Kalo te përmbajtja kryesore

Çarterimi i një avioni privat mund të jetë një biznes konfuz, veçanërisht kur është hera juaj e parë. Më poshtë ne kemi përpiluar një listë të të gjitha termave të zakonshëm (mbi 350 prej tyre) që mund të lindin gjatë kohës që rezervoni ose merrni me qira një avion privat. Nëse dëshironi të mësoni më shumë, sigurohuni që të shikoni artikujt tanë të tjerë këtu.

AfatPërcaktim
Lartësia absoluteDistanca vertikale e avionit mbi tokë.
Yaw anësoreKur hunda e një avioni kthehet nga drejtimi i kthesës.
Manuali Informativ Aeronautik (AIM)Një botim nga Administrata Federale e Aviacionit (FAA) që udhëzon pilotët se si të veprojnë siç duhet në Sistemin Kombëtar të Hapësirës Ajrore të SHBA. Ka udhëzues të veçantë për SHBA dhe Kanada. AIM është udhëzuesi zyrtar për informacionin e fluturimit, procedurat e Kontrollit të Trafikut Ajror (ATC) dhe sigurinë e aviacionit.
Ambulanca AjroreKarta ajrore e një avioni privat, helikopteri ose turbo-propi të certifikuar për të siguruar transportin ajror të pacientëve mjekësorë.
Karta e ajritAkti i marrjes me qira ose dhënies me qira të një avioni ose aeroplani për transportin e ngarkesave ose udhëtarëve.
Agjenti i Kartës AjroreAi që është kontraktuar në emër të përdoruesit përfundimtar të fluturimit charter. Një agjent charter punon për të siguruar vlerën e drejtë të tregut, ndiqen masat e arsyeshme të sigurisë dhe për të siguruar fleksibilitet dhe mundësi për blerësin e fluturimit charter ajror.
Operatori i Kartës AjrorePërgjegjës për licencimin, mirëmbajtjen, sigurinë dhe operacionet e kompanisë ajrore charter. Operatori i kartës ajrore nuk është gjithmonë pronari i avionit luksoz, avionit të biznesit ose avionit privat që është në dispozicion për charter.
Kontrolli i Trafikut Ajror (ATC)Një shërbim i operuar nga autoritetet për të garantuar sigurinë e trafikut ajror. Kontrolluesit e trafikut ajror në një strukturë tokësore me bazë ATC drejtojnë avionët në zonën e tyre gjatë ngritjes, uljes dhe gjatë fluturimit në hapësirën ajrore.
Kontrollues të trafikut ajrorShërbimi për pilotët që promovon i sigurt, rrjedha e rregullt dhe e shpejtë e trafikut ajror. Zakonisht çdo vend operon shërbimin e vet të Kontrollit të Trafikut Ajror. Në MB, shërbimet e Kontrollit të Trafikut Ajror ofrohen nga NATS.
avionPajisjet e përdorura ose të destinuara për t'u përdorur për fluturim. Avion është çdo makinë që fiton mbështetje ose ngrihet nga reagimi i ajrit.
Tarifa për orë e avionëveÇdo avion ngarkon një Tarifë Orë për kohën e fluturimit (koha në ajër), e cila përbën pjesën më të madhe të kostove të fluturimit charter.
Sigurimi i avionëveMbulon funksionimin e avionëve dhe rreziqet e përfshira në aviacion.
Standardet e Ndihmimit të Avionëve Administrata Federale e Aviacionit (FAA) përcakton standardet minimale për avionët që mund të regjistrohen për përdorim privat nën Pjesën 135. Përtej kësaj, disa ofrues të kartave jet përdorin standarde shtesë të vendosura nga auditorë dhe organizata të palëve të treta si ARG / SH.B.A., Wyvern dhe IS -BAO për të drejtuar burimet e avionëve për programet e tyre të kartave jet.
Fletë ajriForma e një sipërfaqe të tillë si një krah, teh, turbinë ose rotor që gjeneron ngritje nga ajri që kalon mbi të.
aeroportNjë zonë që përdoret për ngritje dhe ulje të aeroplanëve. Aeroportet mund të jenë në tokë ose ujë.
AirshowNjë sistem informacioni për kabinën që tregon pozicionin e avionit në një hartë në lëvizje, me lartësinë, kohën deri në destinacion, temperaturën e jashtme dhe të dhëna të tjera të fluturimit.
Shpejtësia e ajritShpejtësia e një avioni në krahasim me masën e tij ajrore përreth.
Distanca e rrugëve ajroreDistanca aktuale (në krahasim me vijën e drejtë) të fluturuar nga avioni midis dy pikave, pas devijimeve të kërkuara nga Kontrolli i Trafikut Ajror dhe navigimi përgjatë rrugëve të botuara.
alternativAeroporti tregohet në një plan fluturimi ku është e mundur të devijoni avionin nga destinacioni i tij i planifikuar (në rast të motit të keq ose ndonjë situate tjetër të madhe).
Aeroporti AlternativAeroporti alternativ është një aeroport që lejon një aeroplan të ulet kur ulja në aeroportin e synuar nuk është e mundur (zakonisht për arsye sigurie).
LartësimatësNjë instrument kabinë që mat lartësinë e avionit. Altimetri përbëhet nga një barometër aneroid i cili llogarit lartësinë bazuar në presionin aktual të ajrit.
LartësiDistanca vertikale midis një objekti dhe nivelit mesatar të detit.
Treguesi i lartësisëNjë instrument që detajon lidhjen e avionit me horizontin.
Këndi i sulmitKëndi i bërë nga vija e akordit të një fletë ajri dhe drejtimi i ajrit që e godet atë.
AnhedralKëndi poshtë ose pjerrësia e krahut të një aeroplani në lidhje me një vijë horizontale të prerjes tërthore.
Detyrimet vjetoreDisa programe përveç tarifave për orë dhe tarifave të tjera kanë kuota vjetore.
Inspektimi vjetorNjë inspektim hundë-bisht i një avioni që kërkohet çdo 12 muaj.
AOCCertifikata e një Operatori Ajror është miratimi i dhënë nga një autoritet kombëtar i aviacionit një operatori avioni për ta lejuar atë të përdorë avionët për qëllime tregtare. Kjo kërkon që operatori të ketë personel, pasuri dhe sisteme të vendosura për të garantuar sigurinë e punonjësve të tij dhe publikut të gjerë. Certifikata do të rendisë llojet dhe regjistrimet e avionëve që do të përdoren, për çfarë qëllimi dhe në cilën zonë - aeroportet specifike ose rajoni gjeografik.
Avionë të zbatueshëmProgramet private të kartave të avionëve zakonisht mbulojnë ose lloje specifike të avionëve ose kategori të tilla si avionë shumë të lehtë ose të vegjël, avionë të lehtë, avionë me madhësi të mesme, avionë me kabinë super të mesëm, avionë të mëdhenj ose kabinë ose të rëndë dhe avionë ultra të gjatë. Për më tepër, disa programe ju lejojnë të blini në një lloj specifik avioni.
Kontrolli i qasjes (nisjes)Kontrolli i Trafikut Ajror me bazë në Radar, i lidhur me kullën në aeroportet më të mëdha. Ofron shërbime të ndarjes së trafikut nga jashtë zonës së aeroportit të menjëhershëm në një distancë prej rreth 40 milje.
PlatformëZona me sipërfaqe të fortë ose të shtruar rreth a hangar. Shihni gjithashtu Ramp.
APUNjësia ndihmëse e energjisë. Një burim i energjisë në bord që mundëson kondicionimin e ajrit, ngrohjen, pajisjet e galerisë dhe ndriçimin e kabinës të përdoren në tokë kur motorët kryesorë nuk funksionojnë. APU është në të vërtetë një motor shtesë i vogël që nuk ofron ndonjë shtytje përpara dhe vepron vetëm si një gjenerator i energjisë elektrike.
Arg / Us Operatori i Kartës me Vlerësim të ArtëKërkon certifikatë operimi për të paktën një vit, të paktën një avion me turbinë në çertifikatë, analizë të thellë të sigurisë historike dhe kontroll të sfondit pilot dhe vlefshmëri të kontrollit operativ të avionit.
Arg / Us Operatori i Kartës së Vlerësuar me Ari PlusKërkon të gjitha kërkesat e vlerësuara me ari plus një auditim në vend pa asnjë siguri të gjetjeve të fluturimit.
Niveli Arg / UsARG/SHBA ose ARGUS ofron auditime të operatorëve të avionëve privatë që përfshijnë mbi 500 operatorë globaldjalosh Ekzistojnë tre nivele: Operatori i Kartës së Vlerësuar me Ari ARGUS, Operatori i Kartës ARGUS Gold Rated Plus dhe Operatori i Kartës së Vlerësuar me Platinum.
Arg / Us Operatori i Kartës së Vlerësuar me PlatinumKërkon të gjitha standardet e vlerësuara me Gold Plus plus auditimin në vend me zero gjetje, plus funksionimin e SMS dhe Planit të Reagimit të Urgjencës.
Autogiro Apo AutogiroNjë avion që shpesh është pa krahë, i ngjashëm me një helikopter. Sidoqoftë, një autogiro ka fletë rrotulluese pa energji që rrotullohen për shkak të shpejtësisë së ajrit dhe rrjedhës së rrëshqitshme për të marrë ngritjen e ajrit. Njihet edhe si xhiroplan.
AvgasAvion benzinë. Zakonisht ndiqet nga vlerësimi i oktanit. Përdoret nga avionë me motor pistoni.
AviacionitFunksionimi, zhvillimi, prodhimi dhe përdorimi i avionëve.
AvionicsSistemet e kontrollit elektronik aeroplanët përdorin për fluturime të tilla si komunikimet, autopilotët dhe lundrimi.
Ndërprerësi Master i AvionikësÇelësi që kontrollon fuqinë elektrike në të gjitha pajisjet elektronike të navigimit dhe komunikimit në aeroplan.
AvturKarburant i Turbinës së Aviacionit (vajguri). Përdoret nga turbopropat dhe avionët reaktivë.
BazëBaza e operacioneve ose një HUB për një kompani ajrore. Këmba bazë është gjithashtu një nga fjalët e shumta që përshkruajnë segmentet e afrimit.
Këmba bazëNjë shteg fluturimi zbritës që shkon në drejtim të uljes përgjatë pistës.
Bekercraft HawkerAvionë avionë biznesi të ndërtuar nga Hawker Beechcraft Corporation (HBC) midis 2006 dhe 2013.
Raporti më i mirë i ashensorit mbi tërheqjeShpesh referuar si "L mbi D max", kjo është vlera më e lartë e raporteve të ngritjes për t'u tërhequr për çdo fletë ajri.
Black BoxEmri popullor i dhënë ose CVR ose FDR që përdoret për të hetuar një aksident.
Ditët e ZezaDisa programe nuk garantojnë shërbim në data të caktuara.
Këndi i tehutKëndi midis akordit të tehut të një helike dhe një rrafshi rrotullimi.
Blej AjriAjri i nxehtë i kompresuar që prodhohet nga funksionimi i motorit. Kjo pastaj përdoret në presion të lartë për shkrirjen dhe ngrohjen e avionit.
Bllokoni kohën e fluturimitKoha ndërmjet një avioni që lëviz së pari nga vendi i tij i parkimit për qëllim të ngritjes deri sa të pushojë në pozicionin e caktuar të parkimit dhe derisa të gjithë motorët të ndalen.
Orët e bllokimitBlerja paraprake e një numri specifik të orëve të kohës së fluturimit, që do të fluturohet kur dhe kur kërkohet.
Tarifat e BllokutVlerësoni për caktimin e sasive të konsiderueshme të kohës së charter ajrit paraprakisht nën një marrëveshje të paracaktuar.
Shpejtësia e BllokutShpejtësia mesatare mbi një distancë specifike "bllok-bllok", ose derë më derë në lidhje me portën e aeroportit.
Avion Boeing BusinessNjë seri avionësh Boeing të dizenjuar për tregun e avionëve të korporatave dhe të ulur midis 25 dhe 50 pasagjerë brenda një konfigurimi luksoz.
BombardierNjë familje avionësh biznesi.
Bombardier Global EkspresNjë kabinë e madhe, avion biznesi me rreze ultra të gjatë prodhuar nga Bombardier Hapësirë ​​ajrore në Toronto, Ontario, Kanada.
KomisionerShumë ofrues të kartave të avionëve janë ndërmjetës që sigurojnë aeroplanë për udhëtimet tuaja nga operatorët charter. Këto programe zakonisht shesin sipas kategorisë së kabinës, megjithëse disa ofrojnë lloje specifike avionësh.
Business JetNjë model më i vogël avioni avionësh komercialë, i konfiguruar për të transportuar grupe më të vogla njerëzish.
Karta e avionëve të biznesitNjë avion që është i regjistruar për qëllimin ose përdorimin në transportin e biznesit.
camberShkalla e kurbës në një letër ajri.
Kredia e karbonitKomponenti kryesor i skemave kombëtare dhe ndërkombëtare të tregtimit të emisioneve. Ato ofrojnë një mënyrë për të zvogëluar emetimet e efektit serë në një shkallë industriale duke mbuluar emetimet totale vjetore dhe duke lënë që tregu të caktojë një vlerë monetare për çdo mungesë përmes tregtimit. Kreditë mund të shkëmbehen midis bizneseve ose të blihen dhe shiten në tregjet ndërkombëtare me çmimin mbizotërues të tregut. Kreditë mund të përdoren për të financuar skemat e reduktimit të karbonit midis partnerëve tregtarë dhe në të gjithë botën.
Emetimet e karbonitEmetimi kryesor i gazrave serrë. Karboni kryesisht mendohet të jetë gazi më i rrezikshëm i serës.
Kompensimi i karbonitKontributet monetare në kërkimin dhe projekte të prodhimit të energjisë së rinovueshme, të dizajnuara për të reflektuar dhe zbutur emetimet e gazeve serë të përdoruesit, p.sh. përmes udhëtimeve ajrore.
Lartësia kardinaleNjë lartësi, ose nivel fluturimi, prej një mijë metrash.
ngarkesëMallrat e transportuara në aeroplan.
Furnizim ushqimiNjë shërbim i ofruar për charter avionësh luksozë. Catering është sigurimi i vakteve gjatë fluturimit.
CAVUQëndron për Tavan dhe Dukshmëri të Pafund, që tregon kushtet ideale të fluturimit, me një shikueshmëri të paktën 10 milje dhe një tavan prej të paktën 10,000 këmbësh.
TavanLartësitë mbi sipërfaqen e tokës të shtresave më të ulta të reve ose errësimit phenomena që raportohet si e prishur, me re, ose errësim, dhe nuk klasifikohet si e hollë ose e pjesshme.
CessnaNjë korporatë amerikane e përgjithshme e prodhimit të avionëve të aviacionit me seli në Wichita, Kan. I njohur për aeroplanë të vegjël, me piston, si dhe avionë biznesi.
StatutPunësimi i një aeroplani. Klientët e biznesit dhe të profilit të lartë shpesh mund të krijojnë një avion privat.
Ndërmjetësi i ÇarteritNjë individ ose kompani që vepron si njeri i mesëm midis operatorëve të charter-it dhe udhëtarëve të charter-it. Një ndërmjetës i mirë do të jetë në gjendje të gjejë ofertën më të mirë për nevojat e klientit të tij.
Karta e KartësPlani i parapaguar i charter ajrit, ose për një bllok orësh charter me një tarifë të paracaktuar, ose një bilanc të caktuar debiti në dollarë.
Akord LineNjë vijë imagjinare në një petë ajri nga buza kryesore deri në skajin zvarritës.
pastrimAutorizimi i dhënë nga ATC për të vazhduar siç kërkohet ose udhëzohet (për shembull: "I pastruar për ngritje", "I pastruar për qasje vizuale").
NgjitNjë manovër që rrit lartësinë e avionit.
Ulëse klubiNjë shtrirje e ulëseve ku palë sediljesh përballen me njëra-tjetrën, si në një karrocë hekurudhore, në vend që të gjitha të përballen me të njëjtën mënyrë, si në një autobus. Konfigurimi i klubit është më i shoqërueshëm dhe mundëson biseda të lehta ndërmjet banorëve.
Pista e bregdetitStatusi i një avioni që nuk po jep më kthim radari. Ekrani i kontrollit të trafikut ajror do të shfaqë këtë status (zakonisht me shkurtesën CST) dhe do të vazhdojë përkohësisht të shfaqë lëvizjen e avionit në kreun dhe shpejtësinë e fundit, sikur të ishte "bregdetar".
Fluturimi KomercialNjë fluturim "komercial" është kur klienti ka paguar për një charter tregtar të atij avioni. Rregullat për fluturimet tregtare janë më të rrepta sesa fluturimet private dhe përfshijnë kufizime në orët e punës së ekuipazhit, gjatësinë e pistës dhe konsiderata të tjera të sigurisë. Për charter-in jet privat komercial, distanca minimale e ndaljes për avionin shumëzohet me 1.6, për të krijuar distancën minimale të kërkuar të uljes (LDR).
Operatori i udhëtarëveNjë kompani ajrore rajonale, e planifikuar. Në këtë libër të kufizuar në atë operator me kapacitetin e duhur të flotës që të jetë në dispozicion të charter. Jo të gjitha kartat e linjave ajrore të udhëtarëve, për shkak të kufizimeve të disponueshmërisë së avionëve dhe ekuipazhit.
LidhjeTransferimi ndërmjet dy fluturimeve të ndryshme në një aeroport të ndërmjetëm (për shembull: fluturimi 123 nga New York në Miami i ndjekur nga fluturimi 456 nga Miami në Sao Paulo). Nëse fluturimet e një pasagjeri operohen nga dy linja ajrore të ndryshme, ata mund të kontrollojnë bagazhet ose të marrin leje udhëtimi për të gjithë itinerarin direkt në aeroportin e qytetit të nisjes, në përputhje me marrëveshjet e ndërlidhjes ose aleancat e linjave ajrore. Një lidhje nuk është e njëjtë me një ndalesë.
KontrabandëVija e avujve të kondensuar të ujit të krijuar në ajër nga avionët që fluturojnë në lartësi të mëdha; shtigje aka avulli.
Hapësira ajrore e kontrolluarNjë zonë e përcaktuar e qiellit që kontrollohet nga shërbimet ATC. Kontrolluesit drejtojnë avionët përmes hapësirës ajrore, duke komplotuar rrugën më të sigurt dhe më efikase për secilin avion. Të gjithë aeroplanët që fluturojnë në hapësirën ajrore të kontrolluar duhet të kenë leje për të hyrë në zonë dhe të jenë të pajisur me rregulloret kombëtare. Piloti duhet të ketë kualifikimet e duhura.
Operatori i korporataveNjë departament fluturimi i kompanisë i cili ka fituar një certifikatë "Pjesa 135" për të transportuar pasagjerë për kompensim.
Treguesi i Devijimit të KursitE njohur gjithashtu si "CDI", kjo është gjilpëra në treguesin VOR që tregon nëse avioni është në të djathtë ose në të majtë të radialit të dëshiruar.
Shkallë lëvizëse CpiKontratat e disa kartave private të avionëve dhe programeve të parapaguara i nënshtrohen rritjeve bazuar në Indeksin e Çmimeve të Konsumatorit, që do të thotë se normat janë subjekt i rritjes bazuar në CPI. Në disa raste, norma juaj do të rritet në nivelin më të lartë të CPI-së ose një numri alternative, që do të thotë që norma juaj do të rritet në atë pikë.
Akuzat e 'Dhomës ditore' të ekuipazhitFAA lejon një ekuipazh të pushojë në çdo moment për të thyer kohën e detyrës. Vendosja e ekuipazhit për të pushuar gjatë ditës në një çarter në mënyrë që të akomodojë kohët e mëvonshme të fluturimit quhet 'Dhoma e ditës'. Në rastet kur një statut kërkon kohë më të gjatë në tokë sesa lejon dita standarde e detyrës (zakonisht 12 orë), ekuipazhi mund të vendoset për të pushuar gjatë ditës në mënyrë që të kthehet në detyrë më vonë, pas ndërprerjes së ditës standarde. Kjo periudhë pushimi shtesë duhet të zgjasë 10 orë rresht.
Koha e detyrës së ekuipazhitFAA ka rregullore të rrepta për numrin e orëve radhazi që një pilot charter mund të jetë në detyrë. Dita standarde e shërbimit për një ekuipazh është gjithsej 14 orë, e cila përfshin kohën e nevojshme për të bërë rutinat para dhe pas fluturimit. Rregulli i përgjithshëm i përgjithshëm për një detyrë standarde është që qiramarrësi mund të ketë aeroplanin nën kontrollin e tyre për një maksimum prej 12 orësh, gjë që lejon që ekuipazhi të kryejë kontrolle para dhe pas fluturimit.
Tarifat e ekuipazhitPilotëve u paguhet një pagë bazë për fluturimin në secilin charter. Pagesa bazë e pilotit ndryshon nga aeroplani dhe pronari, por zakonisht është 300- 800 dollarë për anëtar të ekuipazhit.
Erë erthorErërat që fryjnë pingul ose jo paralele me pistën ose shtegun e fluturimit të avionëve.
Shpejtësia e lundrimitShpejtësia normale e arritur në lartësi kur avioni nuk është më në ngjitje dhe është në rrugë e sipër.
Lartësia e lundrimitNjë lartësi e nivelit e mirëmbajtur nga një aeroplan gjatë fluturimit.
Rregullimet minimale ditore të kohës së fluturimit (minutat ditore)Shumë aeroplanë kërkojnë nga qiramarrësi të paguajë një minimum ditor në tarifat e fluturimit në mënyrë që të rezervojë. Për udhëtime të shkurtra, shpesh është më e kushtueshme për një pronar të fluturojë me aeroplan, të paguajë një ekuipazh, t'i kushtojë burime operacionale rezervimit / pagesës / shërbimit të klientit / etj. sesa të ngarkosh më pak se 2 orë kohë fluturimi për një klient. Në mënyrë që të mbrohet pronari nga humbjet në udhëtime të tilla, vendosen tarifat e Minimumit Ditor. Miniatat ditore zakonisht variojnë nga 1.5 - 2.5 orë, në varësi të avionit.
Dassault FalconNjë familje avionësh biznesi të prodhuar nga Dassault Aviacionit.
Akuzat për heqjen e akullitTarifat për heqjen e akullit kërkohen kur një aeroplan u është nënshtruar elementëve të dimrit ndërsa është në një charter. Në kushtet e motit të rëndë të dimrit, avioni mund të kërkojë që një lëng i shkrirjes të vendoset në krahët e tij. Lëngu ngarkohet nga galoni, i siguruar nga ekuipazhi tokësor në aeroport dhe pilotët përcaktojnë se sa i duhet avioni. Ndërsa Ngarkesat e akullit janë të pamundura të parashikohen, ato mund të shkojnë diku nga 100-600 dollarë në avionë të vegjël dhe deri në 2,000 dollarë + në avionë të mëdhenj.
Koka e vdekurNjë këmbë e një charteri ajror pa ngarkesë ose pa pasagjerë. Zakonisht këmbën e kthimit, por mund të jetë edhe ripozicionimi.
Këmba e vdekurShihni këmbën bosh.
Kreu i vdekurShikoni Ripozicionimi.
DeadstickNjë term për një ulje të detyruar, e cila ndodh kur aeroplani humbet të gjithë fuqinë shtytëse sepse motori dhe helika janë ndalur.
Lartësia e VendimitNë një fluturim të afrimit të instrumentit, lartësia në të cilën duhet të merret një vendim për të vazhduar afrimin ose për të ekzekutuar një qasje të humbur.
Krahu DeltaNjë krah në formë trekëndëshi që duket i ngjashëm me formën e shkronjës greke të madhe, delta. Ky lloj krahu shpesh përdoret në aeroplanët luftarakë për shkak të aerodinamikës së tij të shkëlqyer.
DemurazhI referohet tarifave që vendosen nga një operator kur një qiramarrës mban një avion pas përfundimit të fluturimit. Për shembull, nëse një avion është me qira për dy fluturime me një javë që ndërhyn, një aeroplan mund të mbetet ose të qëndrojë i shtrirë në destinacion. Karta e charter-it do të paguajë tarifa për heqjen e borxheve për çdo ditë që ky aeroplan mbetet në destinacionin e charter-it pa u kthyer në shtëpi.
Dendësia LartësiaLartësia e presionit (siç tregohet nga lartësia) korrigjohet për temperaturën e ajrit.
amortizimMetoda për të llogaritur pasuritë, vlera e të cilave ulet me kalimin e kohës për shkak të faktorëve të tillë si mosha, veshja ose kushtet e tregut.
prejardhjeNjë manovër fluturimi që shkakton një prirje në rënie.
Tarifa shtesë e destinacionitDisa programe kanë tarifa shtesë për udhëtime jashtë SHBA, zakonisht kur fluturojnë më shumë se 220 milje larg vijës bregdetare të SHBA, por edhe për aeroporte me dendësi të lartë, diçka më e zakonshme në Evropë. 
Fluturim direktNjë fluturim që operon nga pika A në pikën B pa lidhje. Një fluturim i drejtpërdrejtë nuk është domosdoshmërisht pa ndërprerje.
AnkthNjë gjendje në avion që sinjalizon rrezikun dhe kërkon veprim të menjëhershëm.
DMEPajisjet për matjen e distancës. Një kombinim i pajisjeve tokësore dhe ajrore i cili jep një lexim të vazhdueshëm të distancës së distancës nga stacioni duke matur kalimin e kohës së një sinjali të transmetuar nga avioni në stacion dhe u përgjigj përsëri. DME-të gjithashtu mund të sigurojnë lexime të shpejtësisë dhe stacionit nga diferencimi.
Udhëtim dyfish vajtje-ardhjeNdodh kur një itinerar i kartës ajrore është krijuar ashtu që është më e kushtueshme të mbash aeroplanin nga baza sesa do të ishte kthimi në shtëpi i zbrazët i raportit për marrjen për të përfunduar itinerarin e kartës ajrore.
Larja e ujitNë aeronautikë, termi përshkruan ajrin që devijohet poshtë nga krahu i avionit ose një teh rotor në një helikopter, zakonisht kur avioni po ngrihet.
Në erëNjë nga fjalët e shumta që përshkruajnë segmentet e qasjes.
Kundër erësNjë shteg fluturimi që shkon paralelisht me pistën e uljes në drejtim të kundërt të uljes.
ZvarritNjë forcë në avion ndërsa lëviz nëpër ajër. Forca shkon paralelisht dhe në të kundërt me drejtimin e aeroplanit.
Koha e DetyrësNjë pilot ose anëtar i ekuipazhit është duke regjistruar kohën e detyrës sa herë që është duke shërbyer në çfarëdo cilësie. Ekzistojnë kufizime të sigurisë në kohën e detyrës për të siguruar që pilotët dhe ekuipazhi të pushojnë mjaftueshëm.
EFIS (Sistemet Elektronike të Informacionit të Fluturimit)Avionika e kabinës së qelqit që integron të gjithë parametrat e fluturimit në një instrument të optimizuar. Këto sisteme moderne ofrojnë besueshmëri të shtuar, peshë të zvogëluar, instalim të thjeshtuar dhe kursime të përgjithshme të kostos.
EGWPS (Sistemi i paralajmëruar për afërsinë në tokë)Përdor hyrjet e avionëve si pozicioni, qëndrimi, shpejtësia e ajrit dhe pjerrësia e rrëshqitjes, të cilat së bashku me terrenin e brendshëm, pengesat dhe bazat e të dhënave të aeroportit parashikojnë një konflikt të mundshëm midis shtegut të fluturimit të aeroplanit dhe terrenit ose një pengesë.
ELT (Transmetues i Lokatorit të Urgjencës)Një transmetues radio aktivizohet automatikisht nga ndikimi i një aksidenti. Lëshon një ton luftarak në frekuencat ndërkombëtare të emergjencës prej 121.5 MHz, 243 MHz dhe (modelet më të reja) 406 MHz. Sinjalet ELT mund të merren nga objektet e afërta të FAA, satelitët e sipërm të avionëve dhe kërkimi dhe shpëtimi (SARSAT).
Tejkalimi i urgjencësNjë sipërfaqe para zonës së ngritjes në pistë që mbahet e pastër. Kjo pjesë është krijuar për të minimizuar dëmtimin e një avioni nëse nuk është në gjendje të ndalet.
Dita e punësNjë term për bishtin e avionit, i cili përbëhet nga një timon, një pendë dhe një stabilizues. Kjo është e njohur gjithashtu si bishti ose montimi i bishtit dhe siguron qëndrueshmëri për avionin gjatë fluturimit.
Këmba e zbrazëtNjë fluturim i pozicionimit të ri ku avioni po fluturon bosh. Dhënia me qira e një këmbe të zbrazët mund të kushtojë dukshëm më pak se një kartë me çmim të plotë.
MotorMotori i avionit është një makinë që shndërron energjinë në energji të avionit.
Koha e vlerësuar gjatë rrugësZakonisht referohet si "ETE"; kohën e parashikuar të fluturimit që do të marrë një udhëtim nga nisja deri në mbërritje në destinacion ose pikë kontrolli.
Koha e parashikuar e arritjesZakonisht referohet si "ETA"; koha kur një aeroplan parashikohet të mbërrijë në destinacionin e tij ose në pikën e kontrollit.
Karta e Avionëve EkzekutivNjë avion që është i regjistruar për qëllimin ose përdorimin në transportin e drejtuesve. Në mënyrë tipike aeroplanët që janë me çarter janë avionë të mesëm.
Skadimi i Orëve / DepozitaveDisa programe skadojnë orë ose depozita pas periudhave specifike, zakonisht 12 deri në 24 muaj.
FAA (Administrata Federale e Aviacionit)Agjencia e Departamentit Amerikan të Transportit për aviacionin në Shtetet e Bashkuara. Përveç rregullimit të aeroporteve, prodhimit të avionëve dhe çertifikimit të pjesëve, funksionimit të avionëve dhe çertifikimit të pilotëve, FAA operon Kontrollin e Trafikut Ajror, blen dhe mirëmban pajisjet e lundrimit, certifikon aeroportet dhe ndihmon zhvillimin e aeroportit, ndër aktivitete të tjera.
Certifikata FAA Pjesa 135Certifikimi i kërkuar për operatorët e avionëve për të kryer shërbime 'taksi ajrore'. Të gjithë avionët në tregun e charterëve të avionëve privatë duhet të kenë një certifikatë të vlefshme FAA Pjesa 135.
Certifikata FAA Pjesa 91Certifikimi i kërkuar për avionët për të kryer fluturime 'të drejtuara nga pronarët'. Vetëm për pronarët dhe personelin privat të avionëve, fluturojnë në misione jo-komerciale.
FBOOperatori i Bazës Fikse - ofron shërbime tokësore për klientët e kartës ajrore siç janë: mekaniku në vend, shërbimi i karburantit, hotelieri, transporti tokësor dhe shërbime të tjera.
Karta e veçuarKarta e një avioni specifik në një destinacion specifik. Kartat e veçuara shpesh përfshijnë akomodime në hotel, makina me qira luksoze, paketa golfi dhe spa etj.
Autoriteti Federal i Aviacionit (Faa)Një autoritet kombëtar në Shtetet e Bashkuara që rregullon të gjitha aspektet e aviacionit civil.
Akciza Federale (Fet)Disa programe përfshijnë FET kur tregtojnë normën për orë, ndërsa për programet e tjera norma që promovohet është pa FET. Nëse jeni duke fluturuar brenda Kontinentit të Sh.B.A ose brenda 220 miljeve të bregdetit dhe, nga ose midis Hawaii dhe Alaska, qeveria vlerëson taksën prej 7.5% mbi tarifën tuaj bazë për orë. Si pjesë e Aktit CARES, taksa u pezullua deri më 31 Dhjetor 2020.
Fluturimi me TrageteNjë fluturim me qëllim kthimin e një avioni në bazë, shpërndarjen e një avioni nga një vend në tjetrin, lëvizjen e një avioni në dhe nga një bazë mirëmbajtjeje.
PërfundimtarQasja Përfundimtare. Një nga fjalët e shumta që përshkruajnë segmentet e qasjes. Pjesa e një sekuence uljeje ose e procedurës së qarkut të aerodromit në të cilën aeroplani ka bërë kthesën e tij të fundit dhe është përbrenda në pistën aktive.
Qasja PërfundimtareNjë shteg fluturimi që të çon drejt pistës së uljes.
Operatori i Bazës Fikse (Fbo)Një biznes ose organizatë që operon në një aeroport. Një FBO ofron shërbime të operimit të avionëve si mirëmbajtje, karburant, trajnim fluturimi, shërbime charter, varje dhe parkim.
Tarifat fikse në një drejtimTarifat fikse në një drejtim do të thotë që ju nuk do të duhet të paguani për tarifat e trageteve për të ripozicionuar avionët tuaj ose para ose pas fluturimeve tuaja brenda zonës tuaj të shërbimit primar. Duke zgjedhur një program me tarifa fikse në një drejtim, ju mund të buxhetoni më saktësisht se sa do të kushtojë fluturimi juaj privat paraprakisht. 
FlaperonNjë sipërfaqe kontrolli që përdor aspekte të dy flapave dhe aileroneve, të tilla si në krah, për të drejtuar rrotullën ose bregun e një avioni.
PërplasjetSipërfaqe të rrafshëta të shtuara në skajet e krahut. Këto ndryshojnë kurbën e krahut dhe lejojnë që piloti të rregullojë ngritjen dhe tërheqjen në mënyrë që avioni të fluturojë në mënyrë të sigurt me një shpejtësi më të ulët.
Menaxher i flotësNjë njësi e aviacionit komercial u zhvillua për të nënkontraktuar mirëmbajtjen dhe funksionimin e avionëve të korporatave, të cilat shpesh jepen për publikun e gjerë.
StjuardesëNjë anëtar i ekuipazhit i përkushtuar për të marrë pjesë në udhëtarët gjatë fluturimit. Shpesh në gjendje të plotësojë kërkesat paraprake për hotelieri të veçantë, pije, revista, lule ose kërkesa të tjera.
Përfshirja e shoqëruesit të fluturimit Disa programe ofrojnë shoqërues fluturimesh në lloje specifike avionësh
Afati i Anulimit të FluturimitPolitikat e anulimit i referohen kohës në të cilën mund të anuloni fluturimin tuaj pa ndëshkim. Kohët e plumbit mund të ndryshojnë bazuar në periudhat e pikut dhe jo-pikut, si dhe për fluturimet e brendshme kundrejt atyre ndërkombëtare.
Kuvertë fluturimiNjë emër tjetër për kabinën e pilotit, i cili ndodhet në pjesën e përparme të avionit dhe mban panelet e pilotit dhe instrumentit.
Plani i fluturimitNjë plan fluturimi i mbushur me një Facility të Kontrollit të Trafikut Ajror është informacioni specifik në lidhje me fluturimin ose fluturimin e synuar të një avioni.
Koha e fluturimitKoha midis ngritjes dhe uljes. Përjashton çdo kohë të kaluar në taksi për dhe nga stenda.
FMS(Sistemi i Menaxhimit të Fluturimit) Një zyrë rajonale e Administratës Federale të Aviacionit të Shteteve të Bashkuara që përqendrohet në zbatimin e rregulloreve.
UshqimMbeturinat e objekteve të huaja. FOD i referohet gjithçkaje në pistë që mund të shkaktojë rreziqe për aeroplanët ose njerëzit në tokë.
I pjesshëm FlotëDisa ofrues të kartave jet përdorin avionë nga qiraja e tyre e pjesshme dhe programet e pronësisë për të shitur kartat e avionit. Këto programe ka më shumë të ngjarë që t'ju mundësojnë të zgjidhni një tip specifik të avionit në krahasim me programet e ndërmjetësimit, të cilat më shumë shesin sipas kategorive. 
Pronësia fraksionaleBlerja e një "aksioni" të një avioni. Pronarëve fraksionarë u garantohet hyrja në një avion, por jo domosdoshmërisht i njëjti çdo herë. Ata zakonisht paguajnë një tarifë fikse mujore të mirëmbajtjes, si dhe një tarifë për orë.
Liria e ajritE drejta tregtare e aviacionit që rregullon transportin e PAYLOAD ndërmjet ose brenda vendeve.
Ngarkesa e karburantitGjatë periudhave të rritjes së çmimit të karburantit, disa programe rezervojnë të drejtën për të vendosur shtesë të karburantit. Të tjerët kanë shtesë karburanti si pjesë e çmimeve të tyre normale. Tarifat e karburantit azhurnohen në mënyrë tipike mujore ose tremujore.
trup i avionitStruktura kryesore e trupit të një avioni që strehon ekuipazhin e fluturimit, pasagjerët dhe ngarkesën.
HOLEShkurtim për Terminalin e Përgjithshëm të Aviacionit. Agjentët e Trajtimit shpesh do të vendosen këtu pasi terminalet GA janë shumë më të qetë se sa terminalet e planifikuar.
Aviacioni i PërgjithshëmIndustria e aviacionit i kategorizon fluturimet si të Planifikuara, të Transportit, Ushtarak ose të Përgjithshëm. Fluturimet e pasagjerëve jo-ajrorë hyjnë në kategorinë e gjerë të Aviacionit të Përgjithshëm, megjithatë termat Aviacioni i Biznesit ose Aviacioni Ekzekutiv përdoren shpesh për të dalluar fluturimet private me çarter nga fluturimet e pasionuara të avionëve të lehtë.
Global Sistemi i Pozicionimit (GPS).Sistemi i pozicionimit satelitor, shpejtësia dhe koha. Ndihmë shumë e saktë për navigimin.
Shko perrethAfrimi i bllokuar, kur avioni ngjitet larg pistës gjatë afrimit, për të filluar përsëri afrimin, ose për të vazhduar në AEROPORTIN ALTERNATE.
GPWS(Sistemi i Paralajmërimit të Afërsisë Ground) Sistemi i krijuar për të paralajmëruar pilotët nëse avionët e tyre rrezikojnë menjëherë të fluturojnë në tokë. Quhet gjithashtu Sistemi i Paralajmërimit për Përplasje në Tokë.
Distanca e Madhe e RrethitDistanca më e shkurtër midis dy pikave në një glob. Të gjitha distancat e paraqitura në tabelat e distancës në Udhëzuesin e Kartës Ajrore janë "distancë e madhe rrethore".
Kontrolli i tokësPersoneli dhe pajisjet në një kullë kontrolli që janë përgjegjës për lëvizjen e sigurt dhe efikase të avionëve në tokë.
Shpejtësia e tokësShpejtësia e një avioni në raport me sipërfaqen e tokës.
Transporti tokësorNjë shërbim i ofruar për charter avionësh luksozë para ose pas fluturimit. Transporti tokësor mund të jetë shërbimi limo ose makina luksoze me qira.
Shpejtësia e tokësShpejtësia horizontale që udhëton një avion mbi tokë.
Disponueshmëria e garantuarDisponueshmëria e garantuar i referohet dritares në kontratën tuaj, ju mund të telefononi ofruesin tuaj dhe ata do t'ju marrin një avion. Ofruesit që gjithashtu ju japin një normë fikse zakonisht kërkojnë gjashtë deri në 48 orë kohë dhe më shumë gjatë periudhave të Ditës së Pikut. Disponueshmëria e garantuar dhe tarifat fikse në një drejtim janë konsideruar dy përfitimet kryesore të një Karte Jet kundrejt Kartës së Kërkesës.
Rënie e garantuarUlja e gradave të garantuara ju lejon të tregtoni nga lloji ose madhësia e avionit të programit tuaj në një avion më të vogël. Kjo mund të kursejë para nëse jeni për shembull që udhëtoni vetëm në një fluturim më të shkurtër dhe dëshironi një aeroplan më të vogël për të kursyer para në tarifën tuaj për orë.
Përmirësim i garantuarPërmirësimet e garantuara ju mundësojnë të rezervoni një avion më të madh se programi që keni blerë. Kjo është e dobishme nëse jeni duke udhëtuar me një grup më të madh ose keni nevojë për një aeroplan më të gjatë. Disa programe të tilla si NetJets garantojnë vetëm ulje vlerësimesh dhe bëjnë azhurnime në madhësinë e avionëve siç janë të disponueshme. 
GulfstreamAvionë avionë biznesi të projektuar dhe prodhuar nga Gulfstream Aerospace Corporation, një degë në pronësi të plotë të General Dynamics. GulfstreamFlota e 's përbëhet nga këto modele: G150, G280, G350, G450, G500, G550, dhe G650.
Agjenti i trajtimitNjë kompani e caktuar nga operatori për të mirëpritur dhe lehtësuar kalimin e pasagjerëve të tyre përmes një aeroporti. Zakonisht do të ketë një park të dedikuar makinash, sallë pritjeje VIP, siguri dhe ndërlidhjen e imigracionit dhe transportin e bagazheve.
hangarNjë strukturë e mbyllur për strehimin e avionëve. Origjinën me shtëpi lundruese me bazë liqeni të Zeppelins origjinale gjermane në të cilat ata ishin "varur" nga kabllot.
I rëndëPrapashtesa e përdorur në sinjalet e transmetimit të radios (për shembull: "United 492 Heavy") për të treguar se avioni është i aftë të gjenerojë TURBULENC W TAKE ZGJATUR.
Ekuipazhit të rëndëFluturimi me një ose më shumë anëtarë shtesë të ekuipazhit të fluturimit. Me raste, një aeroplan me rreze ultra të gjatë mund të ketë pilotë shtesë për të lejuar secilin të pushojë në rotacion dhe të kundërshtojë fillimin e lodhjes.
Avion i rëndëNjë avion me një peshë minimale ngritjeje prej 255,000 l.
HelikopterNjë aeroplan i drejtuar nga rotor që përdor akse vertikale me tehe të pjerrëta për të gjeneruar ngritje dhe qëndrueshmëri.
helipadPërdoret nga helikopterët për ngritje, ulje dhe herë pas here për parkim.
fushë helikoptereshZona e tokës ose ujit që përdoret për uljet dhe ngritjet e helikopterëve, ndërtesave, strukturave dhe terreneve.
Modeli i mbajtjesManovrim i përbërë nga bërja e avionit që të kthehet rreth aerodromit në një lartësi të caktuar, ndërsa pret udhëzimet e mëtejshme të ATC.
Stabilizues horizontaleNjë sipërfaqe e vogël ngritëse në bisht të një avioni, e njohur gjithashtu si aeroplan, që siguron qëndrueshmëri.
Fuqi kaliEnergjia motivuese e nevojshme për të mbledhur 550 bs. një këmbë në një sekondë, fërkimi nuk merret parasysh.
Vlerësoni për orëShkalla e orës është tarifa në orë që tarifon programi juaj. Orët zakonisht ndahen me rritje 6, 10 ose 12-minutëshe dhe rrumbullakohen.
IATAKod Kodet ndërkombëtare të aviacionit për aeroportet ndërkombëtare
ICAO (Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil)Një agjenci e Kombeve të Bashkuara. IACO është i ngarkuar me zhvillimin e parimeve dhe teknikave të lundrimit ajror ndërkombëtar.
Katering i përfshirëShumica e programeve përfshijnë furnizim ushqimi bazë, i cili mund të përfshijë pije joalkoolike dhe ushqime të lehta. Disa programe përfshijnë furnizim ushqimesh më të konsiderueshme, të tilla si sanduiçe, pjata frutash, vakte të nxehta, përgatitje shijesh, pije alkoolike ose kredite. Të gjitha programet ju lejojnë të porosisni një furnizim ushqimi shtesë për të përmbushur nevojat tuaja.
Shpejtësia e ajrit e treguarShpejtësia e shfaqur nga pajisja treguese e shpejtësisë së ajrit të avionit.
Tarifa e fillimitDisa programe të kartave jet kanë një tarifë fillestare një herë.
Qasja e instrumentitNjë instalim aeroporti që lejon avionin të ulet në mënyrë të sigurt në një shikim të dobët. Të gjithë aeroportet komerciale dhe të gjitha, përveç aerodromeve të aviacionit të përgjithshëm më të vogël, kanë të paktën një qasje instrumentesh. Një charter privat i avionëve mund të organizohet në çdo aeroport apo aerodrom të licencuar me një pistë të mjaftueshme për avionin.
Rregullat e Fluturimit të Instrumentit (IFR)Rregullat që rregullojnë fluturimin në kushtet meteorologjike të instrumentit. Pilotët ndjekin këto rregulla dhe krijojnë plane fluturimi IFR për kushte të ndryshme të motit.
Sistemi i Uljes së Instrumentit (ILS)Një sistem i bazuar në radar i cili lejon avionët e pajisur me ILS të gjejnë një pistë dhe të ulen në mënyrë të sigurt, edhe kur retë janë më të ulta se 200 metra.
Kushtet Meterologjike të InstrumentitKushte të tilla si dukshmëria, distanca midis reve, niveli i tavanit që nuk plotëson standardin për kushtet vizuale meteorologjike.
Tarifat e shkëmbimitTarifat e shkëmbimit janë tarifa shtesë të ngarkuara nëse azhurnoni ose zvogëloni madhësinë e avionit tuaj ose shkoni midis dy zonave të shërbimit në një program, për shembull, Amerikën e Veriut dhe Evropën.
Aeroporti NdërkombëtarÇdo aeroport i caktuar nga shteti i tij kontraktues për të kryer detyrat e doganave dhe imigracioneve së bashku me detyrat e tjera.
Avion avioni jetNjë aeroplan që përdor shtytjen e motorit jet. I aftë të funksionojë në mënyrë efikase në lartësi të mëdha dhe shpejtësi të mëdha.
Karta avionëshSkemat me të cilat operatorët shesin individë bllokojnë orët në avionët e tyre.
Karta e avionëveAkti i punësimit të ekuipazhit; dhënia me qira e një avioni për qëllime të transportit ajror privat.
Ndërmjetësi Jet CharterNjë ndërmjetës që lehtëson marrjen me qira ose blerjen e kartës ajrore. Shihni gjithashtu Broker privat.
Motor JetNjë motor me kanal që merr frymë me djegie të brendshme.
Rryma e avionëveErëra me lartësi të lartë, shpejtësi të lartë që në Shtetet e Bashkuara fryjnë nga perëndimi në lindje.
Pronësia e PërbashkëtBlerja ose marrja me qira e një avioni të plotë nga një numër relativisht i vogël pronarësh, shpesh përmes një shoqërie partneriteti ose me përgjegjësi të kufizuar.
levëE njohur gjithashtu si kolona e kontrollit, levë është pajisja kryesore në kabinën e pilotit për kontrollimin e avionit. Levë është zakonisht montuar në dysheme ose në çati.
nyjëNjë matje ose njësi e shpejtësisë që është e barabartë me një milje detare dhe rreth 1.15 milje të statutit.
Nyjë (Kt)Njësia standarde e shpejtësisë në aviacionin dhe transportin detar, ekuivalente me një milje detare në orë. Një nyjë është e barabartë me 1.1515 mph, dhe një milje detare është e barabartë me 6,080 këmbë. Fjala "nyjë" zëvendëson "miljet detare në orë".
Tarifat e uljesTarifat e uljes paguhen në aeroportin ku fluturoni dhe do të ndryshojnë sipas vendndodhjes. Aeroportet kryesore të metrosë si Los Angeles International (LAX) dhe Miami International (MIA) janë dukshëm më shumë i shtrenjtë për të zbritur në aeroporte më të vogla sesa në aeroporte rurale. Tarifat e uljes mund të variojnë nga 100 deri në 2,500 dollarë, në varësi të aeroportit.
Gear uljeKarroca e avionit. Kjo strukturë mbështet aeroplanin kur nuk po fluturon dhe përdoret gjatë taksisë, ngritjes dhe uljes.
Lloji tualetJo të gjithë avionët kanë tualete ose tualete të mbyllura plotësisht. Për fluturime më të gjata ose preferenca personale, duhet të kërkoni fotografi të tualeteve në llojet e avionëve që do të jenë pjesë e programit tuaj. Jo të gjithë avionët e lehtë dhe shumë të lehtë kanë tualete të plota. 
NdërprerjeNjë ndalesë pushimi larg bazës së shtëpisë për avionin dhe ekuipazhin në mes të një fluturimi.
LearjetNjë avion privat luksoz i biznesit i prodhuar fillimisht nga Learjet në Wichita, Kan. Tani në pronësi të Bombardier. Fjala është përdorur gjithashtu në mënyrë gjenerike për t'iu referuar avionëve të biznesit të vogël.
këmbëNjë drejtim i vetëm udhëtimi midis dy pikave. Për një itinerar të charter ajrit, një këmbë mund të përfaqësohet nga ripozicionimi dhe ndalesat e karburantit.
Fluturimi i NivelitNjë manovër fluturimi që bën që avioni të qëndrojë në të njëjtën lartësi.
Përgjegjësia dhe Mbulimi i Rrezikut (Sigurimi)Programet ofrojnë shuma të ndryshme të përgjegjësisë dhe mbulimit të rrezikut.
NgreForca aerodinamike që vepron në një aeroplan që shkon pingul me erën relative. Heqja shkakton forcën lart që lejon avionin të kundërshtojë gravitetin.
Artizanat më i lehtë se ajri (Artizanat Lta)I referohet gjërave si blimps, dirigibles dhe balona falas që notojnë.
LocLokalizues. Pjesa e udhëzimit të azimuthit të një sistemi të uljes së instrumenteve.
Aksi gjatësorNjë drejtim i orientimit; një linjë imagjinare që kalon horizontalisht përmes qendrës së gravitetit, nga koka te bishti i një avioni.
LoranNavigimi me radio me frekuencë të ulët me rreze të gjatë. Diapazoni i tij është rreth 1,200 nm gjatë ditës, dhe 2,300 nm gjatë natës.
LlaqetStandardet e Performancës Operacionale me Afatgjatë. Certifikimi synon të zëvendësojë ETOPS pasi do të përfshinte të gjitha llojet e avionëve (jo vetëm me dy motorë).
Numri MachRaporti i shpejtësisë së ajrit të vërtetë me shpejtësinë e zërit. Mach 1 është shpejtësia e zërit në nivelin e detit. Vlera e tij është afërsisht 760 mph.
Busull magnetikeNjë busull e tipit të lëngët dhe një instrument thelbësor i lundrimit që shfaq orientimin e avionit në lidhje me polet magnetike.
Kursi magnetikDrejtimi horizontal i synuar, i matur në gradë në drejtim të orës nga veriu magnetik.
Flota e menaxhuarDisa ofrues të kartave jet përdorin avionë që menaxhojnë për pronarët individualë për të shitur karta jet. Ashtu si një program i kartave të avionëve me bazë ndërmjetësi, kartat e avionëve të Menaxhuar Flota zakonisht shesin sipas kategorisë së madhësisë pasi ato kanë një larmi të llojeve të avionëve në secilën kategori, që do të thotë se ka të ngjarë të merrni një lloj tjetër avioni për udhëtim.
Shpejtësia e manovrimitNjë shpejtësi e llogaritur nga prodhuesi i avionit që e mban përdoruesin të mos tejkalojë faktorin maksimal të ngarkesës për aeroplanin.
prodhuesNdërtuesi i avionëve, të tilla si Airbus, Boeing, Embraer, Etj
Master SwitchÇelësi që kontrollon fuqinë në të gjitha qarqet elektrike në një aeroplan.
Shpejtësia e ndeshjesRaporti i shpejtësisë së ajrit të vërtetë me shpejtësinë e zërit
sinjal ndërkombëtar fatkeqësieThirrja e fundit ndërkombëtare e radios, e cila tregon rrezik të pashmangshëm për jetën e banorëve në bord dhe kërkon ndihmë të menjëhershme.
Niveli mesatar i detit (Msl)Lartësia mesatare e sipërfaqes së detit. MSL përdoret në aviacion për të matur lartësinë mbidetare.
MedevacEvakuimi mjekësor - termi që zakonisht përdoret për një avion që përdoret për të transportuar pacientë të plagosur në spital. Shikoni gjithashtu Ambulancën ajrore.
Medevac (Evakuimi Mjekësor)termi që zakonisht përdoret për një avion që përdoret për të transportuar pacientë të plagosur në spital. Shikoni gjithashtu Ambulancën ajrore.
Avionë me madhësi mesatareAvionë të krijuar për udhëtime me rreze më të gjatë siç janë fluturimet transkontinentale. Siguroni kapacitet më të madh të pasagjerëve.
Koha minimale e fluturimit e ngarkuarProgramet e ndryshme kanë kohë minimale të ngarkuar, kështu që një fluturim 40-minutësh mund të tarifohet si një orë kohë e programit nëse është minimumi. Nëse do të bëni shumë fluturime të shkurtra, do të doni t'i kushtoni vëmendje kësaj. Gjithashtu, disa programe ngarkojnë një minimum ditor. Minimalet janë zakonisht një deri në dy orë dhe mund të varen nga madhësia e avionit. Nëse shumëfishoni kërcime të shkurtra të së njëjtës ditë, një program me vetëm një minimum ditor mund të jetë i dobishëm. 
Ulëse minimaleNdërsa zgjidhni një shitës dhe program, duhet të mendoni për numrin e njerëzve, përfshirë fëmijët, do të udhëtoni në mënyrë që shumica e misioneve tuaja të akomodohen nga lloji i avionëve të përdorur në programin që po blini. Brenda një kategorie, një ofrues mund të ofrojë avionë nga gjashtë deri në tetë vende, kështu që nëse udhëtoni zakonisht me shtatë persona, kjo mund të thotë që duhet të zgjidhni një program më të madh kabine për të siguruar që nevojat tuaja do të plotësohen. 
MTOWPesha maksimale e ngritjes.
Qasje e Shumëfishtë e Njëkohshme e AvionëveKjo ju lejon të përdorni dy ose më shumë aeroplanë nga një program i vetëm në të njëjtën kohë.
Numri NNumri i regjistrimit në një aeroplan të regjistruar në SHBA. Shkronja N është letra e përdorur ndërkombëtarisht për të identifikuar një aeroplan amerikan.
NaraShoqata Kombëtare e Rishitjes së Avionëve.
Sistemi Kombëtar i Hapësirës AjroreSistemi Kombëtar i Hapësirës Ajrore është rrjeti i hapësirës ajrore, pajisjeve dhe pajisjeve të shërbimeve të lundrimit.
NATYTOfruesi i shërbimeve të Kontrollit të Trafikut Ajror për avionët që fluturojnë në hapësirën ajrore të MB dhe mbi pjesën lindore të Atlantikut të Veriut.
Milja detarePërdoret për të matur distancat në det. 2,025 jardë ose 6,076 këmbë.
NavaidStands për Navigation Aid, një pajisje në një avion që përdoret për të ndihmuar në lundrimin.
NavaidetNdihma e lundrimit është çdo formë e pajisjes që drejton një pilot dhe avionin e tij nga një zonë në tjetrën. Ka shumë lloje të ndryshme të Navaids në përdorim për të siguruar udhëzime, vendndodhjen dhe drejtimin, më e popullarizuara është Global Sistemi i Pozicionimit (GPS) por termi mund të zbatohet gjithashtu për një hartë, një fener ose një busull.
lundrimRegjistrimi, planifikimi dhe kontrolli i lëvizjes së një avioni nga një pikë në tjetrën.
NBAAShoqata Kombëtare e Aviacionit të Biznesit.
NmMilje Detare.
Jo-ShowPasagjer me një rezervim të konfirmuar, i cili nuk arriti të bënte check-in ose të hipte në kohë.
Jo të ardhuratPasagjerët që fluturojnë falas, mbi bazën STANDBY, duke paraqitur një leje të punonjësve të linjës ajrore / aviacionit. Pasagjerët që nuk kanë të ardhura mund të jenë ose nuk mund të jenë në detyrë, prandaj kjo shprehje vlen edhe për ripozicionimin e anëtarëve të ekuipazhit. Njihet ndryshe edhe si Jo-Rev.
Pa pushimNjë fluturim i drejtpërdrejtë që operon nga pika A në pikën B pa ndalje.
Aeroporti jo-kullaNjë aeroport pa kullë kontrolli.
Aeroporti jo i fuqishëmNjë aeroport pa kullë kontrolli
NTSBBordi Kombëtar i Sigurisë së Transportit. Një organizatë qeveritare e Shteteve të Bashkuara e ngarkuar me hetimin në rastin e një aksidenti. Në shumë vende, një AAIB e përmbush atë rol.
Matës presioni vajiNjë instrument në avion që tregon presionin e vajit vajosës në motor.
Një tarifë shtesëÇmimi charter për fluturimet njëkahëshe është zakonisht më i shtrenjtë se fluturimet vajtje-ardhje mbi një këmbë pasi përfshin fluturimin e avionit nga ose nga një këmbë bosh në të cilën operatori bën kosto por nuk gjeneron të ardhura, kështu që duhet të paguani . Shumë programe me kartë jet dhe parapagim nuk kanë tarifa njëkahëshe duke ju dhënë fleksibilitet shtesë, megjithatë ato do të ofrojnë zbritje vajtje-ardhje.
Një mënyrashKarta ajrore e një avioni për një pjesë të veçantë të një itinerari ekzistues të kartës ajrore.
Kufizimet e operimitTregon kufijtë për shpejtësinë, peshën, presionin dhe madhësinë e pasagjerëve dhe ekuipazhit të një avioni specifik. Kufijtë përcaktohen nga prodhuesi i avionit.
operatorPërgjegjës për licencimin, mirëmbajtjen, sigurinë dhe operacionet e një ose më shumë avionëve privatë me çarter. Operatori nuk është gjithmonë pronari i avionit luksoz, avionit të biznesit ose avionit privat që është në dispozicion për charter.
Tarifat brenda natësTarifat brenda natës vlerësohen kur aeroplani dhe ekuipazhi mbahen në një vend brenda natës dhe zakonisht përfshijnë hotele për pilotët dhe tarifat e hangarit për aeroplanin. Shpenzimet e ekuipazhit brenda natës janë zakonisht $ 600 - $ 1000 në ditë, për pilot. Tarifat e Hangar ndryshojnë nga aeroporti.
Flota në pronësiDisa ofrues të kartave jet posedojnë avionët që përdorin për të shitur kohë për kartat e tyre jet. Këto programe ka më shumë të ngjarë të ju mundësojnë të zgjidhni një tip specifik të avionit në krahasim me programet e ndërmjetësimit, të cilat më shumë shesin sipas kategorive. 
Pan PanTelefonatë urgjente në radio ndërkombëtare. Zakonisht tregon një kërcënim për sigurinë e një avioni ose pasagjerëve të tij. Sidoqoftë, është më pak urgjente se Mayday. Pan Pan vjen nga fjala franceze "Panne" që do të thotë "dështim".
Pjesa 135Rregulloret dhe rregullat e qeverisë amerikane që operojnë të gjithë operatorët e brendshëm privatë të avionëve që ofrojnë fluturime charter dhe karta jet sipas kërkesës.
ModelRruga e trafikut të avionëve rreth një fushe ajrore, në një lartësi dhe drejtim të vendosur. Në fushat e kontrolluara nga kulla, Kontrolluesit e Trafikut Ajror mbikëqyrin modelin nga radio (ose në kushte jo-radio ose emergjence nga sinjalet e dritës së kuqe dhe jeshile.
Simbol i paqësPasagjerët.
payloadÇdo gjë që një aeroplan mbart përtej asaj që kërkohet për funksionimin e tij gjatë fluturimit, teorikisht ngarkesa ose pasagjerët nga të cilat merren të ardhurat.
Mbushja e ditës së pikutShumica e programeve kanë tarifa shtesë për ditët e pikut të udhëtimit. Numri i ditëve të pikut ndryshon nga programi, ashtu si dhe shtesa. Nëse po blini një kartë jet në pritje të fluturimit gjatë periudhave të pushimeve të zëna dhe nuk jeni fleksibël për të lëvizur datat tuaja, duhet të studioni çdo shtesë të udhëtimit ose datat e ndërprerjes. Tarifat shtesë shkojnë deri në 40%.
Politika e kafshëve shtëpiakeShumica e programeve ju lejojnë të merrni lloje të caktuara të kafshëve shtëpiake. Disa programe kanë tarifa të detyrueshme ose diskrete të pastrimit. Nëse jeni duke përdorur një ndërmjetës ose program flotash të menaxhuar, ia vlen të kontrolloni trefish politikën e tyre pasi ata nuk kanë fjalën e fundit për politikat e kafshëve shtëpiake
Alfabeti fonetikTeknika e drejtshkrimit nën të cilën secila shkronjë zëvendësohet nga një fjalë që fillon me shkronjën në fjalë (për shembull: Alpha, Bravo, Charlie për të shkruar "ABC"). Alfabeti aktual njihet gjithashtu si alfabeti drejtshkrimor ICAO, alfabeti ndërkombëtar i radiotelefonisë ose alfabeti fonetik i NATO-s.
Përvoja PilotKompanitë e kartave të avionëve kanë standarde dhe minimume të ndryshme për përvojën e pilotit mbi kërkesat e qeverisë, zakonisht për kapitenin dhe oficerin e parë, dhe gjithashtu sipas orëve totale të kohës së fluturimit dhe llojit në llojin e avionit që do t'ju fluturojnë.
Pilot në komandë (PIC)Piloti përgjegjës për sigurinë dhe funksionimin e avionit gjatë kohëzgjatjes së fluturimit.
KatranNjë lëvizje në boshtin anësor të një avioni (i cili kalon nga krahu në krah) që bën që fundi përpara të rritet ose të bjerë.
Çmimet Point To PointZakonisht ndodh kur dikush bie një avion nga një vendndodhje tjetër nga vendi ku është i vendosur avioni; i njohur gjithashtu si një charter i avionëve kalimtarë. Çmimi pikë për pikë është zakonisht rezultat i një kendi bosh duke u regjistruar për një pjesë të itinerarit origjinal të charter ajrit.
PozicionimiKur avioni transportohet nga aeroporti i tij në origjinë në një aeroport tjetër për nisje.
Pozicionimi i FluturimitTë fluturojë një avion bosh në një aeroport të veçantë në mënyrë që ai të jetë në gjendje të fillojë një fluturim nga ai aeroport.
reshjeGrimcat e ujit që bien nga atmosfera dhe arrijnë në sipërfaqen e tokës.
Shitësit e PreferuarAgjentët e Charter Air, Brokerët Jet Charter dhe Operatorët Charter Jet zhvillojnë një listë të shitësve të Charter Air për secilin rajon që ata shërbejnë. Shitësit e preferuar janë shitësi i zgjedhur për ngritjen shtesë.
PararendjaNdezja që ndodh në një motor me djegie të brendshme para se të ndodhë ndezja e zakonshme.
Ekrani Primar i FluturimitI quajtur ndryshe "PDF", ky është ekrani elektronik i ekranit që tregon horizontin, lartësinë, shpejtësinë e ajrit, shpejtësinë vertikale, shpejtësinë e kthesës, trendin dhe më shumë.
Aeroporti PrivatNjë aeroport i përdorur nga aviacioni i përgjithshëm dhe aviacioni privat por është i papërshtatshëm për t'u përdorur nga udhëtimet e planifikuara ajrore.
Fluturimi PrivatNjë fluturim "privat" është kur një pronar i avionit (ose një nga miqtë ose familja e tyre) po përdor avionin për përdorim privat. Asnjë para nuk ndryshon duart për përdorimin e avionit. (Në krahasim me një fluturim komercial)
Avion privatNjë avion që është në pronësi private.
Broker privat i avionëveNjë ndërmjetës që krahason opsionet nga operatorët për të lehtësuar shitjen ose blerjen e një avioni privat.
Karta e avionëve privatëPunësimi i një avioni jet privat për një itinerar specifik - në krahasim me pronësinë ose pronësinë e pjesshme të një avioni.
Emërtimet në dollarë të programitProgramet e kartave jet zakonisht shprehen në dollarë, për shembull, 25,000 $, 50,000 $, 100,000 $, 250,000 $ ose 500,000 $ ose orë. Sa më e lartë të jetë vlera e dollarit të programit që blini, aq më e ulët është kursi juaj për orë.
Emërtimet e Orëve të ProgramitProgramet e kartave jet zakonisht shprehen në orë, për shembull, 10, 15, 25, 50 ose 100 orë ose dollarë. Sa më shumë orë që blini, zakonisht, ulni tarifën tuaj për orë.
Zona e NdaluarNjë zonë e hapësirës ajrore ku fluturimi është i ndaluar përveç me marrëveshje paraprake me agjencinë kontrolluese.
HelikëNjë pjesë rrotulluese e mundësuar nga motori që prodhon shtytje për të çuar aeroplanin nëpër ajër.
KatërkëndëshNjë lloj avioni që ka katër ose më shumë krahë me hapësira të ngjashme, i njohur gjithashtu si katërkëndësha.
RadarTransmetimi i një radio pulsi që siguron informacion mbi distancën dhe lartësinë e objekteve në rrugën e impulseve të transmetuara.
Lehtësia e Kontrollit të Afrimit të Radarit (Rapcon)Një strukturë e vendosur në një terminal aeroporti që përdor si jo-radarë ashtu edhe radarë për të siguruar shërbime për avionët që lëvizin përmes një hapësire ajrore të kontrolluar, uljes ose ngritjes. RAPCONs zakonisht veprojnë pranë aeroporteve civile dhe ushtarake dhe mund të kontrollohen nga FAA, ushtarake ose të dyja.
radioNjë pajisje e përdorur nga aeroplanët për qëllime komunikimi.
RampPlanifikimi ose "shiriti" i hapur përpara një FBO-je ose një terminali. Kjo hapësirë ​​është e zënë, përdoret për deplanjimin, parkimin e avionëve, etj.
Politika e rimbushjesPolitika e rimbushjes i referohet mundësimit të shtimit të parave ose orëve në një program ekzistues që keni blerë në termat origjinal.
Politika rimbursimiDisa programe do të rimbursojnë fonde të papërdorura, ndërsa të tjerët jo dhe të tjerët do t'ju lejojnë ta rrokullisni në një program të ri. Nëse nuk jeni të sigurt që do të përdorni të gjitha orët ose fondet tuaja, do të doni t'i kushtoni vëmendje Politikës së Rimbursimit.
Numrin e regjistrimitNumri i caktuar një avioni nga qeveria për qëllime identifikimi. Numri duhet të shfaqet në pjesën e jashtme të avionit në mënyrë që të jetë i dukshëm.
Koha e lëshimitNjë kufizim i kohës së nisjes lëshuar një piloti nga ATC (qoftë drejtpërdrejt ose përmes një stafetë të autorizuar) kur është e nevojshme për të ndarë një avion që niset nga trafiku tjetër.
RipozicionimiPër të ndërmarrë një fluturim pozicionimi.
RipozicionimiFluturimi nga pika e destinacionit në pikën tjetër të origjinës, pa kryer asnjë PAYLOAD (në rastin e një avioni) ose pa qenë përgjegjës për ngarkesën (në rastin e një anëtari të ekuipazhit). Shembull: një kompani ajrore e planifikuar amerikane kryen një fluturim charter nga Los Angeles në Lisbonë. Pastaj, pa ngarkesë, fluturon për në Paris, ku do të hipë në pasagjerë dhe ngarkesa për një fluturim të planifikuar përsëri në Los Anxhelos. Gjithashtu i njohur si deadheading, fluturimi i trageteve.
Ripozicionimi i TarifaveTarifat e ripozicionimit janë tarifa të kohës së fluturimit në lidhje me fluturimin e një aeroplani për në ose nga një destinacion me qëllim që të lehtësojë një charter. Si qiramarrës, nëse jeni duke rezervuar një fluturim nga një destinacion që nuk ka aeroplan në vendndodhje, ju shpesh do të paguani për të fluturuar me një aeroplan për t'ju marrë. Për më tepër, kur të bie në destinacionin tënd shpesh je gjithashtu përgjegjës për fluturimin e avionit përsëri në bazën e tij. Tarifat e ripozicionimit nganjëherë zbriten, por zakonisht janë me çmim të njëjtë me Tarifën Baza Orë të avionit.
Koha e ripozicionimitKoha e udhëtimit për avionët charter që udhëtojnë nga ose nga baza gjatë rrugës për në nisje ose nga destinacioni i një udhëtimi të veçantë me charter ajror.
Koha e rezervimit të rezervimitProgramet e ndryshme kërkojnë kohë drejtimi që mund të shkojnë deri në 48 orë për të rezervuar fluturimin tuaj. Koha e plumbit mund të jetë më e gjatë gjatë periudhave të pikut ose për fluturimet ndërkombëtare. Koha e drejtimit për programet që kanë çmim fiks ka tendencë të jetë më e gjatë, por fillon deri në gjashtë orë. 
Zona e kufizuarHapësira ajrore "Aktive" ose "E nxehtë" që zakonisht përjashton avionët civilë. Mund të përfshijë hapësirën ajrore të përdorur për fluturimet me raketa, praktikën e luftimeve ajër-ajër ose praktikën e artilerisë në tokë. Zonat e kufizuara të përkohshme janë krijuar për zjarret në pyje, katastrofat natyrore ose lajmet kryesore. Fluturimi përmes një zone të kufizuar mund të autorizohet nga FAA.
Fluturimi i të ArdhuraveÇdo fluturim që gjeneron të ardhura për operatorin. dmth. jo një pozicionim, trajnim ekuipazhi ose fluturim mirëmbajtjeje.
RrotullLëvizja në një aeroplan përgjatë boshtit të tij hundë-bisht.
Ulje vajtje-ardhje Meqenëse fluturimi vajtje-ardhje është më efikas për operatorin, kartat e avionëve zakonisht ofrojnë tarifa të zbritura për vajtje-ardhje. Uljet e publikuara shkojnë deri në 40% kështu që nëse po bëni zbritje kualifikuese vajtje-ardhje është diçka që ia vlen të hulumtohet. 
Kualifikimi vajtje-ardhjeAjo që kualifikohet për një fluturim vajtje-ardhje në aviacionin privat ndryshon, por zakonisht është një periudhë kur udhëtimi juaj është mjaft i shkurtër që aeroplani që ju fluturon mund të presë për ju dhe të fluturojë mbrapa duke eliminuar kështu fluturimet e zbrazëta (pa të ardhura). Zakonisht, kjo do të thotë të paktën dy orë të faturueshme në një ditë të vetme duke filluar dhe kthyer në të njëjtin aeroport ose të paktën dy orë të faturueshme në ditë rresht. Për të arritur një zbritje vajtje-ardhje mund t'ju duhet të kryeni të gjitha fluturimet ditore brenda 14 orësh për t'u përmbushur kufijtë e detyrës së ekuipazhit
TimonSipërfaqja e kontrollit të avionit e bashkangjitur në pjesën e pasme të stabilizuesit vertikal (fin) të bishtit të avionit. Forconi bishtin majtas ose djathtas, përkatësisht "zhurmon" avionin djathtas ose majtas. Lëvizja e timonit "koordinon" me bankimin e krahëve për të ekuilibruar një kthesë. Kontrolluar nga pedalet e timonit të majtë dhe të djathtë (këmbë).
PistëZonë e lëmuar e përgatitur për ulje dhe ngritje të avionëve.
Transporti Ajror i PlanifikuarRregullorja e Transportit Ajror për shërbimin e planifikuar ajror që kërkon çertifikatën FAA Pjesa 121.
SektoriSegmenti që përfshin një ngritje dhe ulje (për shembull: një fluturim Londër-Bangkok-Sidnei përmban dy sektorë).
Shihni dhe shmangniKërkesa e FAA që të gjithë pilotët të jenë përfundimisht përgjegjës për ndarjen nga avionët e tjerë kur kushtet vizuale lejojnë zbulimin e trafikut. Edhe fluturimet IFR kur veprojnë në kushte vizuale të motit ose fluturime VFR që lëshohen këshilltarë radarësh janë përgjegjës për skanimin vizual për të parë dhe shmangur trafikun tjetër.
Tarifat e segmentitTarifat e segmentit paguhen në IRS mbi bazën për pasagjer për secilën këmbë të çdo udhëtimi. Fluturimet e brendshme janë 4 dollarë për pasagjer. Tarifat e segmentit ndërkombëtar janë 17.50 dollarë për pasagjer.
Zona e Shërbimit (Zona e Shërbimit Primar)Disa programe ju mundësojnë të udhëtoni globalndërsa të tjerët do t'ju fluturojnë vetëm në një zonë të kufizuar, zakonisht Amerika e Veriut dhe pjesë të Karaibeve, Meksika ose ndoshta Hawaii. Disa zona shërbimi nuk janë specifike për vendin, por i referohen një kufiri kilometrazhi jashtë kufirit kontinental të SHBA. Nëse planifikoni të përdorni kartën tuaj të avionit që fluturon për në Meksikë ose Karaibe, për shembull, sigurohuni që vendi ku po fluturoni është brenda zonës së shërbimit të programit që po blini pasi tarifat mund të ndryshojnë.
Rikuperimi i ShërbimitJashtë motit, programe të ndryshme kanë angazhime të ndryshme për vonesa mekanike, pilotëve që u mbaron orari i fluturimit, etj. Ky është një përfitim tjetër krahasuar me kartën sipas kërkesës. 
Fushë e shkurtërNjë gjatësi e shkurtër e pistës në aeroport që kërkon një pilot për të ngritur ose ulur një aeroplan brenda distancës më të shkurtër të mundshme.
Tarifat e shkurtra të këmbëveTarifat e Shkurtra të Këmbës vlerësohen kur një avion është bërë për të fluturuar për një distancë shumë të shkurtër (diku nga 10 në 90 minuta, në varësi të avionit). Fluturimi i një avioni lart në ajër dhe përsëri përsëri poshtë quhet 'cikël' në aviacion. Me çdo cikël, vlera e avionit zvogëlohet në mënyrë efektive për shkak të konsumimit në motorë dhe shkaktarëve të ndryshëm të sigurimit dhe mirëmbajtjes. Ripozicionimi i një aeroplani nga baza e tij në shtëpi në një vendndodhje afër për të marrë pasagjerë shpesh do të rezultojë në tarifa të Këmbës së Shkurtër, në mënyrë që të kompensohet pronari për humbjen në vlerë të avionit të tij pa akuza të mjaftueshme të kohës së ajrit. Tarifat e Shkurtra të Këmbës shihen pothuajse ekskluzivisht në charter jet (jo në turboprops) dhe mund të shkojnë nga 200 - 500 $ për shembull.
SigmetNjë këshillë e lëshuar në kohë të motit të rëndë që është e rëndësishme për sigurinë e GJITHA avionëve.
Motor i vetëmNjë avion me vetëm një motor. Avionët me një motor përfshijnë avionë të lehtë si p.sh. Cessnas.
Avionë me kabina të vegjëlAvionët privatë të ndërtuar kryesisht për efikasitet dhe kosto më të ulët të funksionimit. Një zgjedhje e mirë për udhëtime biznesi dhe akoma të keni shumë luks në udhëtime më të shkurtra.
NËNShpirtra (persona) Në bord. Gjithashtu POB, Personat në bord.
Fushë e butëNjë pistë aeroporti e pashtruar zakonisht përbëhet nga bari ose dheu.
Shpejtësia e TingullitE barabartë me 761 mph në nivelin e detit. Njihet gjithashtu si Mach 1.
Karta e avionëve sportivëKarta e një avioni me qëllim transportimin e anëtarëve të ekipeve sportive në ngjarje sportive.
këlthetNjë numër katër shifror i caktuar për një avion. Piloti mund ta përdorë këtë numër për të identifikuar aeroplanin e tij ose të saj kur kontakton ATC.
Gjatësia e skenësDistanca e itinerarit të klientit të charter ajrit.
i qëndrueshëmNjë gjendje aeroplani kur këndi i sulmit është aq i madh sa që ajri nuk rrjedh më lehtë mbi petëzimin e ajrit.
QëndrimPjesa e asfaltit në të cilën qëndrojnë aeroplanët kur janë boshe, të ndara nga autostradat dhe pistat. Shumë aeroporte lejojnë që makinat private të klientëve charter të shoqërohen nga dhe në stendë për transferimin e pasagjerëve dhe bagazheve. Nëse preferohet, ose kur rregulloret e aeroportit ndalojnë automjetet e pasagjerëve në anë të ajrit, agjenti i trajtimit do të transferojë udhëtarët dhe bagazhet në automjetet e tyre.
Kabinë në këmbëNjë kabinë e projektuar për lartësi të mjaftueshme për të lejuar pasagjerët të lëvizin nëpër kabinën me një lehtësi relative. Zakonisht merret si një lartësi tavani prej 5'8 ″ ose më e madhe.
Koha e pritjesNë komunikimet në radio, është një fjalë për t'i kërkuar personit tjetër të presë për udhëzime të mëtejshme. Një rezervim i gatishmërisë është i kushtëzuar dhe është në një listë pritjeje, në rast të ndonjë JO-SHOW.
Statuja MileNjë njësi me gjatësi e barabartë me 5,280 këmbë.
STOLShkurtimi dhe Ulja e Shkurtër.
ndalesëNdërprerja e planifikuar e një fluturimi në një aeroport të ndërmjetëm, ose për të furnizuar me karburant (në këtë rast, njihet si një "ndalesë teknike") ose për të marrë / lëshuar PAYLOAD (për shembull: fluturimi 789 nga New York në Delhi, me një ndalesë në Londër). Ndryshe nga një lidhje, një ndalesë zakonisht nuk përfshin një ndryshim të numrit të fluturimit ose linjës ajrore, por mund të përfshijë një ndryshim të avionit.
STOVLShkurtimi i shkurtër dhe ulja vertikale.
Fluturimi i DrejtpërdrejtëManovra e fluturimit që bën që avioni të mbajë të njëjtin drejtim.
Avionë super me madhësi të mesmeKombinimi i aftësive transatlantike me shpejtësinë dhe komoditetin e një avioni me trup të gjerë, në lartësi të lartë. Karakteristikë e hapësirës së kabinës me trup të gjerë, aftësi në lartësi të lartë, shpejtësi dhe diapazon ultra të gjatë.
BishtSipërfaqet aerodinamike të vendosura në pjesën e pasme të një avioni.
Numri i bishtitNumri i regjistrimit të një aeroplani.
Era e bishtitErërat që janë më shumë se 90 gradë në aksin gjatësor të pistës.
pistëNjë sipërfaqe aeroporti e shtruar me substancën, veçanërisht një pistë ose një përparëse në një hangar.
TAWS (Sistemi i Ndërgjegjësimit dhe Paralajmërimit të Terrenit)Një lloj i avancuar i GPWS që siguron ekuipazhin e fluturimit paralajmërimin e hershëm aural dhe vizual të terrenit të afërt, aftësinë për të parë dhe funksionimin e vazhdueshëm në konfigurimin e uljes.
Koha e taksisëKoha kur avioni merr taksi nga stenda në pistë gjatë nisjes dhe nga pista në stendë në ulje. Zakonisht arrin rreth 10 minuta për këmbë.
Faturimi i kohës për taksiZakonisht do të tarifoheni për kohën e taksisë, zakonisht 12 minuta për segment, që do të thotë nëse tarifa juaj në orë është 8,000 dollarë në orë, llogaria juaj do të tarifohet 1,600 dollarë për segment për kohën e taksisë. Jo të gjitha programet tarifojnë për kohën e taksisë.
TCA (Zona e Kontrollit të Terminalit)Një vëllim i hapësirës ajrore të kontrolluar i vendosur në bashkimin e rrugëve ajrore në afërsi të një ose më shumë aeroporteve kryesore për të mbrojtur trafikun që ngjitet nga dhe zbret në aeroporte.
TCADNjë sistem i pronarit me kosto të ulët anti-përplasje që zbulon dhe paralajmëron pilotët për transponderat pranë, por nuk ofron udhëzime shmangëse ose koordinim me avionë të tjerë.
TCASSistemi i alarmit të trafikut dhe shmangies së përplasjeve. SH.B.A. zhvilloi sistemin e shmangies së përplasjes ajrore të bazuar në radarë që funksionon në mënyrë të pavarur nga pajisjet me bazë tokësore. TCAS-I gjeneron vetëm këshillues të trafikut, TCAS-II ofron këshillime dhe udhëzime për shmangien e përplasjeve në planin vertikal.
Ndalesa teknikeUlja në një aeroport gjatë rrugës për në aeroportin e destinacionit për arsye teknike dhe jo operacionale, zakonisht për të ngarkuar karburant nëse udhëtimi i përgjithshëm tejkalon diapazonin e avionit.
Verifikimi i palës së tretëI referohet verifikimit të sigurisë, mirëmbajtjes dhe operacioneve nga një auditor i pavarur.
pragPjesa e një piste që është në dispozicion për ulje.
mbytNjë valvul në karburator që kontrollon sasinë e karburantit që mund të hyjë në motor.
rrasNjë forcë aerodinamike e prodhuar nga një helikë ose motor që shtyn një avion përpara.
togëNgritja / Shko përreth. Një cilësim autopilot aktivizon ngritjen ose SHKO-RRITJEN.
Çift rrotulluesNjë forcë që synon të prodhojë rrotullim.
GolSinonimi i uljes. Mund t'i referohet gjithashtu një ndalese që nuk përfshin një ndryshim të avionit ose fluturimit.
KullëNjë shenjë e thirrjes në radio që përdoret për të arritur te kontrolluesi lokal.
Modeli i trafikutNjë model standard drejtkëndëshe fluturimi rreth pistës së uljes në një aeroport. Përfshin hyrjen e erës 45-shkallë ose tërthortë në drejtkëndësh, me erën e poshtme, bazën dhe këmbët e fundit si anët e drejtkëndëshit. Standarde janë kthesat e majta 90-shkallë rreth drejtkëndëshit (modeli jo-standard i trafikut në të djathtë shënohet në Drejtoritë e Lehtësisë së Aeroportit) me erën e fluturuar në një lartësi të caktuar, zakonisht 1,000 ose 1,500 metra mbi lartësinë e aeroportit. Në aeroportet me një kullë kontrolli; modeli mund të modifikohet ose shkurtohet sipas udhëzimeve të ATC.
Lartësia e Tranzicionit (Ta)Lartësia në afërsi të një aerodromi në ose nën të cilin pozicioni vertikal i një avioni kontrollohet duke iu referuar lartësisë (me aerodromin QNH të vendosur në lartësin e tij). Mbi lartësinë e tranzicionit QNE është vendosur dhe nivelet e fluturimit përdoren. Gjithashtu quhet niveli i tranzicionit (TL) në të cilin një avion zbritës ndryshon nga FL në QNH.
transponderPjesa marrës / transmetues i ajrit i sistemit SSR i cili merr sinjalin e marrjes në pyetje nga toka dhe automatikisht përgjigjet sipas mënyrës dhe kodit të zgjedhur. Modat A dhe B përdoren për identifikim, duke përdorur një numër katër shifror të caktuar nga kontrolli i trafikut ajror. Modaliteti C jep leximin automatik të lartësisë nga një lartësimatës i kodimit.
Airspeed i vërtetëGjithashtu i quajtur "TAS"; shpejtësia e një avioni ndërsa lëviz nëpër ajër. Numri korrigjohet për të llogaritur temperaturën dhe lartësinë mbidetare.
Lartësia e vërtetëDistanca e një avioni mbi nivelin e detit. Kjo përfaqësohet në Nivelin Mesatar të Detit.
TurbinëMotori që përdor ajrin e kompresuar për të gjeneruar shtytje për të rrotulluar një bosht metalik brenda motorit. Turbinat janë komponentë jetikë në motorët reaktivë dhe gjithashtu avionë turbopropë.
Aeroplanë Jet TurboAvionë me motorë jet që veprojnë në turbina të cilat operojnë kompresorë ajri.
Aeroplanë Turbo PropNjë avion me turbinë dhe helikë që mundësohet nga një motor reaktiv.
TurbombushësNjë pajisje me induksion të detyruar të drejtuar nga turbina, e njohur gjithashtu si një karikues turb. Rrit fuqinë dhe efikasitetin e një motori me djegie dhe përdoret në aviacionin dhe automjetet tokësore.
UMI mituri i pashoqëruar. Pasagjer i mitur (zakonisht 5-15 vjeç) që udhëton pa një prind, kujdestar ose një i rritur i besuar. Një UM është nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të stafit të linjës ajrore nga porta e nisjes derisa ai ose ajo të merret në aeroportin e mbërritjes.
Politika e Udhëtimit për Minore të PashoqëruaraKufijtë e moshës për dërgimin e një të mituri të pashoqëruar privatisht në programin tuaj variojnë nga minimumi prej 5 deri në 18 vjeç, megjithëse disa programe nuk kanë minimum. Në disa raste, do të duhet të paguani tarifa shtesë për një stjuardesë për të shoqëruar fëmijën tuaj.
Unicom(komunikim universal) Një radio frekuencë e zakonshme (zakonisht 121.0 mHz) që përdoret në aeroportet e kontrolluara (jo-kulla) për komunikimin pilot lokal. UNICOM përdoret gjithashtu nga një Operator i Bazës Fikse për përdorime të përgjithshme administrative, duke përfshirë porositë e karburantit, udhëzimet e parkimit, etj.
Kundër erësNjë shteg fluturimi që shkon paralelisht me pistën e uljes në të njëjtin drejtim me uljen.
Kushti urgjentNjë skenar i mundshëm ankthi që kërkon ndihmë, megjithëse jo domosdoshmërisht i menjëhershëm.
UTCKoha Mesatare e Greenwich (GMT). Shkurtesa është një kompromis midis termit në gjuhën frënge Temps Universel Co-ordonné dhe gjuhës angleze ekuivalente Universal Koha e Koordinuar.
V / StolNgjitja dhe ulja vertikale dhe e shkurtër.
Treguesi vertikal i shpejtësisë (Vsi)Një instrument panel që mat shkallën e ngjitjes ose zbritjes në këmbë për minutë, duke ndjerë ndryshimin e presionit atmosferik. VSI njihet gjithashtu si variometër.
Diapazoni shumëdrejtues me frekuencë shumë të lartëI quajtur ndryshe "VOR", ky është një sistem radio-lundrimi me rreze të shkurtër që lejon avionët të përcaktojnë pozicionin e tyre dhe të marrin radio sinjale nga fenerët në tokë.
VfrVlerësimi vizual i fluturimit; nuk lejon që pilotët të ngjiten përmes mbulesës së reve.
DukshmëriAftësia për të parë dhe identifikuar objektet e shquara të pandriçuara gjatë ditës dhe objektet e ndriçuara të shkëlqimit natën.
Kushtet vizuale meterologjikeKushte të tilla si dukshmëria, distanca midis reve dhe një tavan që është e barabartë ose më e mirë se minimumet e specifikuara.
VljJet Shumë i Lehtë (mund të referohet edhe si avion i nivelit të hyrjes) është një avion i vogël, me rreze të shkurtër dhe që mund të drejtohet nga një pilot i vetëm dhe vendos 2-4 pasagjerë.
Koha e pritjesKoha kur aeroplani po pret në pistë për nisjen e rrugës tjetër të itenerarit.
Koha e pritjesKoha që ekuipazhi dhe avioni duhet të kalojnë në tokë duke pritur që pasagjerët të kthehen në aeroport në një udhëtim me shumë këmbë.
Turbulenca e zgjimitKushti i trazuar i ajrit i shkaktuar nga vorbullat horizontale të vogla, të ngjashme me tornadon, që ndjekin majat e krahut të një avioni (vorbullat e majave të krahut). Turbulenca e zgjimit që shoqërohet me avionë më të mëdhenj që fluturojnë me shpejtësi të ngadaltë (si gjatë ngritjes ose qasjes në ulje) është më e ashpra dhe mund të shkaktojë humbjen e kontrollit për avionët më të vegjël pas shumë afër. Kontrolluesit përdorin standarde të përcaktuara të ndarjes për të shmangur problemin për ngritjen, uljen, afrimin dhe operacionet e nisjes.
waypointPika e referencës e përdorur për lundrim, zakonisht e treguar nga latitude longitude dhe nganjëherë lartësi dhe zakonisht përdoret për navigim GPS dhe INS.
Minimalet e motitKushtet e dukshmërisë më të ulët ose më të keqe që një avion mund të fluturohet legalisht sipas rregullave vizuale të fluturimit. Avionëve u kërkohet të fluturojnë sipas rregullave të fluturimit me instrumente, ose aspak, kur shikimi është më i vogël se minimumi i specifikuar.
Kontrolli i ndryshimit të peshësNjë metodë e drejtimit të një aeroplani të tillë si një avion pa motor ose paraglider. Piloti përdor peshën e tyre për të drejtuar artizanatin, duke u shtyrë në një shirit trekëndësh kontrolli që është i bashkangjitur në strukturën e krahut.
Qethja e erësNjë ndryshim i shpejtë në shpejtësinë e erës ose drejtimin e erës në çdo kënd.
Qepje e erësndryshim i lokalizuar në shpejtësinë dhe / ose drejtimin e erës në një distancë të shkurtër, duke rezultuar në një efekt grisjeje ose qethjeje, zakonisht në lartësi të ulët, që mund të shkaktojë një humbje të papritur të shpejtësisë së ajrit me rezultate herë pas here katastrofike nëse hasen gjatë ngritjes ose uljes.
krahPjesa e një avioni më të rëndë se ajri që krijon ngritje aerodinamike.
Wing WalkerNjë punonjës në tokë i cili ndihmon avionin duke ecur në krahë për të siguruar që ka hapësirë ​​të mjaftueshme për pastrim.
WingletNjë shtesë e vogël, stabilizuese, e ngjashme me timonin në majat e një krahu për të kontrolluar ose përdorur lëvizjen e ajrit, duke rritur kështu ekonominë e karburantit.
Wyvern WingmanWyvern Wingman është një sistem i vlerësimit të palëve të treta të operatorëve privatë të avionëve që mat respektimin e standardeve të ICAO (Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil) për sistemet e menaxhimit të sigurisë, planet e reagimit ndaj emergjencave dhe vlerësimet e brendshme. Përfshihet një auditim dy-ditor, në vend, i përsëritur çdo 24 muaj.
shmangie nga kursiLëvizja krah për krah e një avioni në boshtin e tij vertikal.
pendëRrota e kontrollit të një avioni, e ngjashme me timonin e makinës.
Koha ZuluKoha Mesatare UTC ose Greenwich (GMT). Konventa e aviacionit është që të bashkohen karakteret Z në kohë të shkruara si UTC dhe L në kohë të shkruara si kohë lokale. Në alfabetin fonetik, Z shqiptohet Zulu.
Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.

0%

Si duhet të fluturoni me avion privat?

Zbuloni mënyrën më të mirë për ju për të fluturuar me avion privat në më pak se 60 sekonda.

Cili është motivimi juaj kryesor për të fluturuar me avion privat?

Me sa njerëz udhëtoni zakonisht?

Sa fluturime me avion privat keni bërë?

Sa shpesh planifikoni të fluturoni/aktualisht me avion privat?

Sa fleksibël janë planet tuaja të udhëtimit?

A do të fluturoni në kohë piku? (p.sh. festat e mëdha)

A ka gjasa që planet tuaja të ndryshojnë ose anulohen brenda 12 orëve nga nisja?

Cili është njoftimi minimal që kërkoni përpara nisjes?

Sa kontroll dëshironi mbi modelin e avionit? (p.sh Gulfstream G650ER përfundoi Bombardier Global 7500)

Dëshironi të përmirësoni/ulni avionin tuaj sipas nevojës?