Cessna Citation CJ4 vs Pilatus PC-24

Cessna Citation CJ4 jashtme

La Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24 janë dy nga avionët më të mëdhenj privatë të certifikuar me një pilot në treg.

Të dy këta avionë kanë karakteristika jashtëzakonisht të ngjashme të performancës. Prandaj, vendosja midis këtyre avionëve mund të jetë e ndërlikuar.

Sidoqoftë, ky raport i detajuar i krahasimit ndihmon për të identifikuar ngjashmëritë dhe dallimet kryesore midis këtyre dy avionëve të madhësisë së mesme.

Cessna Citation CJ4 jashtme
Cessna Citation CJ4
e bardhë Pilatus PC-24 Ulje e jashtme në pistën e poshtër
Pilatus PC-24

Performance

Kur shqyrtohen karakteristikat e performancës së Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24, është thelbësore të kuptosh përfitimet e veçorive unike të çdo avioni. Të dy avionët fuqizohen nga motorët Williams International FJ44-4A, duke ofruar një shtytje prej 3,400 lbs për motor (1,542 kg) dhe një fuqi totale të shtytjes prej 6,800 lbs (3,084 kg).

Ata gjithashtu ndajnë një aftësi maksimale të lartësisë prej 45,000 këmbësh (13,716 m), e cila lejon planifikimin dhe operacionet efikase të fluturimit.

Një faktor dallues midis dy avionëve është shkalla e tyre e ngjitjes. Të Pilatus PC-24 krenohet me një shpejtësi më të shpejtë të ngjitjes me 4,070 këmbë në minutë (1,241 m/min) krahasuar me Cessna Citation CJ4 3,854 këmbë në minutë (1,176 m/min).

Një ritëm më i shpejtë i ngjitjes ka disa avantazhe, të tilla si zvogëlimi i kohës së kaluar në hapësirën ajrore të mbingarkuar, më pak ekspozim ndaj turbulencave dhe aftësia për të arritur lartësinë e lundrimit më shpejt, duke siguruar një përvojë fluturimi më të qetë dhe më të rehatshme për pasagjerët.

Një tjetër ndryshim i dukshëm midis dy avionëve është lundrimi i tyre me shpejtësi të lartë. Të Cessna Citation CJ4 ka një shpejtësi lundrimi pak më të lartë prej 451 knots (837 km/h), ndërsa Pilatus PC-24 lundron në 440 knots (815 km / orë).

Një shpejtësi më e lartë e lundrimit mund të përkthehet në kohë më të shkurtër udhëtimi, rritje të produktivitetit dhe operacione më efikase të fluturimit, të cilat janë të gjitha aspekte të vlefshme për pronarët dhe operatorët e avionëve privatë.

Së fundmi, efikasiteti i karburantit luan një rol të rëndësishëm në performancën e përgjithshme dhe kostot e funksionimit të një avioni. Në këtë aspekt, Pilatus PC-24 tejkalon Cessna Citation CJ4 me një djegie më të ulët të karburantit prej 160 gallonësh në orë (606 L/h), krahasuar me 4 gallon në orë të CJ173 (656 L/h).

Konsumi më i ulët i karburantit çon në reduktimin e shpenzimeve të funksionimit, një gjurmë më të vogël mjedisore dhe aftësinë për të udhëtuar distanca më të gjata me një ngarkesë të vetme karburanti.

Varg

Kur krahason diapazonin e Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24, është thelbësore të merret parasysh se këta numra përfaqësojnë skenarin më të mirë. CJ4 ka një rreze maksimale prej 2,165 milje detare, ndërsa PC-24 mund të udhëtojë deri në 2,000 milje detare pa ndalesë.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se a numri i faktorëve të ndikojë në diapazonin aktual që një avion mund të arrijë në kushte të botës reale, duke përfshirë ngarkesën, djegien e karburantit, erën dhe motin.

Ngarkesa luan një rol të rëndësishëm në përcaktimin e gamës së një avioni, pasi transportimi i më shumë pasagjerëve ose ngarkesave mund të rezultojë në rritjen e konsumit të karburantit dhe, rrjedhimisht, një reduktim të rrezes.

Në mënyrë të ngjashme, shkalla e djegies së karburantit mund të luhatet bazuar në lartësinë, shpejtësinë dhe performancën e motorit, duke ndikuar potencialisht në gamën e përgjithshme. Së fundi, era dhe kushtet e motit mund të kenë një efekt të thellë në rrezen e avionëve, me erërat e kundërta që reduktojnë rrezen, ndërsa erërat e pasme mund ta zgjerojnë atë.

Duke marrë parasysh këta faktorë, le të shqyrtojmë aftësitë e udhëtimit pa ndalesë të këtyre dy avionëve nga Nju Jorku dhe Londra.

Me rrezen e tij maksimale prej 2,165 miljesh detare, Cessna Citation CJ4 mund të fluturojë pa ndalesë nga Nju Jorku në destinacione të tilla si Los Angeles, Kaliforni, apo edhe deri në Bogota, Kolumbi. Nga Londra, CJ4 mund të arrijë në qytete si Moska, Rusia ose Marrakesh, Marok pa karburant.

Nga ana tjetër, Pilatus PC-24, me rrezen e tij maksimale prej 2,000 miljesh detare, mund të fluturojë pa ndalesë nga Nju Jorku drejt destinacioneve të tilla si Las Vegas, Nevada ose Antigua dhe Barbuda në Karaibe. Nga Londra, PC-24 mund të arrijë destinacione si Reykjavik, Islandë ose Kajro, Egjipt pa u ndalur për karburant.

Gama maksimale e Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24 nga Nju Jorku

Performanca në tokë

Kur krahasojmë distancat e ngritjes dhe uljes së Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24, është thelbësore të merren parasysh përfitimet e distancave më të shkurtra dhe se si këto shifra lidhen me skenarët e botës reale.

La Citation CJ4 ka një distancë minimale ngritjeje prej 3,410 këmbësh, ndërsa PC-24 kërkon vetëm 2,930 këmbë për ngritje. Në mënyrë të ngjashme, distanca minimale e uljes së CJ4 është 2,940 këmbë, ndërsa PC-24 mund të ulet në vetëm 2,375 këmbë.

Një distancë më e shkurtër e ngritjes ofron disa avantazhe, duke përfshirë aftësinë për të operuar nga aeroporte më të vogla me gjatësi të kufizuar pistë, duke ofruar fleksibilitet më të madh në planifikimin e fluturimeve dhe akses në vende më të largëta.

Kjo aftësi përmirësohet më tej nga Pilatus Aftësia unike e PC-24 për t'u ulur në pista me zhavorr dhe papastërti, së bashku me aftësitë e tij të performancës në lartësi të mëdha. Këto veçori e bëjnë PC-24 një zgjedhje ideale për ata që kërkojnë një avion të gjithanshëm të aftë për të operuar në mjedise të ndryshme.

Është thelbësore të pranohet se këto distanca të ngritjes dhe uljes përfaqësojnë skenarët më të mirë dhe disa faktorë mund të ndikojnë në distancat aktuale të kërkuara në kushtet e botës reale.

Disa faktorë kyç përfshijnë peshën e avionit, kushtet e erës dhe kushtet e sipërfaqes së pistës. Një avion më i rëndë mund të kërkojë një distancë më të gjatë ngritjeje ose uljeje për shkak të kërkesave të rritura të inercisë dhe frenimit. Kushtet e erës, veçanërisht erërat e kundërta gjatë ngritjes dhe erërat e pasme gjatë uljes, mund të ndikojnë gjithashtu në distancat e nevojshme për operacione të sigurta.

Së fundi, kushtet e sipërfaqes së pistës, të tilla si sipërfaqet e lagështa ose të akullta, mund të ndikojnë në aftësitë e tërheqjes dhe frenimit të avionit, duke rritur potencialisht distancat e kërkuara.

Dimensionet e Brendshme

Për sa i përket dimensioneve të kabinës, Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24 ndryshojnë në disa aspekte, duke ofruar avantazhe të dallueshme në komoditetin dhe shkathtësinë e pasagjerëve. Kabina e CJ4 është 17.33 këmbë (5.28 metra) në gjatësi, ndërsa kabina e PC-24 është dukshëm më e gjatë në 22.97 këmbë (7.01 metra). Një kabinë më e gjatë ofron më shumë hapësirë ​​për këmbët dhe hapësirë ​​personale, duke lejuar rehati më të madhe gjatë fluturimeve të gjata.

Kur krahasojmë gjerësinë e brendshme, CJ4 ka një gjerësi kabine prej 4.82 këmbësh (1.47 metra), ndërsa PC-24 krenohet me një kabinë më të gjerë në 5.58 këmbë (1.7 metra). Një kabinë më e gjerë kontribuon në një mjedis më të gjerë, duke u mundësuar pasagjerëve të lëvizin me lehtësi dhe të shijojnë hapësirën më të madhe të shpatullave gjatë udhëtimit të tyre.

Sa i përket lartësisë së kabinës, CJ4 ka një lartësi prej 4.75 këmbësh (1.45 metra), ndërsa PC-24 ofron një kabinë pak më të gjatë në 5.09 këmbë (1.55 metra). Një kabinë më e gjatë përmirëson përvojën e përgjithshme të pasagjerëve duke ofruar hapësirë ​​të shtuar për kokën dhe duke krijuar një atmosferë më të hapur dhe të ajrosur.

Kati plotësisht i sheshtë i PC-24 kontribuon më tej në hapësirën e tij, ndërsa CJ4 ofron akses në bagazhet gjatë fluturimit për komoditet të shtuar. Zyrtarisht, CJ4 mund të strehojë deri në 10 pasagjerë, ndërsa PC-24 ka një kapacitet maksimal prej nëntë pasagjerësh.

Për sa i përket kapacitetit të bagazheve, CJ4 ka hapësirë ​​për 77 këmbë kub (2,180 L) bagazh, ndërsa PC-24 ofron një ndarje më të madhe bagazhesh me një kapacitet prej 90 këmbë kub (2,548 L). Kjo hapësirë ​​shtesë magazinimi siguron që pasagjerët të mund të sjellin me vete të gjitha sendet e tyre të nevojshme, duke u ushqyer njësoj si për udhëtarët e biznesit ashtu edhe për ata të kohës së lirë.

Duke kuptuar përfitimet e një kabine më të gjatë, më të gjerë dhe më të gjatë, si dhe veçoritë unike të ofruara nga çdo avion, blerësit potencial mund të marrin vendime të informuara kur zgjedhin avionin privat ideal për t'iu përshtatur nevojave dhe preferencave të tyre specifike në aviacionin gjithnjë në zhvillim. industrisë.

I brendshëm

Kur krahasojmë tiparet themelore të brendshme të Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24, është thelbësore të merren parasysh lehtësitë dhe elementët e ndryshëm të dizajnit që kontribuojnë në komoditetin dhe kënaqësinë e pasagjerëve.

Të dy avionët ofrojnë dizajne të sofistikuara të kabinave të pajisura me teknologji moderne, ulëse ergonomike dhe konfigurime të personalizueshme, duke siguruar një përvojë luksoze udhëtimi.

Një faktor vendimtar në komoditetin e pasagjerëve është lartësia maksimale e kabinës, e cila ndikon në mjedisin e përgjithshëm të kabinës dhe presionin e perceptuar të ajrit.

CJ4 ka një lartësi maksimale të kabinës prej 7,800 këmbësh, ndërsa lartësia maksimale e kabinës së PC-24 është pak më e lartë në 8,000 këmbë.

Një lartësi më e ulët e kabinës u siguron pasagjerëve një përvojë fluturimi më të rehatshme dhe më pak të lodhshme, pasi ndihmon në ruajtjen e një niveli më të lartë oksigjeni, duke reduktuar efektet e sëmundjes në lartësi dhe vonesës së avionit.

Për më tepër, CJ4 mund të mbajë një presion të kabinës në nivelin e detit deri në një lartësi prej 23,984 këmbësh, krahasuar me 23,500 këmbët për PC-24. Kjo veçori siguron që pasagjerët të përjetojnë një ambient të qëndrueshëm të rehatshëm në kabinën edhe kur fluturojnë në lartësi më të larta.

Për sa i përket veçorive të brendshme, të dy avionët ofrojnë sisteme argëtimi më të fundit, ndriçim të rregullueshëm dhe opsione të kontrollit të klimës, duke i lejuar pasagjerët të përshtatin mjedisin e tyre sipas preferencave personale.

Për më tepër, ndenjëset në të dy avionët mund të personalizohen për të përfshirë aranzhime në stil klubi, divane ose ulëse individuale, duke ofruar fleksibilitet në akomodimin e madhësive të ndryshme të grupeve dhe qëllimeve të udhëtimit.

Cessna Citation CJ4

La Cessna Citation CJ4 ka një kapacitet maksimal prej 10 pasagjerësh, me kusht që të zgjidhet divani opsional. Mbani në mend se nëse jeni duke marrë me qira një CJ4, nuk ka gjasa që operatori të lejojë 10 pasagjerë të fluturojnë në avion.

Kjo për shkak se një pasagjer do t'i kërkohet të ulet përpara në kabinë dhe operatorët më me reputacion do të insistojnë gjithmonë që dy pilotë të fluturojnë. Dy opsionet e paraqitjes së kabinës rezultojnë në kabinën me 8 vende pasagjerësh ose 9 vende pasagjerësh në konfigurimin opsional të divanit.

Të dy konfigurimet përbëhen nga një rresht i vetëm sediljesh me pamje përpara, të vendosura prapa një zone ndenjëseje me dy klube. Dallimi midis konfigurimeve është sedilja përballë derës kryesore. Me divanin opsional, kjo ndenjëse e vetme shndërrohet në një divan me dy vende.

Të gjitha vendet brenda kthyeshëm të kabinës dhe gjurmojnë përpara / mbrapa dhe brenda / jashtë, me dy sediljet përpara që qëndrojnë përpara, gjithashtu gjurmimin e dyshemesë. Në mes të ulëseve me klub të dyfishtë ndodhen dy tavolina dyfish, së bashku me tavolina të dyfishta të hollë për zonën e pasme të uljes. Në mënyrë që të rritet hapësira brenda zonës së sediljeve të klubit, vendet më të pasme mund të zhvendosen më mbrapa.

CJ4 përmban sistemin e menaxhimit të kabinës/argëtimit të Collins Venue me një qendër mediatike me rreze Blu dhe radio SiriusXM me një kanal.

CJ4 gjithashtu përmban një monitor në pjesën e përparme, dy monitorë anash dhe kontrolle të sistemit mjedisor. Të gjitha dritat në kabinë janë LED dhe çdo ndenjëse ka kontrolle të sistemit të menaxhimit të kabinës dhe argëtimit. Sistemi ajër-tokë i Gogo-s ose satcom Cobham Inmarsat SwiftBroadband janë opsione të disponueshme për lidhjen ajrore.

Cessna Citation CJ4

Cessna Citation CJ4 Brendshme

Pilatus PC-24

Pilatus Brendshme PC-24 me sedilje lëkure krem ​​në mënyrë vertikale dhe rripa sigurimi të lidhur
Pilatus Brendshme PC-24 me sedilje lëkure krem, jastëkë ngjyrë kafe dhe valixhe në sfond

Pilatus PC-24

PC-24 përmban një dysheme të sheshtë të vazhdueshme, lëkura të buta, dollapë të rrallë prej druri të fortë me dizajne plotësisht të personalizuara. Pasi të ulen, sediljet mund të rrotullohen në drejtime të shumta dhe mbështetëset e krahëve në të dyja anët mund të palosen, duke e bërë të gjithë më të lehtë bisedën brenda kabinës.

Sigurisht, kur një aeroplan quhet Super Versatile Jet, ju prisni që të zbatohet për të gjitha aspektet e avionit dhe pjesa e brendshme nuk është përjashtim. Avioni mund të konfigurohet vetëm për ngarkesa, evakuime mjekësore (të tilla si Shërbimi mjekësor fluturues mbretëror), madje edhe një konfigurim prej 10 vendesh për shërbimet e udhëtarëve. Në konfigurimin e zakonshëm të avionëve të biznesit, zakonisht do të shihni një konfigurim prej gjashtë ose tetë vendesh.

Pasi të hyjnë në kabinën, pasagjerët janë në gjendje të lidhen me serverin e aeroplanit me një telefon, tablet ose laptop duke i lejuar ata të ndjekin fluturimin në Airshow, të kontrollojnë dritat e kabinës, temperaturën dhe të konsumojnë media në server.

Me portat e rrymës, prizat USB në xhepat anësor, mbajtëset e filxhanëve, shumë hapësira ruajtëse dhe një dollap pranë hyrjes - rehatia është natyra e dytë në PC-24. Nga hyrja kryesore mund të zgjidhni një tualet plotësisht të mbyllur nga jashtë për shërbime për rehati maksimale në një fluturim të gjatë, së bashku me një derë për mbylljen e kabinës për privatësi maksimale në kabinë. Me një vëllim kabine prej 501 metra kub dhe një ndarje bagazhesh prej 90 metra kub (së bashku me një derë ngarkese mjaftueshëm të madhe për një paletë), Pilatus PC-24 ka mjaft hapësirë ​​për tu rehatuar brenda tij.

Çmimi i kartës

Kur krahasojmë çmimin e kartës për orë të Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24, është thelbësore të merren parasysh jo vetëm tarifat bazë, por edhe faktorët e ndryshëm që mund të ndikojnë në koston e përgjithshme të qiradhënies së një avioni privat.

Në përgjithësi, Cessna Citation CJ4 ka një tarifë mesatare për orë të kartës prej rreth 3,000 deri në 3,500 dollarë, ndërsa Pilatus Tarifa për orë e PC-24 varion nga 3,800 dollarë në 4,300 dollarë. Këto shifra mund të ndryshojnë në varësi të faktorëve të shumtë që ndikojnë në koston e kartës.

Disa nga faktorët kryesorë që ndikojnë në kostot e kartës përfshijnë disponueshmërinë e avionit, kohëzgjatjen e udhëtimit, vendndodhjet e nisjes dhe mbërritjes dhe shërbimet shtesë të kërkuara nga klienti.

Disponueshmëria e avionëve mund të ndikojë ndjeshëm në tarifën e orës, pasi kërkesa e lartë për një avion të caktuar mund të rezultojë në rritje të çmimeve për shkak të furnizimit të kufizuar. Në mënyrë të ngjashme, kohëzgjatja e udhëtimit mund të ndikojë në koston e përgjithshme, me fluturimet më të gjata në përgjithësi që pësojnë tarifa më të larta për shkak të rritjes së konsumit të karburantit dhe shpenzimeve operative.

Vendet e nisjes dhe mbërritjes luajnë gjithashtu një rol në përcaktimin e kostove të charterit, pasi tarifat për uljen, parkimin dhe trajtimin në aeroporte të ndryshme mund të ndryshojnë shumë. Për më tepër, destinacionet e largëta ose sfiduese mund të kërkojnë pajisje të specializuara ose trajnime të ekuipazhit, të cilat mund të kontribuojnë në tarifa më të larta charter.

Së fundi, shërbimet shtesë të kërkuara nga klienti, të tilla si ushqimi, transporti tokësor ose shërbime të tjera portiere, mund të ndikojnë gjithashtu në koston totale të një charter me avion privat. Është thelbësore të merren parasysh këta faktorë dhe të komunikohet çdo kërkesë ose preferencë specifike kur kërkohet një kuotë për të siguruar një vlerësim të saktë.

Çmimi i blerjes

Kur krahasojmë kostot e blerjes së Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24, është thelbësore të merren parasysh jo vetëm çmimet e listës, por edhe normat e amortizimit dhe faktorë të ndryshëm që ndikojnë në vlerën e përgjithshme të këtyre avionëve privatë.

Lista e re e çmimit për një Citation CJ4 është 9,700,000 dollarë, me një normë amortizimi vjetor prej 4.38%. Një model i vitit 2020 vlerësohet të kushtojë 10,000,000 dollarë. Në tre vjet, i njëjti avion do të kushtojë afërsisht 8,742,713 dollarë.

Në krahasim, çmimi i ri i listës për një PC-24 është 10,700,000 dollarë, me një normë amortizimi vjetor prej 4.04%. Një model i vitit 2020 vlerësohet të jetë me vlerë 10,500,000 dollarë, dhe në tre vjet, vlera e tij do të jetë afërsisht 9,278,121 dollarë.

Bazuar në këto shifra, gjatë tre viteve, Citation CJ4 pritet të humbasë më shumë para në vlerë, me një rënie prej afërsisht 1,257,287 dollarë, krahasuar me PC-24, i cili do të humbiste rreth 1,221,879 dollarë.

Siç mund ta shihni, ka shumë pak për sa i përket vlerës aktuale të humbur midis këtyre dy avionëve gjatë një periudhe 3-vjeçare të pronësisë.

Shtë e rëndësishme të theksohet se disa faktorë mund të ndikojnë në çmimin e një avioni privat, duke përfshirë kërkesën e tregut, përparimet teknologjike, historinë e mirëmbajtjes dhe klimën e përgjithshme ekonomike.

Kërkesa e tregut luan një rol të rëndësishëm në përcaktimin e vlerës së një avioni, pasi kërkesa më e lartë shpesh rezulton në rritje të çmimeve për shkak të ofertës së kufizuar. Përparimet teknologjike mund të ndikojnë gjithashtu në vlerë, pasi modelet më të reja me veçori të përmirësuara mund të kenë çmime më të larta se modelet më të vjetra me teknologji të vjetëruar.

Historia e mirëmbajtjes është një tjetër faktor vendimtar, pasi avionët e mirëmbajtur me të dhëna të plota dhe të plota të shërbimit priren ta mbajnë vlerën e tyre më mirë se ato me një histori problemesh ose mirëmbajtjeje jokonsistente. Së fundmi, klima e përgjithshme ekonomike mund të ndikojë në tregun e avionëve privatë, me luhatje në ekonomi që çojnë në ndryshime në kërkesë dhe çmime.

përmbledhje

Në përmbledhje, Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24 janë të dy avionë privatë të jashtëzakonshëm me karakteristika unike të performancës, dimensionet e kabinës dhe kostot e pronësisë. Krahasimi ka nxjerrë në pah pikat e forta dhe të dobëta të çdo avioni, duke ofruar një kuptim gjithëpërfshirës të aftësive të tyre në aspekte të ndryshme.

CJ4 krenohet me një shpejtësi udhëtimi pak më të lartë dhe një lartësi maksimale më të ulët të kabinës, e cila mund të kontribuojë në një përvojë më të rehatshme fluturimi për pasagjerët. Nga ana tjetër, PC-24 ofron një distancë më të shkurtër ngritjeje dhe uljeje, si dhe aftësinë për t'u ulur në pista me zhavorr dhe papastërti, duke e bërë atë një zgjedhje të gjithanshme për të hyrë në vende të largëta.

Sa i përket dimensioneve të kabinës, PC-24 ka një kabinë më të gjatë, më të gjerë dhe më të gjatë, së bashku me një dysheme plotësisht të sheshtë, ndërsa CJ4 ofron akses për bagazhet gjatë fluturimit. Për sa i përket tarifave të kartës për orë dhe kostove të blerjes, PC-24 priret të jetë me çmim më të lartë se CJ4, por ai përjeton një normë zhvlerësimi më të ngadaltë me kalimin e kohës.

Duke marrë parasysh të gjithë këta faktorë, është sfiduese të shpallet përfundimisht një prej këtyre avionëve si opsioni më i mirë, pasi preferencat dhe kërkesat individuale do të luajnë një rol të rëndësishëm në përcaktimin e zgjedhjes më të përshtatshme. Zëri i markës synon të ofrojë informacion të detajuar, këshilla të paanshme dhe detaje teknike që lejojnë blerësit potencial të marrin vendime të informuara bazuar në nevojat e tyre specifike brenda industrisë dinamike të aviacionit.

Në fund të fundit, vendimi ndërmjet Cessna Citation CJ4 dhe Pilatus PC-24 do të varet nga prioritetet e blerësit dhe kërkesat e udhëtimit. Të dy avionët ofrojnë avantazhe të dallueshme që plotësojnë preferenca të ndryshme, duke i bërë ata të dy pretendentë të fortë në tregun e avionëve privatë.