Cilësia e ajrit të kabinës në avionët privatë

Njeriu që heq maskën e fytyrës në avionin privat

Cilësia e ajrit në një avion ndonjëherë është shqetësuese për pasagjerët. Për më tepër, ndryshimi në cilësinë e ajrit midis avionëve komercialë dhe avionëve privatë shpesh vihet në pikëpyetje.

Lexoni më tej për të mësuar rreth llojeve të ndryshme të sistemeve të pastrimit të ajrit në avion, së bashku me të cilët avionë kanë cilin lloj sistemi.

Pse ka rëndësi cilësia e ajrit?

Pas pandemisë së fundit COVID-19, cilësia e ajrit dhe pastërtia kanë qenë një konsideratë e rëndësishme për shumë pasagjerë. Në të vërtetë, disa pasagjerë janë të shqetësuar se rreziku i sëmundjes nga cilësia e ajrit në avion është më i lartë se në mjediset e tjera.

Megjithatë, sistemet e ajrit në avionët privatë ndihmojnë në sigurimin e niveleve të shkëlqyera të cilësisë së ajrit.

Sigurisht, të kesh ajër të pastër është thelbësore për të reduktuar rrezikun e viruseve dhe sëmundjeve që transmetohen në ajër. Për më tepër, rreziku i sëmundjes nga grimcat në ajër shtrihet përtej Covid-it.

Prandaj, të kesh një sistem filtrimi ajri që pastron një pjesë të grimcave është kritike.

Avion komercial kundër cilësisë së ajrit të avionëve privatë

Për sa i përket sistemeve dhe konstruksioneve të avionëve, ka shumë ngjashmëri midis avionëve komercialë dhe avionëve privatë. Kjo ndihmon për të kontribuar në faktin se avionët privatë nuk janë më të rrezikshëm se avionët komercialë.

Për më tepër, ky fakt shtrihet edhe në sistemet e qarkullimit të ajrit. Sigurisht, ka disa dallime të vogla. Siç do të diskutohet më vonë në këtë artikull, ekzistojnë forma të ndryshme filtrash dhe forma të ndryshme të sistemeve të riqarkullimit në avionët privatë.

Ky fakt shtrihet edhe tek avionët komercialë. Prandaj, sistemet bazë të filtrimit janë shumë të ngjashme midis avionëve privatë dhe avionëve komercialë. Në shumicën e rasteve, cilësia e ajrit do të jetë e ngjashme midis avionëve komercialë dhe atyre privatë.

Sigurisht, kjo nuk do të thotë se rreziqet shëndetësore janë të njëjta midis fluturimit komercial dhe atij privat. Fluturimi me avion privat ndihmon në uljen e rrezikut të ekspozimit ndaj sëmundjes. Megjithatë, kjo arrihet duke pasur më pak pika kontakti gjatë gjithë procesit të fluturimit.

Për më tepër, kur fluturoni me avion privat do të takoni më pak njerëz. Rrjedhimisht, keni më pak gjasa të takoni dikë që është i sëmurë. Për më tepër, ka më pak njerëz në avion dhe ka të ngjarë të njihni të gjithë pasagjerët e tjerë në bord. Shumë operatorë charter kanë gjithashtu procese pastrimi shumë më të rrepta krahasuar me avionët komercialë falë një procesi më të ngadalshëm të rikthimit.

Megjithatë, kur bëhet fjalë vetëm për cilësinë e ajrit, ka shumë pak ndryshim midis avionëve komercialë dhe avionëve privatë. Kjo do të thotë se në të dyja rrethanat cilësia e ajrit është jashtëzakonisht e lartë.

Llojet e ndryshme të filtrave

Kur bëhet fjalë për cilësinë e ajrit në avionët e biznesit, ekzistojnë dy metoda kryesore për pastrimin e ajrit: një sistem ajri të pastër dhe një sistem riciklimi.

Sistemi i ajrit të freskët

Sistemet e ajrit të pastër në avionët privatë funksionojnë, siç sugjeron emri, duke sjellë vazhdimisht ajër të pastër nga jashtë në kabinë. Për shkak se ajri është gjithmonë i freskët, zakonisht nuk ka nevojë për një filtër.

Koha e nevojshme për të rimbushur të gjithë kabinën ajrore do të ndryshojë nga avioni në avion, megjithatë, shumica mund ta bëjnë atë brenda 2 minutash.

Avionët me sistem ajri të pastër funksionojnë duke futur ajrin nga jashtë, duke ngjeshur dhe ngrohur ajrin në mënyrë që të vrasin mikrobet, bakteret dhe viruset. Ky ajër më pas ftohet deri në temperaturën e kabinës. Më pas ajri hyn në kabinë përmes kanalit. Ajri largohet nga kabina përmes valvulave të daljes.

Sistemi i riqarkullimit

Një avion me sistem riciklimi, nga ana tjetër, funksionon duke futur pjesërisht ajër të pastër duke e përzier me ajrin ekzistues të kabinës. Për të siguruar që ajri të jetë i pastër, ajri kalon përmes një filtri HEPA (High-Efficiency Particle Arrestance).

Filtri ka një grup fibrash të cilat janë në gjendje të filtrojnë patogjenët, bakteret dhe grimcat e tjera të dëmshme nga ajri. Shumica e prodhuesve pretendojnë se filtrat HEPA mund të heqin rreth 99.97% të grimcave të ajrit.

Në mënyrë tipike, shumica e avionëve privatë me një sistem riqarkullimi janë në gjendje të rimbushin plotësisht ajrin e kabinës brenda 4 minutave.

Këto janë sistemet që gjenden në shumë avionë biznesi dhe në shumicën e avionëve komercialë.

Procesi funksionon në mënyrë të ngjashme me sistemet e ajrit të pastër. Megjithatë, në vend që 100% e ajrit të nxirret nga kabina, një përqindje e vogël riqarkullohet dhe kalon përmes filtrit HEPA.

Cili sistem i filtrimit të ajrit është më i mirë?

Pasi mësuam për dy sistemet kryesore të filtrimit të ajrit, një pyetje e zakonshme është se cili sistem është më i miri.

Kjo është një pyetje e vështirë për t'u përgjigjur. Në fund të fundit, të dyja metodat kanë procese në vend për të siguruar që ajri të jetë sa më i pastër që të jetë e mundur.

Një nga dallimet e qarta të përmendura është shpejtësia me të cilën mund të rimbushet i gjithë ajri i kabinës. Nëse do të përdorni vetëm këtë metrikë, do të arrini në përfundimin se sistemet e ajrit të pastër janë më të mirët. Megjithatë, shpejtësia e rimbushjes së ajrit të kabinës nuk është e vetmja mënyrë për të gjykuar një sistem filtrimi ajri.

Për më tepër, arsyet që avionët e ndryshëm kanë sisteme të ndryshme janë të gjata dhe zakonisht sistemi është i lidhur me dizajnin e përgjithshëm të avionit.

Prandaj, ka pak arsye për të zgjedhur një avion bazuar në sistemin specifik të filtrimit që ai përdor.

Sistemet e jonizimit të plazmës

Disa avionë e bëjnë pastrimin e ajrit një hap më tej me një sistem jonizimi të plazmës. Ky është një veçori që mund të montohet në avion ose të sillet në bord për përdorim specifik.

Sistemi është montuar në kanalin e ajrit dhe heq elektronikisht mikrobet dhe viruset në kabinë.

Ky sistem funksionon duke prodhuar jone pozitive dhe negative nga molekulat e hidrogjenit dhe oksigjenit në avujt e ujit në ajër. Jonet më pas grumbullohen rreth mikrobeve, aromave dhe grimcave të tjera në ajër.

Përmes një reaksioni natyror, patogjenët çaktivizohen dhe aromat hiqen.

Është demonstruar se përdorimi i një sistemi të jonizimit të plazmës mund të neutralizojë 99.99% të virusit COVID-19 në vetëm 30 minuta.

Njeriu që heq maskën e fytyrës në avionin privat

Cili avion përdor cilët filtra?

Siç u përmend, avionë të ndryshëm përdorin sisteme të ndryshme të qarkullimit të ajrit.

Bombardier Global Të gjithë avionët përdorin filtra HEPA si standard. Megjithatë, Bombardier ka njoftuar sistemin e tyre të ajrit Pũr i cili kombinon një sistem ajri të pastër me një filtër HEPA për pastërti maksimale.

Për Dassault Avionët, filtrat HEPA mund të montohen Falcon 7X dhe Falcon Avion 8X, nëse nuk ishin instaluar tashmë.

Embraer është një prodhues tjetër që ka zgjedhur një sistem riciklimi që është i pranishëm në Phenom 100 EV, Phenom 300E, Praetor 500, dhe Praetor 600. Megjithatë, klientët mund të zgjedhin ose një sistem ajri të pastër ose riqarkullim me një filtër HEPA për Praetor familja e avionëve.

të gjithë Gulfstream avionët kanë një sistem 100% të ajrit të pastër. Për më tepër, Gulfstream po prezanton një sistem jonizimi të plazmës në avionët e tyre të fundit, me opsionin për të rinovuar avionët e tyre më të vjetër.

Bombardier Global 8000 E jashtme

La Cessna Citation Mustang Citation Të dyja XLS kanë një sistem 100% të ajrit të pastër. Nga ana tjetër, Cessna Citation Longitude Latitude të dyja kanë një sistem riqarkullimi me një filtër HEPA.

Megjithatë, nëse një avion ka një sistem riqarkullimi pa një filtër HEPA, përmirësimi në një filtër HEPA është zakonisht një procedurë relativisht e thjeshtë.

La Bombardier Sistemi i ajrit Pũr

Kohët e fundit, Bombardier shpallën të rejat e tyre Sistemi i ajrit Pũr. Ky sistem rezulton në, sipas Bombardier, “ajër më i pastër me lagështi më të mirë dhe ngrohje dhe ftohje më të shpejtë se sistemet 100% vetëm me ajër të pastër”.

Sistemi përdor një kombinim të një sistemi ajri të pastër të kaluar përmes një filtri HEPA. Si rezultat, Bombardier pretendon se deri në 99.99% të grimcave mund të kapen. Këtu përfshihen viruset, alergjenët dhe bakteret. Sistemi gjithashtu përmban një filtër të karbonit të aktivizuar i cili mund të largojë komponimet organike të paqëndrueshme, aromat dhe gazrat.

Sistemi Pũr Air mund të plotësojë ajrin e kabinës me 100% ajër të pastër në vetëm 90 sekonda.

përmbledhje

Si përfundim, ekzistojnë dy sisteme kryesore të rimbushjes së ajrit që përdoren në avionët privatë - sistemet e ajrit të pastër dhe të riciklimit. Megjithatë, sistemi i riqarkullimit sjell akoma ajër të pastër në kabinë.

Sistemet 100% të ajrit të pastër nuk kërkojnë një filtër HEPA për shkak të rrjedhës së vazhdueshme të ajrit të pastër. Në një sistem riqarkullimi, ajri 'i vjetër' zakonisht kalon përmes një filtri HEPA për të hequr çdo grimcë të keqe.

Për më tepër, mund të instalohet një sistem jonizimi i plazmës për të vrarë më tej bakteret dhe viruset e këqija.