Оди до главна содржина

Калкулатор за емисии на приватен авион

Користете ја алатката за да ги видите вкупните емисии на јаглерод произведени од приватен авион кој лета на која било мисија.

Калкулатор за емисии на приватен авион

Горенаведениот калкулатор за емисии на приватен авион е бесплатен за употреба за сите. Сметаме дека е важно да се препознае влијанието врз животната средина на приватните авиони. Затоа, се надеваме дека овој калкулатор е почеток за поединечни патници да го идентификуваат својот јаглероден отпечаток кога летаат со приватен авион.

Со идентификување на влијанието на вашето патување со приватен авион, можно е да се идентификуваат начини за намалување на влијанието врз животната средина. Дополнително, со пресметување на емисиите на јаглерод произведени од секој лет со приватен авион, можно е прецизно да се надоместат овие емисии.

Се разбира, постојат голем број фактори кои ќе ги зголемат или намалат емисиите на јаглерод произведени при секој лет. На пример, зголемениот спротивен ветер ќе резултира со емисии на јаглерод произведени над оние од горните бројки. Сепак, опашкиот ветер ќе резултира со намалување на горенаведените бројки.

Дополнително, какви било пренасочувања или промени на маршрутата поради временските услови најверојатно ќе ја зголемат бројката за емисии погоре.

Затоа, кога ги компензирате вашите емисии, предлагаме да заокружите до најблискиот цел број. На крајот на краиштата, тоа нема да направи никаква штета ако неутрализира премногу!

 

Како работи калкулаторот

Калкулаторот за емисиите на приватен авион прво работи со пресметување на растојанието на летот помеѓу местото на потекло и градот одредиште.

Тогаш ја знаеме просечната брзина на крстарење на избраниот авион. Ова ни овозможува да го пресметаме вкупното време на летот.

Познато е и просечното согорено гориво на час. Според тоа, ова ни овозможува да го пресметаме вкупното гориво што би се согорело во текот на патувањето.

Сите авиони на списокот согоруваат гориво на Jet A (Jet A-1). Во согласност со ОВЖС, млазното гориво произведува 21.1 фунти јаглерод диоксид по галон изгорено гориво.

Затоа, ако ги помножиме вкупните галони изгорено авионско гориво за 21.1 фунти, ќе имаме вкупна бројка на емисии на јаглерод произведени за внесениот лет. Овој број потоа треба само да се претвори во американски тони и метрички тони.

 

Дали треба да ги надоместите летовите?

Неутрализирањето на емисиите е донекаде сива зона. Индустријата за неутрализирање на јаглеродот е доста голема, со многу компании и добротворни организации кои со задоволство ги разменуваат вашите пари за проекти за неутрализирање.

Сепак, има некои критики за неутрализирање на програмите, тврдејќи дека тие ефективно не го поништуваат обемот на произведениот јаглерод.

Можете да дознаете повеќе тука.

 

Каде да се надомести

Ако одлучите да ги надоместите емисиите на јаглерод, има многу услуги кои можат да го направат тоа наместо вас. Покрај тоа, има многу иницијативи што можете да ги финансирате. Од садење дрвја до генерирање обновлива енергија.

Некои од услугите кои можат да ги надоместат вашите емисии се јужниот пол, Застанете за дрвја, КОТАП, и граничен премин.

Ве молиме имајте предвид, ние не сме поврзани со ниту една од овие услуги.