Sa larg mund të fluturojnë avionët privatë?

Bombardier Global 7500 E jashtme

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e një avioni privat për një mision, një nga elementët më kritikë është sa larg mund të fluturojë.

Duke pasur parasysh që një nga arsyet kryesore për të fluturuar me avion privat është të kurseni kohë, një aeroplan që kërkon ndalesa të karburantit zakonisht është jashtë diskutimit.

Prandaj, është e rëndësishme të njihni shifrat maksimale të diapazonit pa ndalesa për avionët privatë, për të mundësuar një zgjedhje të informuar.

Bombardier Global 7500 E jashtme
Bombardier Global 7500 - Avioni privat me diapazonin më të gjatë

Përmbledhje

Më poshtë është një grafik që detajon diapazonin maksimal për të gjitha avionët privatë.

Këto shifra të diapazonit ndryshojnë nga avionët e konvertuar, të tilla si Embraer Lineage 1000E, deri në avionin më të vogël dhe më të lirë privat, Cirrus Vision Jet.

Avionët e renditur më poshtë datojnë që nga viti 1967, viti kur dërgesat e Gulfstream GII filloi. Për më tepër, të përfshira në këtë grup të dhënash janë dy nga avionët më të rinj, Dassault Falcon 6X   Gulfstream G700.

Ju lutemi vini re se të gjitha shifrat e diapazonit janë në milje detare. Shndërro në milje këtu, ose te KM-të këtu. Për më tepër, të gjitha shifrat e diapazonit janë numrat zyrtarë të furnizuar nga prodhuesit.

Megjithatë, ka një larmia e faktorëve që do të ndikojë dhe zvogëlojë numrat aktualë, të botës reale.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Avionë shumë të lehtë (VLJ)

Shikimi nga afër i secilës kategori të avionëve lejon një analizë më të madhe të shifrave të diapazonit.

Brenda Jet shumë i lehtë kategori, ne kemi avionët që përdoren zakonisht për të kryer deri në 4 pasagjerë në distanca të shkurtra.

Dallimet brenda kësaj kategorie janë jashtëzakonisht të vogla, me një ndryshim prej vetëm 425 milje detare midis Eklipsi 500/550 dhe Cessna Citation M2.

Këto avionë përdoren kryesisht për kërcime të shpejta midis qyteteve, zakonisht nën 1 orë. Për shembull, Londra në Paris.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Avionë të lehtë

Duke parë gamën maksimale të avionë të lehta, një mospërputhje shumë më e madhe midis avionit me diapazonin më të madh dhe avionit me diapazonin më të vogël është shumë më e madhe.

Për më tepër, duke pasur parasysh që kategoria e avionëve të lehtë është shumë më e vendosur se kategoria VLJ, ne shohim një gamë më të madhe moshe të avionëve. Avioni më i vjetër në këtë listë është Cessna Citation I, me dërgesat që kanë filluar në 1971.

Sidoqoftë, pjesa më e madhe e avionëve të lehta kanë një distancë maksimale që është rreth kufiri i 2,000 miljeve detare. Një distancë që ka të bëjë vetëm me Nju Jorkun deri në Las Vegas.

Fatkeqësisht, duke qenë se ekzistojnë një seri variablash që do të zvogëlojnë rrezen e avionëve, nuk ka gjasa që një avion i lehtë të jetë në gjendje të bëjë misionin New York në Las Vegas pa pasur nevojë të karburantit.

Sigurisht, ka disa aeroplanë me distancë dukshëm më të vogël. Avionë të tillë si Beechcraft Kryeministri I Cessna Citation CJ1 kanë shifra diapazoni që i afrojnë ata me kategorinë e avionëve VLJ.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Avionë të mesëm

Ngjashëm si kur shikoni figurat e diapazonit të avionëve të lehtë, disa avionë të mesëm janë më të përshtatshme për kategorinë e avionëve të lehtë (bazuar vetëm në shifra jashtë rrezes).

Sidoqoftë, ndryshe nga avionët e lehtë, nuk ka një grup domethënës të avionëve të mesëm me figura të ngjashme të diapazonit. Grafiku më poshtë demonstron një grup figurash shumë më të larmishme.

Në fundin e poshtëm të shkallës, kemi Cessna Citation VII, me një distancë maksimale prej 1,700 milje detare. Dhe pastaj, në fundin e sipërm të shkallës, kemi Gulfstream G200 me një distancë maksimale prej 3,394 milje detare.

Për më tepër, mosha e këtyre avionëve ndryshon ndjeshëm. Avioni më i vjetër në listë është Dassault Falcon 20F-5BR, me dërgesat që kanë filluar në 1970.

Kjo shkon deri në 2019, kur dërgesat e Embraer Praetor 500 filloi.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Avionë të mëdhenj

Dhe së fundi, avionë të mëdhenj. Ky është grupi me më shumë avionë, avionët më të vjetër, diapazonin më të madh dhe diferencën më të madhe në distancën midis avionëve.

Duke filluar me moshën. Avioni më i vjetër në kategorinë e avionëve të mëdhenj është Gulfstream GII, me dërgesat që kanë filluar në 1967.

Për më tepër, është grupi me avionët më të rinj. Kjo është për shkak të Gulfstream G700 Dassault Falcon 10X. Dorëzimet pritet të fillojnë përkatësisht në 2022 dhe 2025.

Tjetra, le të shohim figurat e plota të diapazonit maksimal. Në fundin e poshtëm të shkallës kemi Bombardier Challenger 850. Ky është një avion i madh që mund të strehojë deri në 15 pasagjerë. Sidoqoftë, mund të fluturojë vetëm një maksimum prej 2,546 milje detare pa ndërprerje.

Dhe pastaj, në krye të shkallës, ne kemi Bombardier Global 7500. Një avion që mund të lundrojë pa ndërprerje për 7,700 milje detare. Kjo, teorikisht, lejon avionin të fluturojë pa ndërprerje midis Los Anxhelos dhe Singaporit.

Kjo, pra, rezulton në një ndryshim prej mbi 5,000 milje detare midis avionit të madh me diapazonin më të madh dhe rrezes më të vogël.

Sigurisht, ekziston një grupim i zakonshëm i avionëve të mëdhenj, me pjesën më të madhe të tyre në grupin e distancës 3,500 - 4,500 milje detare.

Grafik nga Visualizer
Tabela nga Visualizer

Variablat që ndikojnë në distancën private të avionëve

Megjithatë, ashtu si kur shikoni djegia mesatare e karburantit të avionëve privatë, këto shifra duhet të merren me një kokërr kripë. Kjo sepse ekzistojnë një larmi faktorësh që do të ndikojnë në diapazonin maksimal të avionit. Dhe, për fat të keq, të gjithë faktorët do të ulin shifrat e deklaruara.

Faktorët e mëposhtëm do të ndikojnë negativisht në diapazonin e avionëve:

 • Shpejtësia dhe lartësia
  • Kur fluturoni me shpejtësi më të madhe, zvarritjet rriten. Prandaj, nevojitet më shumë energji për të ruajtur një shpejtësi më të lartë. Si rezultat, prodhuesit shpesh ofrojnë një shpejtësi lundrimi me rreze të gjatë në mënyrë që të sigurojnë ekuilibrin më të mirë midis shpejtësisë dhe rrezes.
  • Sa më e lartë të shkoni, aq më pak i dendur është ajri. Prandaj, nevojitet më pak përpjekje për të shtyrë ajrin përreth. Sidoqoftë, në mënyrë që të rritet më shumë, duhet më shumë shtytje për t'u ngjitur në një lartësi të madhe optimale. Më shumë shtytje rezulton në rritjen e djegies së karburantit. Rritni rezultatet e djegies së karburantit në më pak diapazon.
 • Pasagjerët & Bagazhet
  • Pasagjerët dhe bagazhet rezultojnë në rritje të peshës. Pesha e rritur rezulton në rritje të tërheqjes. Zvarritja e rritur rezulton në më shumë shtytje të nevojshme. Sa më shumë shtytje e nevojshme, aq më shumë karburant përdoret. Sa më shumë karburant i përdorur, aq më e ulët është diapazoni i avionit.
  • Përafërsisht një rritje prej 10% në masën e avionit kërkon një rritje prej 10% të shtytjes. Kjo më pas përkthehet në një rënie prej 5% të intervalit.
 • mot
  • Era mund të jetë një bekim dhe mallkim. Kur kryqëzoni me një bisht të erës, diapazoni do të jetë optimal. Sidoqoftë, kur kryqëzoni me një drejtim të erës, duhet më shumë shtytje për të kaluar. Prandaj, diapazoni do të ulet ndjeshëm.
  • Sigurisht, kushtet e erës janë të vështira të parashikohen kur jeni duke rezervuar fluturimin tuaj. Prandaj, një diferencë sigurie gjithmonë do të duhet të merret parasysh kur planifikoni një fluturim privat të avionit.

përmbledhje

Duke pasur parasysh numrin e madh të modeleve të avionëve privatë në dispozicion, ka më shumë gjasa që një avion që do t'i përshtatet mirë misionit tuaj.

Vetëm për shkak se një avion është më i madh nuk do të thotë domosdoshmërisht se do të ketë diapazon më të mirë se sa një avion më i vogël. Sidoqoftë, shifrat e përgjithshme tregojnë se sa më i madh të jetë avioni, aq më i madh është diapazoni.

Për më tepër, shifrat e diapazonit për avionët privatë variojnë nga diapazoni 1,000 milje detare deri në 7,700 milje detare.