Kalo te përmbajtja kryesore

Tregu i avionëve privatë është aktualisht subjekt i një kërkese të paprecedentë, duke krijuar konceptin e udhëtimit avion privat pothuajse të përbashkët.

Për një shumëllojshmëri të Arsyet, të dyja kartë dhe pronësinë kërkesa është në rritje. Megjithatë, për shkak të kërkesës së tepërt kanë filluar të shfaqen çarje. Burimi kryesor i atyre çarjeve është a mungesa e avionëve.

Prandaj, sa të zakonshme janë avionët privatë? Sa janë në botë? Cilat modele janë më të njohurat? Sa shpesh fluturojnë avionët privatë? Dhe si krahasohet e gjithë kjo me aviacionin komercial?

Avionët privatë duke pritur në platformë

Fluturimet e përditshme private të avionëve

Sa avionë privatë fluturojnë në ditë? Për më tepër, si ka ndryshuar kjo gjatë dy viteve të fundit?

Së pari, numri i fluturimeve në ditë. Natyrisht, ka luhatje në shifra në varësi të ditës së javës dhe muajit të vitit.

Për shembull, të Shtunat zakonisht kanë numrin më të vogël të fluturimeve. Anasjelltas, të enjten zakonisht shihet numri më i madh i fluturimeve gjatë javës.

Në kohën e shkrimit (tetor 2021), numri mesatar i global fluturimet ditore të avionëve të biznesit janë rreth 11,500 fluturime në ditë, plus ose minus 1,500 fluturime në ditë.

Sa të zakonshëm janë avionët privatë?

Sidoqoftë, siç u përmend, 2021 po sheh një rritje të konsiderueshme të kërkesës gjatë vitit 2019. Sigurisht, 2019 është viti i fundit "normal" në libër. Për shkak të Covid, viti 2020 konsiderohet si një vit jonormal për industrinë e aviacionit.

Gjatë gjithë vitit 2021, numri i fluturimeve ka qenë vazhdimisht mbi atë të niveleve të vitit 2019. Në një moment në mes të qershorit, numrat javorë të fluturimeve ishin 32% mbi nivelet e vitit 2019. Fluturimet ditore për javën në 2018 ishin rreth 8,500. Në vitin 2021, për të njëjtën javë, shifrat ditore ishin pak më shumë se 11,200.

Në pikën e ulët të rritjes në 2021, shifrat ditore ishin vetëm 4% mbi nivelet në 2019.

Sidoqoftë, në tremujorin e parë të vitit 2020, nivelet e kërkesës po tejkalonin nivelet e 2019 dhe 2021. Nga janari deri në mes të marsit, fluturimet ditore të vitit 2020 ishin vazhdimisht rreth 10% më të larta se nivelet e regjistruara në 2019.

Fluturimet private të avionëve sipas rajonit

Kur bëhet fjalë për vendin ku në botë avionët privatë janë më të zakonshëm, Shtetet e Bashkuara vijnë lehtësisht në krye. Çdo ditë, rreth 60% e të gjitha fluturimeve me avion privat janë brenda Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Rajoni i dytë më i popullarizuar për fluturimet private me avion është i lidhur midis fluturimeve ndërkombëtare amerikane dhe fluturimeve të brendshme evropiane.

Për sa i përket shifrave, rreth 10% e të gjitha fluturimeve private të avionëve janë SHBA ndërkombëtare. Kjo do të thotë, misioni ose fillon ose përfundon në Shtetet e Bashkuara. Kjo përputhet me 10% të tjera të të gjitha fluturimeve private të avionëve që zhvillohen brenda Evropës Kontinentale.

Prandaj, në çdo ditë të caktuar, afërsisht 70% e të gjitha fluturimeve me avion privat në një moment do të operojnë brenda Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Pastaj, në krye të këtyre shifrave, janë 10% e fluturimeve me avion privat brenda Evropës Kontinentale (me përjashtim të MB).

Nga 20% e mbetur e fluturimeve me avion privat, disa prej tyre bëhen midis vendeve të BE -së dhe Britanisë së Madhe. Disa janë vendase brenda secilit vend evropian.

Sidoqoftë, më së shumti, këto rajone individuale do të shikojnë rreth 5% të të gjitha fluturimeve të avionëve privatë.

Shumica e rajoneve do të shohin shumë më pak fluturime me avionë privatë sesa ky. Për shembull, Mbretëria e Bashkuar sheh vetëm 3.5% / 4% të të gjitha fluturimeve me avion privat. Kjo shifër është vendase dhe ndërkombëtare.

Fluturimet Ditore Tregtare

Siç mund ta prisnit, ka shumë më tepër fluturime komerciale sesa fluturime me avion privat.

Sidoqoftë, ndryshe nga tregu i avionëve privatë, fluturimet komerciale janë dukshëm më të ulëta krahasuar me nivelet e vitit 2019.

Si përqindje, ka mesatarisht 22% më pak fluturime komerciale të aviacionit në 2021 në krahasim me vitin 2019.

Qatar Airways Airbus A350 A7-AME

Sidoqoftë, edhe në nivelet aktuale të 2021, ka rreth 8 herë më shumë fluturime ditore në krahasim me avionët privatë.

Mesatarisht, ka rreth 80,000 fluturime komerciale të aviacionit çdo ditë (tetor 2021). Për më tepër, në vitin 2019 ka pasur mesatarisht pak më pak se 110,000 global fluturime komerciale në ditë.

Sigurisht, në fillim të vitit, kishte shumë më pak fluturime komerciale. Shkurti ishte pika më e ulët e vitit, duke parë rreth 50,000 fluturime në ditë. Ky numër është gjysma e shifrave ditore gjatë vitit 2019.

Fluturime komerciale sipas rajonit

Ndërsa nuk është aspak befasi që ka më shumë fluturime komerciale sesa fluturime private, avari rajonal është befasues.

Ndërsa rreth 60% e të gjitha fluturimeve me avion privat janë vendas brenda Shteteve të Bashkuara, vetëm 30% e të gjitha fluturimeve komerciale janë.

Për më tepër, nuk ka më një lidhje midis fluturimeve ndërkombëtare amerikane dhe fluturimeve 'të brendshme' evropiane. Fluturimet brenda Evropës Kontinentale i tejkalojnë ato të fluturimeve ndërkombëtare amerikane.

Përafërsisht 20% e të gjitha fluturimeve komerciale zhvillohen brenda Evropës Kontinentale. Për më tepër, vetëm rreth 5% e të gjitha fluturimeve komerciale janë fluturime ndërkombëtare amerikane.

Kjo do të thotë që ndërsa 80% e të gjitha fluturimeve private me avion përfshinin SHBA dhe Evropën, vetëm 55% e fluturimeve komerciale bëjnë.

Prandaj, cilat rajone kontribuojnë në 45% të tjera të fluturimeve komerciale?

Përgjigja - Kina.

Fluturimet e brendshme brenda Kinës përbëjnë rreth 12% - 15% të të gjitha global fluturimet komerciale.

Në krahasim, fluturimet e brendshme private të avionëve në Kinë përfaqësojnë më pak se 0.01% të të gjitha global fluturime.

Aeroplani Total Jet Privat

Në total, ka rreth 22,000 avionë privatë në veprim në të gjithë botën. Sidoqoftë, siç do të prisnit, shumica e këtyre avionëve janë të vendosur në Shtetet e Bashkuara.

Një nga modelet më të njohura, në fakt, nuk është as një avion jet. Të Pilatus PC-12 është një nga avionët më të njohur aktualisht në veprim.

Janë pak më shumë se 920 Pilatus Avionët PC-12 NG aktualisht në shërbim.

Ju lutemi referojuni tabelës më poshtë për të parë shifrat aktuale për avionët privat gjatë shërbimit.

Dassault Falcon 6X E jashtme gjatë fluturimit - e zakonshme

Në përgjithësi, avionët më të zakonshëm janë në skajin më të vogël të shkallës - siç është ai Phenom 300 (avion i lehtë) dhe Cessna Citation Mustang (VLJ).

Për më tepër, avionët që janë më të zakonshëm janë përgjithësisht më të vjetër. Sigurisht, kjo nuk është befasuese duke pasur parasysh se ata kanë pasur periudha më të gjata prodhimi, kështu që ka më shumë kohë për të ndërtuar avionë.

Duke pasur parasysh kompleksitetin e çdo avioni, duhet një kohë e konsiderueshme për të ndërtuar një avion privat. Sidoqoftë, numri i avionëve të prodhuar në vit është akoma jashtëzakonisht mbresëlënës.

Për shembull, jeta e prodhimit të Gulfstream G550 ishte 18 vjeç. Prandaj, Gulfstream ishte duke ndërtuar, mesatarisht, 35 avionë G550 në vit.

Sigurisht, ju lutemi vini re se jo të gjithë këta avionë përdoren për udhëtime çarter ose VIP. Për shembull, shumë avionë privatë përdoren si ambulanca ajrore (shih Shërbimi mjekësor fluturues mbretëror) ose si ushtarake ushtarake.

avionNumri në shërbim
Pilatus PC-12 NG926
Gulfstream G550620
Bombardier Learjet 35A387
Cessna Citation II469
Embraer Phenom 300483
Cessna Citation Mustang474
Bombardier Challenger 300453
Hawker 800XP392
Cessna Citation CJ3412
Bombardier Challenger 350389
Cessna Citation Lë pas358
Bombardier Challenger 604351
Gulfstream G450354
Cessna Citation Sovereign348
Cessna Citation CJ4342
Cessna Citation X+339
Cessna Citation Të lumtë316
Bombardier Global 6000334
Cessna Citation Zgjerimi XLS328
Bombardier Learjet 60286
Cessna Citation X306
Embraer Phenom 100296
Gulfstream GIVSP296
Cessna Citation XLS +296
Dassault Falcon 7X293
Bombardier Challenger 605288
Cessna Citation M2281
Cessna Citation V ultra271
Eklipsi 500252
Gulfstream G650ER270
Cessna Citation V252
Cessna Citation I260
Gulfstream G200238
Gulfstream GII250
Bombardier Learjet 45236
Cessna Citation CJ2235
Bombardier Global 5000237
Dassault Falcon 50186
Hawker 800A168
Dassault Falcon 2000222
Cessna Citation CJ2 +223
Dassault Falcon 10226
Hawker 400XP220
Gulfstream G280222
Cessna Citation Latitude209
Bombardier Learjet 31A191
Bombardier Learjet 45XR204
Cessna Citation III169
Gulfstream GIII112
Gulfstream G650198
Cessna Citation CJ1195
Gulfstream GIV161
Gulfstream GV190
Cessna Citation CJ3 +186
Embraer Legacy 600177
Cessna Citation Ende159
HondaJet HA-420166
Bombardier Global Ekspres XRS160
Beechcraft Premier IA154
Cessna Citation ISSH137
Dassault Falcon 900B156
Bombardier Global Ekspres142
Pilatus PC-24145
Bombardier Learjet 75143
Bombardier Learjet 75 Liria136
Bombardier Challenger 601-3A118
Beechcraft Kryeministri I119
Dassault Falcon 2000LX133
Gulfstream G150125
Embraer Phenom 300E125
Bombardier Challenger 650124
Bombardier Learjet 5595
Dassault Falcon 900EX LEHTySISHT119
Cessna Citation VII113
Dassault Falcon 900EX118
IAI Westwind 168
Bombardier Learjet 60XR111
Dassault Falcon 2000LXS109
Dassault Falcon 2000EX LEHTySISHT102
Cessna Citation CJ1 +101
Dassault Falcon 50EX100
Cessna Citation Sovereign+100
Hawker 850XP99
Embraer Legacy 65097
Bombardier Learjet 40XR92
Cirrus Vision Jet SF5090
IAI Westwind 264
Bombardier Challenger 60065
Dassault Falcon 900LX82
Embraer Legacy 50082
Hawker 400068
Dassault Falcon 8X78
Bombardier Challenger 85071
Cessna Citation Encore +66
Bombardier Challenger 601-3R56
Embraer Legacy 45058
Hawker 75048
Bombardier Learjet 36A37
Embraer Phenom 100 EV45
Dassault Falcon 2000S43
Embraer Praetor 60041
Bombardier Learjet 4039
Bombardier Learjet 3129
Cessna Citation VI36
Tjetra 400XTi35
Eklipsi 55033
Gulfstream G60033
Cessna Citation Longitude27
Dassault Falcon 2000EX26
Embraer Phenom 100E26
Dassault Falcon 900C25
Bombardier Global 750024
Dassault Falcon 900DX24
Gulfstream G40023
Gulfstream G10021
Embraer Lineage 100018
Embraer Praetor 50018
Bombardier Learjet 55C13
Gulfstream G30013
Gulfstream G35011
Gulfstream G5009
Embraer Lineage 1000E8
Numri i avionëve privatë në shërbim në të gjithë botën

Totali i avionëve komercialë

Çuditërisht, përkundër faktit se ka rreth 8 deri në 10 herë më shumë fluturime komerciale sesa fluturimet private me avion, global madhësia e flotës nuk është shumë më e madhe.

GlobalPra, ka rreth 26,000 avionë komercialë. Kjo nuk është shumë më tepër se 22,000 avionë privatë të vlerësuar në mbarë botën.

Sidoqoftë, një ndryshim kryesor është numri i modeleve individuale të avionëve. Midis avionëve komercialë, dominojnë pak prodhues dhe pak modele.

Për shembull, në mbarë botën, ka rreth 6,500 avionë Boeing 737 në shërbim (mbi 9,000 janë dorëzuar në total). Kjo do të thotë se Boeing 737 përbën rreth 25% të të gjithë avionëve komercialë në shërbim.

Për më tepër, ka më shumë se 5,000 avionë të familjes Airbus A320 aktualisht në shërbim.

Kjo jo vetëm që nxjerr në pah dominimin e vetëm disa modeleve të avionëve të zgjedhur, por gjithashtu rrjedh se avionët më të vegjël, vendas janë më të njohurit. Për shembull, një nga avionët më të njohur të largëta është Boeing 777. Megjithatë, pak më shumë se 800 janë dorëzuar. Kjo shifër është dukshëm më e vogël se modelet 737 dhe A320.

Aeroplani i zakonshëm - Boeing 737 Jugperëndimor

Për më tepër, siç pritej kur diskutohej për shpërndarjen rajonale të fluturimeve komerciale, shumica e avionëve komercial janë të vendosur në SHBA dhe Azi.

Ju lutemi referojuni tabelës më poshtë për të parë shpërndarjen e flotës komerciale 2019 sipas kontinentit.

kontinentNumri i avionëve komercialë
Afrikë740
Rusia dhe Azia Qendrore1,260
Lindja e Mesme1,510
Amerikë Latine1,540
Evropë5,220
Amerikë Veriore7,610
Asia Pacific8,020
Numri i avionëve komercial në të gjithë botën

Aeroportet me avion privat

Ndërsa ka më pak avionë privatë në krahasim me avionët komercialë, shifrat sugjerojnë se do t'i shihnit më rregullisht. Prandaj, ku janë të gjithë këta avionë privatë? Dhe ku po fluturojnë mes tyre?

Në mënyrë tipike, avionët privatë nuk përdorin aeroportet e zakonshme tregtare. Sigurisht, ka disa raste kur aeroporti që përdor një kompani ajrore do të jetë më i përshtatshmi.

Megjithatë, në shumë raste, avionët privatë fluturojnë nga aeroporte më të vogla. Jo vetëm që ka më pak trafik, por aeroportet më të vogla janë gjithashtu zakonisht më afër destinacionit përfundimtar. Prandaj, koha e përgjithshme e udhëtimit zvogëlohet. Dhe, në fund të fundit, ky është përfitimi kritik i fluturimit me avion privat.

Aeroporti Biggin Hill FBO - avionë të zakonshëm privatë
Aeroporti London Biggin Hill FBO

Për shembull, Londër ka një shumëllojshmëri aeroportesh për t'u përdorur, si për fluturime komerciale ashtu edhe për avionë privatë. Megjithatë, ka vetëm disa pika të mbivendosjes. Për shembull, avionët privatë pothuajse kurrë nuk do të fluturojnë brenda ose jashtë Heathrow ose Gatwick. Megjithatë ata do të fluturojnë nga Stansted, Luton dhe London City.

Në të kundërt, avionët privatë operojnë nga Farnborough, Biggin Hill dhe RAF Northolt. Sidoqoftë, avionët tregtarë nuk do të operojnë nga këto aeroporte.

Regjistrohuni për premium sot dhe shfletoni mbi 8,000 aeroporte globally.

Për më tepër, pasagjerët e avionëve privatë do të kalojnë përmes FBO-së. FBO është në thelb terminali për pasagjerët e avionëve privatë. Dhe, falë komoditetit dhe efikasitetit të fluturimit me avion privat, pasagjerët duhet të arrijnë vetëm 15 minuta para nisjes. Kjo e bën të gjithë procesin e fluturimit privat jashtëzakonisht të shpejtë.

Prandaj, arsyeja që nuk ka gjasa të përplaseni me një avion privat kur fluturoni komercialisht është për shkak se avioni është në një aeroport krejtësisht të ndryshëm (shikoni Los Angeles në Las Vegas me avion privat).

Burimet e të dhënave

Shifrat tona të fluturimeve ditore, së bashku me shifrat rajonale të fluturimeve, sigurohen nga pulti ynë Daily Tracker. Mëso më shumë këtuMe Këto të dhëna janë përpiluar nga mbi 14 të ndryshme global burime.

Shifrat e avionëve privatë në shërbim janë përpiluar nga numri i avionëve që janë të regjistruar në mbarë botën.

Shifrat e flotës komerciale të avionëve janë mirësjellje Statista.

Informacioni i aeroportit sigurohet nga Harta jonë e Aeroportit Privat Jet. Mëso më shumë këtu.

përmbledhje

Pra, sa të zakonshëm janë avionët privatë?

Natyrisht, në krahasim me avionët komercialë, ato nuk janë shumë të zakonshme. Për momentin shifrat komerciale janë më të ulëta se "normale" dhe shifrat e avionëve privatë janë shumë më të larta se "normale".

Prandaj, hendeku midis të dyve është zvogëluar. Megjithatë, është i sigurt të supozohet se rreth 10% e të gjitha fluturimeve do të jenë fluturime me avion privat. Sidoqoftë, në shumë raste, këto ka të ngjarë të jenë këmbët boshe.

Për më tepër, përkundër faktit se ka rreth 8 herë më shumë fluturime komerciale sesa fluturimet private, madhësia e flotës është vetëm pak më e madhe.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.