Sa të këqija janë avionët privatë për mjedisin?

Gulfstream G300 Jashtme

Një nga kritikat e zakonshme të avionëve privatë është se ata janë të dëmshëm për mjedisin. Që ndotin shumë dhe duhen ndaluar.

Të famshmit kritikohen për fluturimin me avion privat (shih Princi Harry, Boris Johnson, Leonardo DiCaprioose ndonjë yll hollivudian). Aktivistët e klimës bllokojnë aeroportet dhe artikuj janë shkruar duke thënë avionët duhet të ndalohen.

Nga ana tjetër, industria përpiqet të justifikojnë përdorimin e avionëve privatë, duke folur për ndikimin pozitiv ekonomik që mund të kenë.

Kritikat ndaj avionëve privatë nuk janë asgjë e re. Në të kaluarën, bëhej fjalë për kostoja e avionëve. Tani bëhet fjalë për ndikimin mjedisor.

Gulfstream Ndikimi i G300 në mjedis
Sa të dëmshëm janë avionët privatë për mjedisin? Foto: Gulfstream G300

Megjithatë, shumica e informacionit atje rreth ndikimit mjedisor të avionëve privatë bien në një nga dy ekstremet. Së pari, ka nga ata që janë kundër pasurisë dhe kundër aviacionit. Ky grup do të nxjerrë në pah negativitetet për të mbështetur pikën e tyre.

Nga ana tjetër, ka nga ata që janë pro aviacionit. Ky grup bën të kundërtën e sa më sipër, duke theksuar vetëm pozitiven e avionëve privatë – zakonisht ndikimin ekonomik. Më pas ata sugjerojnë se ndikimi mjedisor ia vlen të kompensohet.

Çështja me të dyja anët e argumentit është se avionët privatë dhe marrëdhënia e tyre me mjedisin paraqitet gjithmonë bardh e zi. Megjithatë, si me shumicën e gjërave në jetë (dhe në të vërtetë aviacionin), nuk është aq e thjeshtë sa po ose jo.

Për më tepër, është e rëndësishme të njihet ndikimi i avionëve privatë vetëm në mjedis. Megjithatë, kjo duhet të vihet në kontekst. Për më tepër, është e rëndësishme të kuptohet se çfarë hapash po ndërmerren për të reduktuar ndikimin negativ të avionëve, së bashku me vlerësimin nëse është shumë pak vonë. Është gjithashtu e rëndësishme të kuptohen përfitimet që ofrojnë avionët privatë.

Zbulim

Ne (Krahaso Avionët Privatë) operojmë brenda industrisë së avionëve privatë. Në fund të fundit, ne jemi pro përdorimit të avionëve privatë. Megjithatë, kjo nuk na bën të veprojmë në mohim. Ne jemi shumë të vetëdijshëm për ndikimin mjedisor të avionëve privatë. Prandaj, ne operojmë – sipas mundësive tona – në mënyrë të pavarur dhe të paanshme. Ky artikull do të shikojë faktet për të nxjerrë përfundime. Ju lutem mos ngurroni të nxirrni përfundimet tuaja nga të dhënat.

Historia e avionëve privatë dhe mjedisit

Për qëllimet e këtij artikulli, ne do të shqyrtojmë "historinë" e avionëve privatë që shtrihet në vitin 1967. Ndërsa historia e avionëve privatë filloi pak para kësaj, të dhënat më të rëndësishme vijnë pas vitit 1967.

Kthehu në 1967, Gulfstream GII (një avion i madh) digjte rreth 579 gallon karburant në orë.

Që atëherë, avionët privatë janë bërë disi më efikas. Megjithatë, avionët privatë kanë djegur gjithmonë rreth 100 – 500 litra karburant në orë.

Çuditërisht, avionë privatë me kalimin e kohës nuk kanë pasur shumë më pak karburant.

Dassault Falcon 200 E jashtme

Megjithatë, duke parë vetëm numrat në këtë mënyrë nuk tregon historinë e plotë. Ndërsa shifrat e djegies së karburantit për orë kanë mbetur gjithmonë të njëjta, avioni është bërë më i shpejtë dhe i aftë për të transportuar më shumë pasagjerë.

Prandaj, shifra "milje për gallon" do të ishte pak më e ulët me avionët e sotëm të biznesit sesa pesëdhjetë vjet më parë.

Megjithatë, shqetësimi rreth avionëve privatë dhe mjedisit është relativisht i kohëve të fundit phenomenon. Prandaj, prodhuesit nuk janë fokusuar në efikasitetin e karburantit për një kohë veçanërisht të gjatë.

Një pikë e rëndësishme është se askush që fluturon me avion privat nuk dëshiron që ata të djegin karburantin e tepërt. Karburanti është një nga kostot kryesore të fluturimit me avion privat. Prandaj, edhe nëse nuk jeni të shqetësuar për mjedisin, reduktimi i djegies së karburantit është gjithmonë i mirëpritur.

Emetimet e prodhuara

Pra, le të shkojmë drejt saj. Cilat janë shifrat? Sa ton karbon emetimet a prodhojnë avionët privatë?

Përdorimi ynë Llogaritësi i emetimeve mjet mund të vendosim në kontekst tonelatat e karbonit emetimet e prodhuara nga avionë të ndryshëm.

Një avion tipik shumë i lehtë, si p.sh Cessna Citation Mustang or Embraer Phenom 100 EV, do të prodhojë rreth 1 ton dioksid karboni në orë fluturimi. Një avion shumë i lehtë zakonisht mund të transportojë deri në katër pasagjerë.

Kjo arrin në 0.25 ton karbon emetimet për pasagjer në orë. Megjithatë, nëse përfshijmë pilotët në këtë, ai arrin në rreth 0.16 ton karbon. emetimet për person në orë fluturimi për të fluturuar në një avion shumë të lehtë.

Një avion modern i lehtë, si p.sh Embraer Phenom 300E ose Cessna Citation CJ3+, do të prodhojë rreth 2 ton karbon emetimet për orë fluturimi. Këto avionë zakonisht mund të mbajnë deri në gjashtë pasagjerë në rehati.

Si rezultat, këta avionë do të prodhojnë rreth 0.33 ton karbon emetimet për pasagjer në orë. Edhe një herë, nëse përfshijmë pilotët, kjo shifër bie në 0.25 ton karbon emetimet për person në orë.

Kur bëhet fjalë për një avion të mesëm, si p.sh Cessna Citation Sovereign+ ose Embraer Legacy 500, është tipike që avioni të prodhojë rreth 3 ton karbon emetimet për orë fluturimi. Këto avionë zakonisht mund të transportojnë deri në tetë pasagjerë në komoditet. Prandaj, fluturimi me avion të mesëm do të prodhojë rreth 0.375 ton karbon emetimet për pasagjer në orë.

Përsëri, nëse përfshijmë pilotët në këtë, atëherë shifra bie në 0.3 ton karbon emetimet për pasagjer në orë.

Dhe tani, për avionët më ndotës - avionët e mëdhenj. Brenda kategorisë së avionëve të mëdhenj, ka një gamë të konsiderueshme në madhësi dhe efikasitet. Megjithatë, shumica e avionëve të mëdhenj do të prodhojnë diku nga 4 deri në 8 ton emetime karboni në orë fluturimi.

Këta avionë të mëdhenj mund të transportojnë 12 deri në 19 pasagjerë. Prandaj, emetimet totale të karbonit për pasagjer në orë variojnë nga 0.33 ton në 0.42 ton. Përsëri, nëse përfshijmë pilotët, këto shifra bien në 0.28 deri në 0.38 ton për person në orë fluturimi.

Kaq e mrekullueshme! Këto shifra nuk duken shumë të këqija – avionët privatë janë mirë, le të vazhdojmë të fluturojmë… mirë, jo plotësisht. Lexoni për ta parë këtë në kontekst.

Emetimet në kontekst

Numrat e mësipërm japin një ide të mirë për emetimet e prodhuara nga çdo kategori avioni dhe se si mund të zbërthehet në një shifër për person.

Së pari, është e rëndësishme të theksohet se shifra më e rëndësishme është shifra totale për aeroplanin në orë. Shumë shpesh, avionët privatë fluturojnë me vetëm disa njerëz në bord. Ata pothuajse kurrë nuk janë fluturuar me kapacitet të plotë.

Së dyti, avionët privatë shpesh fluturojnë bosh. Kjo është për shkak se ata duhet të shkojnë në një vend tjetër për të marrë pasagjerët e tyre të ardhshëm. Prandaj, është e rëndësishme të shtoni kohën e tragetit kur llogaritni gjurmën tuaj të karbonit.

Së treti, përfshirja e pilotëve nuk është rreptësisht e nevojshme pasi ato janë në thelb një pjesë e avionit. Pa to, avioni nuk mund të fluturojë. Do të ishte njësoj sikur t'i jepni bagazhit tuaj një rezultat të ndikimit mjedisor.

Së katërti, në fund të fundit, shifra për pasagjer është disi e parëndësishme. A ka vërtet rëndësi nëse shifra për person është e pranueshme? Sigurisht që pjesa vendimtare janë emetimet totale që janë prodhuar për aktivitetin.

Avionët privatë duke pritur në platformë

Për më tepër, duke përdorur Llogaritësi i gjurmëve të WWF, objektivi i MB për person është 10.5 ton. Prandaj, një orë fluturim vetë në një Embraer Lineage 1000E do të shohë kuotën tuaj të përllogaritur vjetore të emetimeve të karbonit pothuajse të konsumuara.

Dhe vetëm për të shtuar fyerjen ndaj lëndimit, këta avionë nuk po fluturojnë vetëm një herë. Shumica e avionëve privatë do të fluturojnë nga 200 deri në 400 orë në vit. Prandaj, mund të shihni se si kjo shton shpejt deri në 200 deri në 3,200 ton emetime karboni për avion në vit.

Është e qartë se këto shifra janë të këqija. Në fund të fundit, çdo emetim është i keq. Edhe nëse çdo avion do të prodhonte vetëm një ton emetim karboni në vit, do të shihej si shumë. Bëhet fjalë për tolerancën në atë kohë dhe mënyrën se si perceptimet ndryshojnë me kalimin e kohës.

Tani që kemi shifrat, le t'i krahasojmë ato me industritë e tjera.

Së pari, global aviacioni në tërësi kontribuon pak më shumë se 2% të të gjitha emetimeve vjetore të karbonit. Avionët e biznesit kontribuojnë vetëm me 0.04% të të gjitha emetimeve vjetore të karbonit.

Së dyti, në vitin 2019, vetëm brenda Shteteve të Bashkuara u prodhua energjia elektrike 1.5 miliardë ton emetim CO2. Që avionët privatë të arrijnë këtë shifër, do t'ju duhen afro 500,000 Embraer Lineage 1000A avionë që fluturojnë 400 orë në vit secili.

Në total, Shtetet e Bashkuara ishin përgjegjëse për rreth 6.5 miliardë ton emetim CO2.

Prandaj, merrni parasysh se nëse do të fluturoni një orë çdo ditë për një vit në një Cessna Citation Mustang, ju do të jeni përgjegjës për 0.0000056% të emetimeve të karbonit në Shtetet e Bashkuara.

Kërkesa në rritje

Një nga shqetësimet kryesore për momentin është rritja e kërkesës për avionë privatë.

Pas valës fillestare të Covid-it, avionët privatë kanë parë një rritje të ndjeshme të kërkesës. Avionët privatë kanë funksionuar shumë mbi nivelet e vitit 2019.

Është raportuar se vetëm në Evropë Udhëtimi me avion privat u rrit me 31% nga 2005 të 2019.

Për sa i përket fluturimeve aktuale ditore, ka mesatarisht rreth 10,000 fluturime me avion privat në ditë në mbarë botën.

Natyrisht, kjo është një përzierje e disa fluturimeve të shkurtra ripozicionuese dhe lundrimeve me distanca të gjata. Për më tepër, një numër i konsiderueshëm i këtyre fluturimeve do të jenë turbopropa që janë avionë shumë më efikas.

Kjo rritje e kërkesës është pozitive për industrinë e avionëve privatë, por jo edhe aq për mjedisin.

Në fund të fundit, sa më shumë avionë privatë që fluturojnë, aq më shumë krijohet ndotje.

Karburant i Aviacionit të Qëndrueshëm (SAF)

Karburant i Aviacionit të Qëndrueshëm (SAF), kjo është zgjidhja, apo jo?

Epo, po dhe jo.

SAF nuk është e gjitha dhe e gjitha për zgjidhjen e ndikimit mjedisor të avionëve privatë.

Nuk ka dyshim se përdorimi i karburanteve të qëndrueshëm të aviacionit zvogëlon ndikimin e përgjithshëm mjedisor të avionëve privatë.

Megjithatë, ky ndikim është i gjithi në procesin e prodhimit të karburantit. Kur është në avion, karburanti i konsumuar në orë mund të ulet me 1.5% – 3%. Megjithatë, duke pasur parasysh vëllimin e karburantit që djegin avionët privatë, kjo nuk do ta shpëtojë planetin së shpejti.

Për më tepër, një nga çështjet thelbësore me SAF është disponueshmëria. Në kohën e shkrimit (tetor 2021), ka vetëm 53 aeroporte në mbarë botën që furnizojnë karburant të qëndrueshëm të aviacionit.

Megjithatë, lajmi i mirë është se 25 aeroporte i janë shtuar kësaj liste që nga fillimi i vitit 2021. Prandaj, shkalla me të cilën po shpërndahet SAF po fillon të rritet.

Ndërsa karburanti i qëndrueshëm i aviacionit nuk është dhe nuk duhet të konsiderohet një zgjidhje afatgjatë, tani për tani është zgjidhja më e mirë. Është një lëndë djegëse e lëshuar, që do të thotë se pothuajse çdo avion biznesi aktual është në gjendje të fuqizohet nga SAF. Pasi furnizimi të përfundojë, pothuajse të gjithë avionët mund ta pranojnë atë.

Për më tepër, megjithëse nuk eliminon emetimet, i zvogëlon ato. Prandaj, është shumë më mirë se karburanti alternativ, konvencional.

Rrjedhimisht, SAF duhet të shihet si një ndalesë. Është zgjidhja e duhur për të pasur një ndikim të menjëhershëm. Megjithatë, është e rëndësishme të merren edhe masa të tjera.

Kompensimi i emetimeve

Një zgjidhje tjetër që shpesh reklamohet është kompensimi i emetimeve të prodhuara nga avionët.

Kjo është në thelb kur emetimet e karbonit që gjenerohen gjatë fluturimit "paguhen" më pas nga një skemë që largon karbonin nga atmosfera.

Mënyra më e zakonshme për ta bërë këtë është mbjellja e pemëve.

Programet e kompensimit të karbonit janë më të zakonshmet midis kompanive charter dhe përdoren si një mënyrë për të kapur klientë të rinj. Shumë nga ndërmjetësit e mëdhenj të charterit në mbarë botën flasin për skemat e tyre të kompensimit.

Për shembull, Shërbimi i Kartës Ajrore, PrivateFlydhe Fitimtar, të gjitha ofrojnë një mënyrë të përshtatshme për të kompensuar emetimet e fluturimit.

Megjithatë, në skemën e madhe të gjërave, kompensimi i karbonit nuk është një metodë efektive për të balancuar ndikimin e aviacionit.

Sigurisht, është shumë më mirë sesa të mos marrësh asnjë veprim.

Problemi është se PR rreth kompensimit të emetimeve përdoret për ta bërë fluturimin pa faj. Fatkeqësisht, thjesht nuk funksionon kështu.

Ashtu si përdorimi i karburanteve të qëndrueshme të aviacionit, kompensimi është më i mirë se asgjë dhe është mirë të ndërmerren veprime tani, megjithatë, nuk duhet të trajtohet si një zgjidhje afatgjatë.

E ardhmja

Megjithatë, jo çdo shpresë humbet, pasi ka ide dhe zhvillime emocionuese për ta bërë aviacionin më të gjelbër.

Është e qartë se shkaku kryesor i ndotjes nga aviacioni është përdorimi i lëndëve djegëse fosile. Ky është saktësisht i njëjti problem me të cilin ka luftuar industria e automobilave.

Natyrisht, ka më shumë kompleksitet në përpjekjen për të zhvilluar në mënyrë të besueshme një avion që mund të përdorë një sistem tjetër shtytës.

Dy pretendentët kryesorë janë hidrogjeni dhe elektrike.

Duke pasur parasysh gjendjen aktuale të mjedisit, së bashku me ndryshimin e opinionit publik, teknologjia për elektrike dhe avion me hidrogjen është mirë në zhvillim e sipër.

Për shembull, Airbus ka zhvilluar metoda për emetim zero fluturime që nga viti 2010. Avion elektrik tashmë janë ngritur në qiell. Për më tepër, Embraer Pretendimet se ata do të kenë një avion demonstrues me hidrogjen në qiell deri në vitin 2025.

Sigurisht, ka kufizime në disa nga këto metoda.

Për shembull, do të kalojnë dekada përpara se një avion me energji elektrike të jetë në gjendje të fluturojë çdo lloj fluturimi në distanca të gjata. Për më tepër, do të duhet një kohë e gjatë për të testuar metodat e reja të shtytjes dhe për t'u siguruar që ato janë të sigurta për t'u përdorur. Dhe, për fat të keq, do të ketë sfida logjistike për hapjen e burimeve të reja të karburantit në aeroporte dhe kalimin nga gjenerata aktuale e avionëve.

Megjithatë, e ardhmja është e ndritur për aviacionin dhe po ndërmerren hapa të vërtetë në përpjekje për të reduktuar ndikimin mjedisor të avionëve privatë. Këto metoda të reja thjesht nuk janë gati.

Përfitimet ekonomike të avionëve privatë

Një mbrojtje e zakonshme brenda industrisë së avionëve privatë është se avionët privatë ofrojnë një shuma të jashtëzakonshme të përfitimeve ekonomike. Jo vetëm nëpërmjet punësimit por edhe nëpërmjet turizmit lokal.

Për shembull, është raportuar se, mesatarisht, pasagjerët e avionëve privatë shpenzojnë 69,000 dollarë kur vizitojnë diku. Kjo kosto përjashton koston aktuale të avionit. Prandaj, këto janë të gjitha paratë që derdhen në ekonominë lokale të zonës që ata po vizitojnë.

Si rezultat, përfitimi ekonomik i çdo pasagjeri – qoftë privat apo komercial – duhet të përfshihet në ndikimin mjedisor të çdo pasagjeri.

Ndërsa ky është një argument bindës dhe nxjerr në pah përfitimet e avionëve privatë, ai nuk është rreptësisht i rëndësishëm për ndikimin mjedisor. Janë dy shqetësime të veçanta.

Problemi me mjedisin është se nuk mund të blihet. Paratë nuk mund t'i zgjidhin problemet. Sigurisht, kjo mund të çojë në mbjelljen e pemëve dhe pastrimin e lumenjve, megjithatë, shpenzimet gjatë pushimeve nuk e zgjidhin problemin.

Prandaj, është e rëndësishme të pranohet se ka përfitime të avionëve privatë, megjithatë, ndihma për mjedisin nuk është një gjë e tillë.

përmbledhje

Pra, sa të dëmshëm janë avionët privatë për mjedisin?

Avionët privatë kanë një ndikim negativ në mjedis. Nuk ka shmangie të kësaj. Ashtu si drejtimi i një makine, ngrënia e mishit dhe ngrohja e shtëpisë tuaj janë të gjitha të këqija për mjedisin.

Çështja është shumë më tepër shkalla në të cilën ata janë të këqij – dhe nëse duhet apo jo të ndiheni fajtor kur fluturoni me avion privat.

Nëse shikoni fluturimin me avion privat me mikroskop, atëherë ka të ngjarë të arrini në përfundimin se ata po e shkatërrojnë mjedisin në mënyrë të vetme. Ky është lloji i raportit që gjendet shpesh sa herë që një personazh i famshëm shihet duke fluturuar me avion privat.

Sidoqoftë, numrat duhet të vendosen në kontekst. Aviacioni i biznesit përbën 0.04% të të gjithëve global emetimet. Ka industri shumë më ndotëse dhe joefikase që nuk janë nën mikroskop.

Për më tepër, për shkak se avionët privatë përdoren nga një grup i vogël njerëzish, është jashtëzakonisht e lehtë për shumicën t'i turpërojë ata.

Për më tepër, është jashtëzakonisht e rëndësishme të shikohen hapat dhe veprimet që po ndërmerren tani nga industria, së bashku me punën aktuale për të ardhmen.

Dhe së fundi, merrni parasysh automobilin modest. Janë të këqija për mjedisin. Sigurisht që duhet të ketë thirrje për ndalimin e të gjitha makinave. Ekzistojnë metoda alternative të transportit që mund të përdorni. E megjithatë, makina është ende e përdorur.

Në shumë mënyra, kjo është e ngjashme me avionët privatë që krahasohen me trenat dhe fluturimet komerciale. Dallimi është se shumica e njerëzve kanë një makinë dhe gëzojnë komoditetin. Prandaj, do të ishte jashtëzakonisht e papërshtatshme të ndalohej makina.

Në fund të fundit, përgjigja e pyetjes do të vijë në mendimin dhe paragjykimet tuaja personale. Megjithatë, kur vendosni të merrni parasysh numrat, faktet dhe kontekstin që fluturojnë avionët privatë.