Оди до главна содржина

Хокер 800XP

1995 - 2009

Клучни факти

  • Хокер 800XP е среден авион произведен од Хокер помеѓу 1995 и 2009 година.
  • Hawker 800XP се напојува со два мотора Honeywell TFE 731-5BR, што резултира со часовно согорување на гориво од 291 галони на час.
  • Способен за крстарење до 449 knots, Хокер 800XP може да лета без престан до 2539 наутички милји.
  • Авионот може да превезува до 8 патници.
  • Хокер 800XP има проценета часовна чартер цена од 4500 долари, со нова цена од 13 милиони долари за време на производството.

Преглед и историја

Hawker 800XP е варијанта на Hawker 800. Тој нуди подобрени способности за носивост, подобрени перформанси и ажурирани системи.

Од јануари 2016 година, 81% од авионите Hawker 800XP беа купени во претходна сопственост на нивните сегашни сопственици, а другите 19%, нови.

11.9% се моментално на продажба, а повеќето од нив (78%) се под ексклузивен договор за брокер. Кога се продава, просечниот број на денови на пазарот е 383.

Hawker 800XP нашироко се смета за еден од најуспешните авиони што ги направила Британската воздушна корпорација.

Како модел од третата генерација во серијата Hawker 800, го содржи најдоброто од Hawker 400, Hawker 800 и Хокер 1000. Производството на Hawker 800XP започна во 1995 година, а заврши во 2006 година. Досега се изградени 250 авиони.

Хокер 800XP перформанси

Hawker 800XP доаѓа опремен со два AlliedSignal TFE731-5BR мотори. Секој мотор е оценет со 4,660 фунти потисок при полетување.

На Hawker 800XP му се потребни 5,032 стапки писта за да полета на ниво на морето во стандарден ден. На аеродром со надморска височина од 5,000 стапки, ова барање за полетување се зголемува на 7,952 стапки од писта.

Со четворица патници, на Хокер 800ХП му требаат само 2,245 стапки писта за слетување. Hawker 800XP е способен да се искачи на височина од 37,000 стапки за само дваесет минути и има опсег од 2,540 наутички милји.

Во конфигурација за крстарења со долг дострел, Hawker 800XP е способен да одржува воздушна брзина од 402 knots на надморска височина од 39,000 стапки.

За побрз лет, Hawker 800XP е способен да одржува воздушна брзина од 447 knots на височина од 37,000 стапки во конфигурација на крстарење со голема брзина.

Хокер 800XP Внатрешност

Кабината на Hawker 800XP мери 21.3 стапки во должина, достигнува 5.7 стапки во висина и се протега максимално 6.0 стапки во ширина со ширина на подот од 4.4 стапки.

Кабината на Hawker 800XP вообичаено е конфигурирана да прими осум патници, но може да се уреди на седишта до петнаесет.

Hawker 800XP обично е конфигуриран со осум седишта во конфигурација на клубски дел со четири лица, диван за три лица и едно седиште свртено напред.

Секое седиште е целосно прилагодливо и може да се врти за 360 степени.

Овој приватен деловен авион располага со простор за складирање багаж од 48 кубни стапки достапно во текот на летот, способно да собере 525 килограми багаж.

дванаесет Windows ја опкружуваат кабината, обезбедувајќи лесна атмосфера. Со максимален диференцијален притисок во кабината од 8.6 psi, Hawker 800XP е способен да одржува висина на кабината на ниво на морето на надморска височина од 22,200 стапки.

Пилотската кабина

Hawker 800XP доаѓа стандардно со пакетот авионика на интегриран дигитален систем за водење летови Honeywell SPZ-8000. Овој систем користи пет екрани во комбинација со избрани аналогни контроли за да прикаже соодветни информации за летот.

Системите за авионика инкорпорирани во овој пакет вклучуваат GPS, способност за комуникација со висока фреквенција, систем за управување со летови (FMS), систем за предупредување за близината на земјата (GPWS), двојни радија за комуникација и навигација Колинс, систем за избегнување сообраќајни судири II (TCAS II), двоен Honeywell ласерски инерцијални референтни системи (IRS) и можности за двоен автопилот.

Дополнителни опции за инструментација вклучуваат телефон воздух-земја, троен ласерски инертен систем за навигација (INS) и двоен FMS.

Хокер 800XP Повелба Цена

Цената за изнајмување на овој авион започнува од околу 3,700 долари на час.

Стапките на чартер часовни часови не ги вклучуваат сите даноци, гориво и други такси. Трошоците за повелба ќе се разликуваат врз основа на годината на производство/модел, распоредот, маршрутата, вкупниот број патници и багаж и други фактори.

Куповната цена

Трошоците за купување на овој авион обично се движат од 12 милион долари.

Цената на млазот зависи од годината на производство; може да оди и над дадениот опсег ако производството е ново.

Ќе ги чини купувачите околу 1.2 милиони долари годишно, што вклучува гориво, членови на екипажот и одржување, итн. Цената на примерок во сопственост може да биде во рамките на 3-5 милиони долари. Постојат бројни продавачи достапни на различни страници.

 

 

перформанси

Удобност

тежини

Опсег: 2,539 nm Број на патници: 8 Капацитет на багаж: 49 кубни стапала
Брзина на крстарење: 449 knots Притисок во кабината: 8.6 ПСИ Максимална тежина при полетување: 28,000 lbs
Таван: 41,000 нозе Висина на кабината: 7,100 нозе Максимална тежина при слетување: 23,350 lbs
Растојание за полетување: 5,200 нозе Почеток на производство: 1995
Растојание за слетување: 2,282 нозе Крај на продукцијата: 2009

 

димензии

Моќ

Надворешна должина: 51.1 нозе Производител на мотор: Honeywell
Надворешна висина: 17.4 нозе Модел на моторот: TFE731-5BR
Крило: 51.4 нозе Гори гориво: 291 галони на час
Внатрешна должина: 21.3 нозе
Внатрешна ширина: 6 нозе
Внатрешна висина: 5.8 нозе
Сооднос внатрешен/надворешен: 42%