Gulfstream G500 vs Gulfstream G550

La Gulfstream G500 dhe Gulfstream G550 janë avionë të jashtëzakonshëm në të drejtën e tyre. Sidoqoftë, kur vihet kokë më kokë, cila del më sipër?

Cilin aeroplan duhet të keni charter apo edhe të blini?

Dhe, sa progres dhe zhvillime janë bërë gjatë brezave? Për referencë, dërgesat e G550 filluan në 2003 dhe përfundojnë këtë vit. G500 është një avion shumë më i ri me dërgesat që kanë filluar në 2018.

Performance

Për të filluar krahasimin midis këtyre dy avionëve privatë, le të hedhim një vështrim në performancën e përgjithshme.

La Gulfstream G500 mundësohet nga dy motorë Pratt & Whitney Canada PW814GA. Çdo motor është i aftë të prodhojë deri në 15,144 bs shtytje. Si rezultat, prodhimi total i shtytjes për G500 është 30,288 bs.

Nga ana tjetër, Gulfstream G550 është mundësuar nga dy motorë Rolls-Royce BR710. Çdo motor është i aftë të prodhojë deri në 15,385 bs shtytje. Si rezultat, prodhimi total i shtytjes për G550 është 30,770 lbs.

Si pasojë, shpejtësia maksimale e lundrimit e G500 vjen në 516 knots. Ndërsa shpejtësia maksimale e lundrimit e G550 është 488 knots.

Vlen të përmendet gjithashtu që të dy avionët janë të aftë të lundrojnë deri në 51,000 këmbë.

Për më tepër, djegia e karburantit e të dy avionëve është jashtëzakonisht e ngjashme. G500 ka një djegie të karburantit prej vetëm 353 gallons në orë (GPH). Në krahasim, G550 djeg 358 galona në orë (GPH).

Si rezultat, i vetmi ndryshim real në performancën midis këtyre dy avionëve është shpejtësia maksimale e tyre e lundrimit.

Të dy avionët kanë rezultate të ngjashme të shtytjes, djegin sasi të ngjashme të karburantit dhe mund të lundrojnë në të njëjtën lartësi. Shpejtësia është ndryshimi i vërtetë këtu.

Grafik nga Visualizer

Varg

Diapazoni është ndryshimi i parë i madh midis G500 dhe G550. Thjesht, Gulfstream G550 mund të fluturojë në mënyrë të konsiderueshme më tej në një rezervuar të vetëm e karburantit sesa G500 më i ri.

G500 është i aftë të fluturojë deri në 5,300 milje detare (6,099 milje / 9,816 km) pa pasur nevojë të karburantit.

Në krahasim, G550 është i aftë të fluturojë deri në 6,750 milje detare (7,768 milje / 12,501 km) pa pasur nevojë të karburantit.

Një ndryshim prej gati 1,500 milje detare është i rëndësishëm. Për shembull, G550 është në gjendje të fluturojë pa ndërprerje nga New York në Dubai. Nga ana tjetër, G500 do të mbaronte karburantin nga Tel Aviv.

Vizualizoni këto lloj figurash të diapazonit duke përdorur tonat mjet i thjeshtë.

Grafik nga Visualizer

Performanca në tokë

Pavarësisht se ka rezultate të ngjashme të shtytjes, G500 më i ri është në gjendje të mposhtë G550 kur bëhet fjalë për distancën minimale të ngritjes.

La Gulfstream G500 ka një distancë minimale ngritjeje prej 5,300 metrash. Në krahasim me Gulfstream G550 ka një distancë minimale ngritjeje prej 5,910 metrash.

G500 ka një distancë minimale uljeje prej 3,100 metrash. Ndërsa distanca minimale e uljes së G550 është 2,770 këmbë.

A do të ndihet një ndryshim i kësaj madhësie në botën reale? Me siguri jo. Sidoqoftë, ndihmon për të ilustruar disi performancën dhe teknologjinë e përmirësuar gjatë 15 viteve midis këtyre avionëve.

Grafik nga Visualizer

Dimensionet e Brendshme

Një ndryshim i dukshëm midis G500 dhe G550 është gjatësia e brendshme. Kur bëhet fjalë për gjatësinë e brendshme, kabina e G500 është e gjatë 14.5 metra. Në krahasim, G550 mat 15.27 metra gjatësi.

Sidoqoftë, G500 përfiton nga të qenit pak më i gjerë se G550. Kabina e G500 ka gjerësi 2.31 metra. Në krahasim, kabina e G550 është e gjerë 2.13 metra.

Më në fund, lartësia e kabinës. Kabina e G500 ka një lartësi prej 1.88 metrash. Për referencë, G550 mat 1.83 lartësi të brendshme.

Në realitet, lartësia dhe gjerësia shtesë do të vërehen dhe vlerësohen nga pasagjerët më shumë sesa një kabinë më e gjatë. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për kapacitetin e pasagjerëve, një kabinë më e gjatë mund të ndihmojë për të siguruar vende shtesë.

Në këtë rast, sipas Gulfstream, të dy G500 dhe G550 janë të aftë të mbajnë deri në 19 pasagjerë. Sigurisht, nuk ka gjasa që këto aeroplanë të fluturojnë ndonjëherë me çdo vend të zënë.

Dhe së fundmi, kapaciteti i bagazhit. G500 mund të akomodojë bagazh 175 metra kub. Ndërkohë, G550 ka hapësirë ​​për deri në 170 metra kub bagazh.

Grafik nga Visualizer

I brendshëm

Diferenca në moshë midis këtyre avionëve bëhet e dukshme kur vlerësohen pjesët e tyre të brendshme.

Për referencë, dërgesat e G500 filluan në 2018, krahasuar me dërgesat e G550 duke filluar në 2003.

Një nga ndryshimet më të rëndësishme midis pjesës së brendshme të këtyre dy avionëve është lartësia e tyre e kabinës. Një lartësi më e ulët e kabinës do të rezultojë në një mjedis më të këndshëm të kabinës dhe do të zvogëlojë efektet e vonesës së avionit.

Kur të dy avionët po lundrojnë me 51,000 këmbë, lartësia maksimale e kabinës së G500 është vetëm 4,850 këmbë. Në krahasim, lartësia maksimale e kabinës së G550 është 6,000 metra në të njëjtën lartësi.

Gulfstream G500

Si me çdo Gulfstream, G500 është emëruar mrekullisht. Janë dhënë të gjitha tiparet që do të prisnit në një avion biznesi me rreze të gjatë veprimi.

Si fillim, G500 ka një kabinë të gjatë dhe të gjerë e cila u ofron klientëve fleksibilitet më të madh në dizajn. Për shembull, klientëve u paraqitet opsioni për një galeri përpara, galeri të pasme dhe një dhomë të pasme.

Kabina e gjatë dhe e gjerë siguron shumë hapësirë ​​për të shëtitur në korridorin e gjerë. Sediljet krejt të reja janë krijuar për një komoditet maksimal.

100% ajër i pastër, një lartësi maksimale e kabinës prej 4,850 këmbësh dhe një nivel i zhurmës së kabinës prej 50 decibelësh sigurojnë një mjedis të qetë. Ky mjedis ndriçohet nga katërmbëdhjetë nënshkrime Gulfstream dritare ovale. Të kombinuara, këto dritare sigurojnë një bollëk të dritës natyrore dhe pamjeve gjithëpërfshirëse të botës më poshtë. Shtimi i këtyre faktorëve së bashku siguron që ju të arrini në destinacionin tuaj të rifreskuar dhe me një vonesë minimale të avionit.

GulfstreamSistemi i Menaxhimit të Kabinës i lejon pasagjerët të kontrollojnë ndriçimin, temperaturën dhe mediat nga vendet e tyre. Vendet janë në gjendje të shndërrohen në shtretër të rrafshët. Prandaj, G500 është një hapësirë ​​e shkëlqyeshme për të punuar, darkuar dhe relaksuar.

Brendshme G500

Gulfstream Brendshme G550

Brendshme G550

Gulfstream Brendshme G550
Gulfstream Brendshme G550
Gulfstream Brendshme G550
Gulfstream Brendshme G550

Gulfstream G550

G550 është efikas me përdorimin e tij të hapësirës me një gjatësi totale të kabinës 15.27 metra (50 ft 1 in), gjerësi 2.13 metra (7 ft) dhe një lartësi kabine prej 1.83 metra (6 ft), duke arritur një vëllim kabine prej 47.26 metra kub (1,669 metra kub).

Me gjithë këtë hapësirë ​​G550 është në gjendje të transportojë deri në 19 pasagjerë (varet nga konfigurimi) dhe të fle deri në tetë pasagjerë. Një nga tiparet më të dukshme me të gjitha Gulfstreamjanë dritaret e mëdha, me formë vezake.

Këto dritare janë më të mëdha se konkurrenca dhe G550 përmban 14 Gulfstream Nënshkrimi i dritareve ovale në të gjithë kabinën, duke e bërë kabinën të ndihet edhe më e madhe dhe ndihmon në rritjen e mirëqenies përmes bollëkut të dritës natyrore.

Pavarësisht nga gjatësia e kohës që G550 ka qenë në shërbim, ai ende përmban të gjithë teknologjinë moderne që mund të pritet nga një avion privat. Të gjitha vendet kanë një ekran personal audio / vizual dhe cilësimet e kabinës janë në gjendje të kontrollohen përmes një aplikacioni smartphone, të tilla si hijet e dritareve, temperatura e kabinës, hyrja e videos, audio e kabinës dhe informacioni i fluturimit.

Kur konfiguroni avionin, gjithçka i është porositur klientit me një gamë të gjerë konfigurimesh të kabinës në dispozicion (shih më poshtë). Ju mund të zgjidhni konfigurimet e galerisë përpara ose mbrapa, me ose pa një ndarje të ekuipazhit dhe deri në katër zona banimi. Nëse dëshironi një tenxhere me oriz në galeri kjo mund të opsionohet. Si standard G550 përmban një rrjet pa tel, komunikim satelitor, telefon Iridium dhe një faks / printer.

Lartësia e kabinës në G550 nuk i kalon kurrë 6,000 metra, e cila është më e ulët se shumica e avionëve dhe avionëve të biznesit. Kjo lartësi e kabinës, e kombinuar me nivelet e ulëta të zhurmës së kabinës prej 53 dB dhe 100% ajër të freskët të kabinës, do të thotë që pa marrë parasysh se çfarë po bëni - duke punuar, relaksuar, fjetur ose ngrënë - ju do të funksiononi në kulmin e efikasitetit. Këto cilësi do të ndihmojnë gjithashtu për të minimizuar efektet e vonesës së avionit në mënyrë që të ndiheni më të pushuar kur të arrini në destinacionin tuaj.

Çmimi i kartës

Kur bëhet fjalë për chartering të këtyre avionëve, çmimi i vlerësuar për orë është relativisht i ngjashëm. Sidoqoftë, ju lutem vini re se ka shumë faktorë që ndikojnë në çmimin e një charter jet privat. Prandaj, çmimet do të ndryshojnë në varësi të misionit.

Çmimi i vlerësuar për orë i charter i G500 është 7,350 dollarë.

Në krahasim, çmimi i parashikuar për orë i charter i G550 është 7,650 $.

Ju lutemi mbani në mend se këto çmime janë vetëm vlerësime. Ekzistojnë një larmi faktorësh që mund dhe do të ndikojnë në çmimin charter të një avioni privat.

Grafik nga Visualizer

Çmimi i blerjes

Dhe së fundmi, sa kushton çdo avion për të blerë?

La Gulfstream G500 ka një çmim të ri prej 45 milion dollarë. Në krahasim me Gulfstream G550 ka një çmim të ri liste prej 62 milion $.

Sidoqoftë, çmimi i blerjes së këtyre avionëve fillon të bëhet vërtet interesant kur shikoni ato vlera e pronesise.

Sipas Libri i avionëve Bluebook, një G500 dy vjeçar do t'ju kthejë 42 milion dollarë.

Prandaj, G500 do të shohë një ruajtje prej 93% të vlerës për të njëjtën periudhë kohe.

Në krahasim, një G550 i vjetër dy vjeçar vlerësohet se kushton 40 milion dollarë.

Prandaj, rezultatet në G550 do të shohin një ruajtje prej 65% të vlerës për të njëjtën periudhë kohe.

Sigurisht, kjo nuk është për t'u habitur duke pasur parasysh se G550 do të dalë nga prodhimi në 2021.

Grafik nga Visualizer

përmbledhje

Përfundimi i këtij krahasimi nuk do të jetë i papritur.

G500 është aeroplani për të zgjedhur mbi G550.

G500 është më i ri, më i shpejtë dhe ka një brendshme më moderne. Për më tepër, G500 e mban më mirë vlerën e tij dhe kushton afërsisht e njëjtë me kartën në orë.

Sidoqoftë, ajo që është mbresëlënëse është fakti që G550 ka ekzistuar për gati 20 vjet dhe ende mund të konkurrojë me avionët më të fundit dhe më të mëdhenj.