohet në mënyrë retroaktive në një aeroplan.

Sidoqoftë, marrëdhënia midis madhësisë dhe shpejtësisë është e qartë. Të Gulfstream G280 është më i vogli nga Gulfstream avioni dhe, çuditërisht, është më i ngadalti Gulfstream avionët.

Dhe pastaj drejt fundit të listës, ka Bombardier Challenger 350 me një shpejtësi maksimale lundrimi prej 448 knots.

Përsëri, Challenger 350 është më i vogli nga avionët e mëdhenj që Bombardier prodhon.

Shpejtësia mesatare e lundrimit të avionit

Kur shikojmë shpejtësinë maksimale të lundrimit të avionëve privatë të mesëm, shohim një prirje të ngjashme me avionët e mëdhenj.

Domethënë, sa më i madh të jetë avioni aq më e madhe është shpejtësia maksimale e lundrimit.

Për më tepër, ne përsëri kemi Gulfstream avion në krye të listës, me Gulfstream G100 dhe G150 që të dy kanë një shpejtësi maksimale lundrimi prej 470 knots.

Këta avionë janë mjaft modernë, me dërgesat e G100 duke filluar në 2001 dhe dërgesat e G150 duke filluar në 2006.

Drejt fundit më të ngadaltë të listës, ne kemi disa nga avionët më të vjetër. Avionë të tillë si Hawker 700, IAI Westwind 1 1979, Cessna Citation V 1989, dhe Gulfstream G200 1999.

Për referencë, dërgesat e Hawker 700 filluan në vitin 1977. Përveç kësaj, dërgesat e IAI Westwind 1 filluan në vitin 1979, me dërgesat e Citation V duke filluar nga viti 1989. Dhe së fundi, dërgesat e Gulfstream G200 filloi në 1999.

Avioni privat më i ngadalshëm i mesëm në prodhim është ai Pilatus PC-24 me një shpejtësi maksimale lundrimi prej 440 knots. Sidoqoftë, qëllimi i PC-24 nuk është të arrijë një shpejtësi të lartë maksimale. Përkundrazi, është aftësia për të shkuar kudo, së bashku me lirinë dhe fleksibilitetin që vjen me shkathtësinë e saj mbresëlënëse.

Shpejtësia e lundrimit të avionit të lehtë

Ndryshe nga kategoritë e tjera të avionëve, ndryshimi në shpejtësinë maksimale të lundrimit midis avionëve të lehtë është shumë më i vogël.

Sigurisht, ka disa përjashtime. Për shembull, Dassault Falcon 10 ka një shpejtësi maksimale mbresëlënëse lundrimi prej 494 knots. Kjo është një shpejtësi që mund të gjithë avionët e mesëm.

Përveç kësaj, ekziston Dassault Falcon 100 që arrin në 476 knots.

Sidoqoftë, atëherë ne fillojmë të shohim shumicën e avionëve të lehtë që kanë një shpejtësi maksimale lundrimi brenda rreth 20 knots të njëri-tjetrit.

Siç mund ta shihni nga të dhënat më poshtë, shumica e avionëve të lehtë kanë një shpejtësi maksimale lundrimi prej rreth 450 knots të 470 knots.

Megjithatë, pas këtij grupimi të madh avionësh të lehtë, ne shohim më pas një rënie të konsiderueshme të shpejtësisë maksimale të lundrimit.

Rënia së pari ndodh me Cessna Citation Encore i cili ka një shpejtësi maksimale lundrimi prej 430 knots.

Në vijim të kësaj ne shohim një rënie të vazhdueshme që përfundon me Cessna Citation I, i cili ka një shpejtësi maksimale lundrimi prej 357 knots.

Sigurisht, duke pasur parasysh se dërgesat e Cessna Citation Fillova gjysmë shekulli më parë në vitin 1971, mund të falet që ka një shpejtësi maksimale më të ngadaltë të lundrimit sesa avionët e prodhuar sot.

Shpejtësia e lundrimit me avionë shumë të lehtë (VLJ).

Dhe kategoria e fundit, Avionët Shumë të Lehtë.

Këta janë avionët privatë më të vegjël në treg. Ato ofrojnë vlerë të madhe për paratë dhe janë perfekte për udhëtime të shkurtra për grupe të vogla.

Megjithatë, ata janë gjithashtu avionët më të ngadaltë në treg.

Në krye të grupit është HondaJet HA-420 me një shpejtësi maksimale lundrimi prej 415 knots.

Më pas ka një rënie të qëndrueshme në shpejtësinë maksimale të lundrimit në të gjithë grupin, deri në Cessna Citation Mustang e cila ka një shpejtësi maksimale lundrimi prej 340 knots.

Sigurisht, siç mund ta shihni nga të dhënat e mëposhtme, Cessna Citation Mustang në fakt nuk është VLJ-ja më e ngadaltë në treg.

Përkundrazi, VLJ me shpejtësinë maksimale më të ulët të lundrimit është Cirrus Vision Jet SF50. Sidoqoftë, krahasimi i tij në këtë kategori me VLJ-të e tjerë nuk duket i drejtë duke pasur parasysh se funksionon me gjysmën e motorëve.

Duke pasur parasysh natyrën kompakte të Vision Jet (dhe çmimin kompakt), Cirrus Vision Jet SF50 - me një motor jet të vetëm - është në gjendje të arrijë një shpejtësi maksimale lundrimi prej 311 knots.

Variablat që ndikojnë në shpejtësinë e lundrimit

Ashtu si kur shikoni djegia mesatare e karburantit të avionëve privatë, këto shifra duhen marrë me një kokërr kripë. Kjo për shkak se ka një sërë faktorësh që do të ndikojnë në lundrimin maksimal të avionit. Dhe, për fat të keq, të gjithë faktorët do të ulin shifrat e deklaruara.

Të gjithë faktorët e mëposhtëm do të ndikojnë negativisht në shpejtësinë maksimale të lundrimit të një avioni:

 • Pasagjerët & Bagazhet
  • Pasagjerët dhe bagazhet rezultojnë në rritje të peshës. Rritja e peshës rezulton në rritje të tërheqjes. Zvarritja e rritur rezulton në më shumë shtytje të nevojshme.
 • mot
  • Era mund të jetë një bekim dhe mallkim. Kur lundroni me erë të pasme, shpejtësia maksimale e lundrimit do të jetë optimale. Megjithatë, kur lundroni me një erë të kundërt, nevojitet më shumë shtytje për të kaluar. Prandaj, shpejtësia maksimale e lundrimit do të ulet ndjeshëm.
  • Sigurisht, kushtet e erës janë të vështira për t'u parashikuar kur jeni duke rezervuar fluturimin tuaj.
 • Gama e dëshiruar
  • Një rritje në shpejtësinë e lundrimit do të rezultojë në rritjen e djegies së karburantit. Prandaj, nëse përpiqeni të nxirrni rrezen maksimale nga avioni, do të duhet të zgjidhet një shpejtësi më e ulët e lundrimit në mënyrë që të maksimizohet diapazoni dhe efikasiteti i avionit.

përmbledhje

Nga informacioni i mësipërm, mund të nxirren disa përfundime.

Së pari, ndërsa ne mund të shohim se me kalimin e kohës avionët privatë janë bërë më të shpejtë, përparimi nuk është aq i shpejtë ose aq dramatik sa mund të prisni fillimisht. Kjo shihet më së miri me avionët më të fundit të flamurit. Realisht, shpejtësia maksimale e lundrimit është rritur vetëm me 16 knots krahasuar me gjeneratën e mëparshme të avionëve kryesorë.

Përfundimi i dytë që mund të nxirret nga këto të dhëna është se - në përgjithësi - sa më i madh të jetë avioni, aq më i shpejtë është avioni. Kjo shihet më së miri me ndryshimin në shpejtësinë maksimale të lundrimit brenda kategorisë së avionëve të mëdhenj. Avionët më të mëdhenj janë shumë më të shpejtë se avionët më të mëdhenj.

Ky trend mund të shihet edhe brenda kategorive me një ndryshim afërsisht 150 nyje midis VLJ-ve dhe avionëve të mëdhenj.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.

0%

Si duhet të fluturoni me avion privat?

Zbuloni mënyrën më të mirë për ju për të fluturuar me avion privat në më pak se 60 sekonda.

Cili është motivimi juaj kryesor për të fluturuar me avion privat?

Me sa njerëz udhëtoni zakonisht?

Sa fluturime me avion privat keni bërë?

Sa shpesh planifikoni të fluturoni/aktualisht me avion privat?

Sa fleksibël janë planet tuaja të udhëtimit?

A do të fluturoni në kohë piku? (p.sh. festat e mëdha)

A ka gjasa që planet tuaja të ndryshojnë ose anulohen brenda 12 orëve nga nisja?

Cili është njoftimi minimal që kërkoni përpara nisjes?

Sa kontroll dëshironi mbi modelin e avionit? (p.sh Gulfstream G650ER përfundoi Bombardier Global 7500)

Dëshironi të përmirësoni/ulni avionin tuaj sipas nevojës?