Kalo te përmbajtja kryesore

La Embraer Phenom 300E dhe Cessna Citation CJ4 janë secili konkurrent i denjë. Të dy avionët kanë statistika, kosto dhe aftësi shumë të ngjashme.

Sidoqoftë, kur i vendosni këto dy aeroplanë krah për krah, cili del në krye?

Së pari, të dhënat e performancës do të vlerësohen. Do të diskutohen faktorë të tillë si shpejtësia e lundrimit, diapazoni dhe performanca e pistës. Tjetra do të analizohen ambientet e brendshme. Më në fund, kostot - si charteri ashtu edhe blerja - do të krahasohen.

Shpejtësi

Shpejtësia maksimale e lundrimit e një avioni është një faktor që është i lehtë për t’u kuptuar dhe lehtë për t’u krahasuar. Për më tepër, shpejtësia e lundrimit të një avioni është e rëndësishme të merret parasysh kur udhëtoni në distanca serioze.

La Phenom 300E mund CJ4 në këtë drejtim. 300E ka një shpejtësi lundrimi prej 464 knots ndërsa CJ4 ka një shpejtësi lundrimi prej 451 knots.

A do ta vini re në 13 knots ndryshimi kur jeni në ajër - ka shumë të ngjarë që jo. A do të fluturoni gjithmonë me këto shpejtësi kur jeni në lundrim? Përsëri, ndoshta jo.

Shpejtësitë e lundrimit do të ndryshojnë në varësi të kushteve të motit, optimizimit të diapazonit dhe faktorëve të tjerë.

Sidoqoftë, është një metrikë e rëndësishme për t'u marrë parasysh kur fluturoni shpesh dhe fluturoni larg.

Për shembull, thoni se jeni duke fluturuar në një distancë prej 2,000 Miles Nautical - afërsisht distanca nga New York në Las Vegas. Në Phenom 300E kjo do të zgjaste 4 orë e 18 minuta. Në CJ4 kjo do të zgjaste 4 orë dhe 26 minuta. Sigurisht, tetë minuta nuk është një ndryshim i rëndësishëm. Sidoqoftë, çfarë nëse e bëni këtë udhëtim dy herë në muaj (dmth. Një udhëtim kthimi). Kjo, në teori, do të rezultojë në mbi 3 orë kohë të kursyer gjatë vitit.

Varg

Faktori tjetër që duhet marrë në konsideratë është diapazoni maksimal i këtyre avionëve.

Kjo metrikë lëkundet në mënyrë të favorshme drejt CJ4. Cessna Citation CJ4 ka një rreze maksimale prej 2,165 miljesh detare. Të Embraer Phenom 300E, nga ana tjetër, ka një gamë maksimale prej 2,010 miljesh detare.

Përsëri, ashtu si marrja parasysh e shpejtësisë së lundrimit, është 155 milje detare më shumë domethënëse. Për distancën, më shumë sesa shpejtësia e lundrimit, përgjigjja është po.

Dallimi midis këtyre dy figurave të diapazonit është ndryshimi midis të qenit në gjendje të fluturosh New York për në Los Angeles pa ndërprerje.

Për sa i përket këtyre figurave të diapazonit të pastër dhe vendosja e tyre në një hartë, duke matur distancën ndërsa fluturon sorra, distanca është e rëndësishme. Nëse keni nevojë të fluturoni nga New York në Los Angeles, Phenom 300E absolutisht nuk mund ta bëjë atë pa pasur nevojë të karburantit.

Largësia në distancë

Largësia nga distanca është një faktor i rëndësishëm për t'u marrë parasysh kur po fluturoni nga aeroportet më të vogla.

Në termat më të thjeshtë, sa më e shkurtër të jetë distanca e ngritjes, aq më fleksibël është avioni. Kështu që këtu më e shkurtër është më mirë.

Kampioni i distancës së ngritjes këtu është Phenom 300E me një distancë minimale ngritjeje prej 3,209 metrash. CJ4 ka një distancë minimale ngritjeje prej 3,410 metrash.

Distanca e Uljes

Ngjashëm me distancën e ngritjes, distanca e uljes është një faktor i rëndësishëm për t'u marrë parasysh. Ndërsa distanca e uljes mund të duket e parëndësishme pasi vlerat janë më të vogla se distanca e ngritjes, ajo luan një rol të dobishëm.

Sigurisht, kudo që të tokës do t'ju duhet të ngriheni. Prandaj, distanca e ngritjes do të jetë më e rëndësishme në shumicën e skenarëve.

Sidoqoftë, një distancë më e shkurtër e uljes mund të jetë tepër e dobishme në disa skenarë. Për shembull, thoni se jeni duke u ulur në një aeroport me dy pista - një të gjatë dhe një të shkurtër. Tjetra imagjinoni që pista më e shkurtër është më afër devijimit. Nëse avioni mund të ulet në këtë pistë më të shkurtër, është një mënyrë e thjeshtë për të trokitur kohën e udhëtimit tuaj. Edhe nëse kjo kohë e kursyer është vetëm 5 minuta, është e rëndësishme në planin afatgjatë.

Ngjashëm me largimin nga distanca Phenom 300E pretendon këtë raund. Phenom 300E është në gjendje të ulet në 2,212 këmbë, gati 1,000 metra më e shkurtër se ajo Cessna. Duke folur për, Cessna Citation CJ4 ka një distancë minimale uljeje prej 3,209 metrash.

Kapaciteti

Të dy avionët janë në gjendje të mbajnë deri në dhjetë pasagjerë. Sidoqoftë, siç do ta shihni në seksionin tjetër - ky kapacitet nuk është domosdoshmërisht i barabartë.

I brendshëm

Brendësia është vendi ku krahasimi fillon të bëhet subjektiv. Disa njerëz do të preferojnë 300E mbi CJ4. Disa anasjelltas.

300E ka një brendshme jashtëzakonisht moderne pasi dërgesat e avionit filluan në 2018. Prandaj, është një avion më modern se CJ4 i cili është prodhuar që nga viti 2010.

Embraer azhurnoi brendësinë e 300E bazuar në reagimet e marra nga klientët në lidhje me gjeneratën e mëparshme Phenom 300. Çdo gjë në kabinën është azhurnuar, nga tavolina në hije dritare, vende të paneleve tavan. Sediljet e reja të 300E paraqesin mbështetëse krahu që tërhiqen dhe mbështetëse të kofshës, së bashku me gjurmët që lejojnë vendet të rrotullohen larg nga muret anësore. Kontrollet e aktivizuara me afërsi, ndriçimi i rregullueshëm dhe vëzhguesit e ekranit me prekje ndihmojnë për ta bërë avionin një nga avionët më të përparuar të dritës në qiell.

Cessna, nga ana tjetër, kanë ndërmarrë një qasje tjetër me CJ4. Të gjitha vendet brenda kthyeshëm të kabinës, gjurmët përpara dhe mbrapa, brenda dhe jashtë. Qendra e pijeve freskuese përmban një sirtar akulli të ndarë, enë kafeje, bombol me vrimë nxjerrëse për një disponim dhe ruajtje rostiçeri.

Embraer Phenom Kabinë e brendshme 300E me brendshme blu dhe gri, dritaret e dritares janë të mbyllura
Embraer Phenom Brendshme 300E. Më shumë imazhe këtu.
Cessna Citation CJ4 Brendshme
Cessna Citation CJ4 Brendshme. Më shumë imazhe këtu.

Për më tepër, Phenom 300E ka një lartësi maksimale më të ulët të kabinës prej 6,600 metrash kundrejt lartësisë maksimale të kabinës CJ4s prej 7,800 metrash. Për të dy avionët këto shifra janë kur fluturojnë në lartësinë e tyre më të madhe të lundrimit prej 45,000 metrash. Përfitimi i të qenit në një aeroplan me një lartësi më të ulët të kabinës është se e bën atë një ambient më të rehatshëm për të qenë.

Për më tepër, kur krahason dimensionet e kabinës, 300E është më i madh atje ku llogaritet. Ndërsa CJ4 ka një kabinë pak më të gjatë me 5 cm, 300E është më e gjerë dhe më e gjatë. Ç'është më e rëndësishmja, kjo do të thotë që ka më shumë hapësirë ​​për shpatulla në 300E. Për më tepër, lartësia e rritur e bën kabinën më të lehtë për të lëvizur.

Prandaj, krahasimi i brendshëm i aeroplanëve bazuar në mënyrë objektive nga tiparet, dimensionet dhe figurat e brendshme, Phenom 300E del në krye.

Çmimi i kartës

Kostoja e kartës është ajo ku CJ4 fillon të arrijë me 300E. Cessna Citation CJ4 vlerësohet të kushtojë 2,800 dollarë për orë fluturimi. Në të kundërt, Embraer Phenom 300E vlerësohet të kushtojë 3,150 dollarë për orë fluturimi.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth kostos për orë të avionëve privatë atëherë cshikojeni këtë artikull.

Çmimi i blerjes

Të dy avionët kushtojnë afërsisht të njëjtën gjë nëse do t'i blini. Çmimi bazë i listës për Phenom 300E është 9.45 milion dollarë, krahasuar me 9.7 milion dollarë për vitin Cessna Citation CJ4

Pra, cila është më e mira?

Natyrisht, të gjithë kanë preferencat e tyre. Megjithatë, në shumicën e skenarëve Embraer Phenom 300E del në krye.

300E mund të fluturojë më shpejt, brenda dhe jashtë aeroporteve më të vogla, ka një brendshme më moderne, brendshme më të madhe dhe është më pak i shtrenjtë të blesh.

Sidoqoftë, CJ4 ka një gamë më të madhe dhe është më e lirë për tu hartuar.

Në fund të fundit, në një krahasim mollë me mollë, përveç nëse kërkon një gamë shtesë, Phenom 300E është avioni për të kërkuar.

Birrë i martuar

Benedikti është një shkrimtar i përkushtuar, i specializuar në diskutime të thella të pronësisë së aviacionit privat dhe temave të lidhura me të.