Оди до главна содржина

Управување со приватни авиони

Управување со приватниот авион е нешто за што многумина слушнале, но често има прашања околу него.

Прашања како што се придобивките од управувањето, вклучените трошоци и дали е тоа потребно, се вообичаени.

На сите овие прашања и повеќе ќе биде одговорено во овој сеопфатен преглед на управувањето со приватниот авион.

Што е управување со приватни авиони?

Управување со приватниот авион е изборен, но многу чест аспект на сопственоста на приватниот авион.

Beе се ангажира компанија за управување со приватни авиони да го чува и закажува вашиот авион. Овие се луѓето кои ќе се погрижат вашиот авион да има пилоти за да го управуваат, дали е правилно одржуван и да ги организираат вашите патувања.

Затоа, управување со приватен авион (или управување со авион) се однесува на сите должности и услуги што се нудат преку компанија за управување со авиони.

Во суштина, се дадени два вида на услуги за управување со приватни авиони - управување со авиони со чартер и управување со авиони со клуч-клуч.

Управување со чартер-авиони е кога вие (сопственикот на авионот) ги пријавувате услугите на компанијата за да го изнајмат вашиот авион кога не го користите. Ова, според тоа, ги намалува трошоците за сопственост на авиони бидејќи создава приход кога не го користите.

Bombardier Learjet 40XR надворешност

Компанија за управување со чартер-авиони ќе организира соодветни сертификати за чартер и ќе се грижи за распоредот.

Управувањето со авиони клуч на рака, од друга страна, е комплетен пакет за управување. Овој вид на управување ќе се грижи за сите секојдневни активности. Активности како што се одржување, поправки, ангажирање на екипаж, плаќање на екипажот, обука, безбедност, а сертификацијата ја води компанијата за управување со авиони.

Обично, компанија за управување со приватен авион со клуч-клуч, исто така, ќе може да организира изнајмување на вашиот авион. Затоа, дури и ако сакате да го изнајмите вашиот авион, ќе треба да работите само со една компанија.

Зошто ми треба управување со приватен авион?

Како што би очекувале, грижата и одржувањето на приватен авион е далеку покомплексна постапка отколку нешто како автомобил.

Кога станува збор за авијацијата, најголема грижа е и треба да биде секогаш безбедноста. Затоа, користењето пилоти кои не се соодветно обучени или летање со авион што не е соодветно одржуван, не е добра идеја.

Грижата за приватен авион вклучува многу задачи. Дополнително, бара соработка со многу други страни, како што се ФБО (Оператор на фиксна база), механика и мрежи на екипажот. Затоа, искористувањето на контактите и искуството на друштвото за управување е добар избор.

Имањето приватна компанија за управување со авиони да се грижи за вашиот авион го прави вашиот живот далеку полесен. Тоа го поедноставува целиот процес и гарантира дека не лежите будни навечер, прашувајќи се дали сте ја пропуштиле последната инспекција на вашиот авион.

Опции за само-управување

Сепак, многу сопственици сакаат да ја разгледаат идејата за само-управување. Ова е идејата каде екипажот за летање може да се грижи за сите аспекти на леталото.

Теоријата вели дека ако екипажот и авионот летаат само 400 часа годишно, тогаш екипажот (за кого плаќате годишно), ќе има многу време да управува со сите аспекти на леталото. Ова, според тоа, ги намалува значителните годишни трошоци за сопственост.

Ова е многу голема можност. Нормално, има некои недостатоци на ова, како што е помалку искуство во управување со авиони. Дополнително, користењето приватна компанија за управување со авиони честопати резултира во најголем попуст, како што се гориво и одржување.

Важно е да се напомене, горивото е значителен трошок кога станува збор за сопственост на приватен авион. Затоа, можноста за пристап до намалено гориво драматично ќе ги намали вашите оперативни трошоци.

Embraer Phenom 300 Надворешност

Сепак, важно е да се пресмета дали најголемиот попуст на варијабилните трошоци би резултирал во зголемена заштеда над цената на компанијата за управување.

Затоа, невозможно е да се каже кој метод е префериран, бидејќи е многу зависен од ситуацијата. Сепак, само забележете дека секогаш останува опцијата за само-управување. На ист начин како што имате можност да ги завршите вашите сопствени даноци, додека имате можност да ангажирате сметководител што ќе ги прави за вас.

Типични услуги за управување со приватни авиони

Додека извршените услуги и задачи малку ќе се разликуваат од приватна компанија за управување со авиони од компанија, има некои основни задачи што сите ги извршуваат.

Задачите извршени од приватни компании за управување со авиони се:

  • Планирање на летот
  • Резервација за летови
  • Извори на екипаж, вработување и обука
  • Управување со екипажот и платен список (ефективно човечки ресурси)
  • Пловидбеност и сертификација на авиони
  • Одржување и поправки на авиони
  • Управување со фактури (на пр. Гориво, трошоци за екипаж)
  • Чистење, перење и повторно полнење по летот
  • Аранжман за копнен транспорт
  • Операција со повелбата (ако сакате)

Дополнително, има огромен број мали задачи што ќе ги извршуваат приватни компании за управување со авиони.

Повеќето компании за управување со приватни авиони се достапни 24/7, осигурувајќи дека можете да планирате мисија во секое време.

Предности на управувањето со приватни авиони

Примарната придобивка од користење приватна компанија за управување со авиони за да се грижи за вашиот авион е едноставноста.

Да се ​​поседува авион станува едноставно како и чартер. Направете телефонски повик, кажете каде сакате да одите, качете се во авион.

Компаниите за управување со приватни авиони ќе ви овозможат да бидете вклучени или оддалечени колку што сакате. Ако сакате да бидете во екипата со која интервјуирате во просторијата, можете да бидете таму. Ако сакате да ви бидат претставени низа опции за одржување и надградба, сите од различни даватели и трошоци, може да ги имате тие опции.

Dassault Falcon 10X Внатрешност

Дополнително, осигурувајќи дека ќе изберете легитимна компанија за управување, можете да летате знаејќи дека вашиот авион е безбедно одржуван, го пренесува квалификуван екипаж и ги има сите соодветни документи.

И, конечно, една од клучните придобивки од користењето приватна компанија за управување со авиони се попустите. Поради грижата за големите флоти, овие компании за управување се во можност да преговараат за значителни попусти со најголем број провајдери.

На пример, Менаџмент на извршен млаз тврдат дека, во просек, клиентите заштедуваат 25% на гориво, 35% на обука на екипажот и 30% на одржување. Сето ова е благодарение на најголемиот попуст.

Недостатоци на управувањето со приватниот авион

Се разбира, ништо не е совршено, а управувањето со приватниот авион сигурно не е исклучок.

Недостаток на користење приватна компанија за управување со авиони е цена.

Плаќањето за компанија за управување со авиони е уште еден трошок поврзан со поседување на приватен авион. Сепак, во споредба со многу други аспекти на сопственост, таа е релативно ниска.

Трошоци за управување со приватни авиони

Кога сме веќе кај трошоците, колку треба да платите за да управувате со вашиот приватен авион?

Нормално, како и со сè што е поврзано со авијацијата, тоа зависи.

Фактори како што се регионот, друштвото за управување и типот на авион, сите ќе влијаат на трошоците. Дополнително, начинот на кој го користите леталото ќе влијае на трошоците.

Типична ценовна структура за компанија за управување со авиони е да има основна такса што ги покрива сите фиксни трошоци - како што се сите регулаторни и логистички барања.

Womanена на приватен авион што треперува очила за шампањ

Овој надоместок обично се движи од 5,000 до 15,000 XNUMX УСД месечно. Сепак, постојат некои компании за управување кои ќе го чуваат вашиот авион „бесплатно“.

Сепак, овие компании обично ќе се обидат да ги надоместат трошоците на друго место. Без разлика дали тоа е преку провизии за провизија (како процент од надоместоци за ракување) или надуени такси за ForeEx.

Во прилог на оваа цена, типично тогаш ќе плаќате дополнителни такси за променливи и директни оперативни трошоци. Овие вклучуваат работи како угостителство на авиони, патувања на екипаж, такси за ракување и гориво.

Погледнете го ова напис за брз преглед на сопственоста на приватниот авион. Или Прелистајте ги овие статии за да ги добиете трошоците за сопственост на специфични авиони.

Како да изберете менаџер на приватен авион или компанија за управување

Пребарувањето на „управување со приватниот авион“ на Google ќе резултира со враќање на над 73 милиони резултати. Се разбира, во светот нема 73 милиони компании за управување со приватни авиони.

Резултати од пребарување за управување со приватни авиони на Google
Резултати од пребарување за управување со приватни авиони на Google

Сепак, има многу да се изберат. И, како што би очекувале, некои се подобри од другите. Некои се поголеми од другите. Некои обезбедуваат повеќе услуги од другите. Стандардите варираат од компанија до компанија.

Затоа, постојат некои размислувања што треба да се направат кога се обидува да се убие од најдобрата компанија за вас.

Тука е напишана одлична статија за избор на вистинска компанија за управување со приватни авиони.

Сепак, еве преглед на важни размислувања што треба да се направат при изборот на приватна компанија за управување со авиони.

Специјалност

Првиот е специјалитет на компанијата. Некои компании се специјализирани за одредени авиони. Постојат компании кои се фантастични во грижата за турбопроизводите, но не и во меѓународните тешки авиони.

Некои компании се подобри во изнајмувањето на вашиот авион од другите.

Искуство и финансии

Друг фактор што треба да се разгледа е искуството во индустријата. Во едноставни термини, колку подолго постои компанијата, толку побезбеден е изборот. Дополнително, колку е поголема компанијата, толку е помала веројатноста да излезе од работа поради финансиски ограничувања. Затоа, погледнете брзо во финансиите на компаниите пред да направите избор.

Сметките брзо ќе се спуштат со приватен авион. Затоа, треба да бидете сигурни дека вашата компанија за управување со авиони е во можност да ги покрие овие трошоци додека тие ја подготвуваат фактурата за вас.

Сигурност

Понатаму, проверете дали е компанијата АРГУС or ВАЈВЕРН заверен. Овие значки се одличен начин да бидете сигурни дека сте во безбедно рацете Се разбира, има многу реномирани компании за управување кои ги немаат овие значки. Сепак, тоа е едноставен начин да ги намалите вашите избори на безбеден начин.

Деловен авион Слетување на аеродром во планините на Швајцарија. Управување со приватен авион. Прекрасна планинска глетка во позадина.

Голем или мал?

Дополнително, сопствениците честопати се прашуваат дали треба да одат со голема или мала компанија. Се разбира, секој има свои придобивки.

Големите компании имаат поголема веројатност да имаат големи, најголеми попусти на работи како гориво и обука.

Сепак, малите компании имаат поголема веројатност да имаат поголема „лична“ услуга.

Во реалноста, ако не сте сигурни, голема компанија е побезбедна игра поради претходно споменатите потенцијални проблеми со готовинскиот тек. Покрај тоа, ризикот од катастрофално искуство е помал кај поголема компанија - сепак, не секогаш може да се избегне.

Сепак, сите нешта се еднакви, голема компанија не е нужно подобар избор од мала и обратно.

И, имајте на ум дека во поголема компанија и онака ќе имате свој посветен претставник на услуги.

Тип на мисија

Дополнително, при проценка на компаниите за управување, не заборавајте да размислите за типот на вашата мисија во текот на неколку часа, заедно со идентификувањето на трошоците.

Прво, нема две мисии исти. Кога користите авион, ќе летате од точката А до точката Б. Нема да повикате да кажете колку часови сакате да летате.

Покрај тоа, летот кон Москва во зима ќе чини повеќе од истиот лет во лето. Само одмрзнување на авион може да чини илјадници долари во цена.

Деловен авион што лета на голема надморска височина над облаците

Затоа, познавањето на типот на маршрутата и профилот на мисијата ќе и помогне на компанијата за управување правилно да ги процени вашите трошоци.

За што плаќате?

Следно, важно е да знаете каде всушност лежат трошоците за управување. Не само што треба да ги знаете вашите месечни трошоци за компанијата, туку исто така треба да знаете колку компанијата ќе наплати за работи како обука и гориво.

Каде може секоја компанија да ви заштеди пари и каде ќе ве чини.

Треба ли да го издадам мојот авион?

И, конечно, обично прашање меѓу сопствениците - дали треба да го извадите вашиот авион?

Придобивката од изнајмувањето на вашиот авион е што можете да генерирате приходи од чартер-летовите за да ги надоместите трошоците за сопственост.

Сепак, да го извадите вашиот авион е меч со две острици.

Прво, сопствениците мора да сфатат дека нема да остварат профит. Да се ​​поседува авион сепак ќе ги чини. Со многу малку исклучоци, приходите од чартерингот нема да ги надминат сите трошоци за сопственост.

Дополнително, леталото ќе претрпи поголемо абење. Следствено, на пример, авионот ќе треба да се обновува во пократки интервали. Дополнително, авионот ќе бара поголемо одржување поради зголемените часови на кои лета.

Понатаму, авионот ќе амортизира со поголема стапка како резултат на зголемениот број на летани часови. Како и со автомобилите, колку помалку е користен авион, толку подобро ја задржува својата вредност.

И, конечно - најголемиот недостаток во изнајмувањето на вашиот авион - не можете да летате кога сакате.

Големата придобивка од поседувањето на сопствен приватен авион е што во суштина можете да ја гарантирате неговата достапност. Меѓутоа, при изнајмување, ќе мора да им дадете предност на повелбите.

Човек кој оди кон приватен авион

Дополнително, со цел да ги зголемите приходите, веројатно нема да можете да го користите вашиот авион во периоди на врв поради поголема побарувачка за чартер.

На крајот на краиштата, некои сопственици одлучуваат да ги изнајмат своите авиони надвор. За нив вреди приходот за да се надоместат некои трошоци. Меѓутоа, ако приходите од чартер се од суштинско значење за вас, со цел да се оправдате сопственик на авионот, тогаш и сам да бидете чартер клиент може да има смисла.

Затоа, поради тоа што маржата на чартер е толку мала, многу сопственици се одлучуваат да не ги изнајмуваат своите авиони. Иако, ако го разгледувате ова, вреди да разговарате со вашата компанија за управување за да добиете точни бројки за прогноза.