Приватни и моторни мотори на Прат и Витни Канада

Прат и Витни Канада е А. global воздушен вселенски водач со седиште во Лонгвеј, Квебек. Тие ја кројат иднината на деловната, општата и регионалната авијација, како и на хеликоптерите и АПУ.

Прат и Витни Канада произведуваат млазни мотори за деловни авиони, заедно со снабдувачки мотори за комерцијални авиони. Понатаму, Прат и Витни Канада развиваат и произведуваат клипни и турбо-мотори за општи активности во авијацијата.

Резервниот мотор се одржува во моторите Хангар - Прат и Витни Канада

Pratt & Whitney Canada во моментов произведува четири класи мотори.

на PW800 моторот ја напојува следната генерација на деловни авиони. Тој е осмислен дизајниран со луѓе, перформанси и услуги на клиентите во срцето и е поддржан од услуги со бели ракавици со една од најобемните програми за покривање некогаш понудени.

на PW600 семејството на мотори е најпосакувано семејство на мотори за нова генерација на лесни авиони во класата на потисна сила од 900 до 3,000 фунти. Тој е компактен, енергетски ефикасен, чист и обезбедува одлична економичност при работењето. 

Семејството мотори PW500 е чист и јасен лидер во пазарот на деловни авиони со голема фракциска сопственост, придвижувајќи светлосни до средни деловни авиони во класата на потисна сила од 2,900 до 4,500 фунти. Неговата мала потрошувачка на гориво обезбедува привлечна работна економија и еколошка чистота.

Семејството мотори PW300 напојува импресивна линија деловни авиони од средна големина и е препознатливо во класата на потисна сила од 4,700 до 8,000 lb за неговата мала потрошувачка на гориво, економично работење и еколошка чистота.

Следните мотори на Прат и Витни Канада се оние кои напојуваат приватни авиони - и во минатото и во сегашноста.

Модел на моторотТипови на авионите
JT15D-1BCessna Citation I
JT15D-4BCessna Citation Интеракцијата
JT15D-4BCessna Citation II
JT15D-4DMitsubishi Diamond 1A
JT15D-5ACessna Citation V
JT15D-5DCessna Citation V Ултра
JT15D-5RХокер 400XP
PT6A-52 *Бичкрафт Кинг Ер 260
PT6A-6OA *Бичкрафт Кинг Ер 360
PT6E-67XP *Pilatus PC-12 NGX
PW305Хокер 1000
PW305ABombardier Learjet 60
PW306AGulfstream G200
PW306CCessna Citation Sovereign
PW306DCessna Citation Sovereign+
PW306D1Cessna Citation Latitude
PW306D1Cessna Citation Longitude
PW307ADassault Falcon 7X
PW307DDassault Falcon 8X
PW308AХокер 4000
PW308CDassault Falcon 2000EX ЛЕСНО
PW308CDassault Falcon 2000LXS
PW308CDassault Falcon 2000S
PW308CDassault Falcon 2000LX
PW308CDassault Falcon 2000DX
PW308CDassault Falcon 2000EX
PW530ACessna Citation Браво
PW535ACessna Citation Бис
PW535BCessna Citation Encore +
PW535EEmbraer Phenom 300E
PW535E1Embraer Phenom 300
PW545ACessna Citation XLS +
PW545ACessna Citation Ексел
PW545BCessna Citation XLS
PW610FЗатемнување 550
PW610FЗатемнување 500
PW615FCessna Citation Mustang
PW617F-EEmbraer Phenom 100E
PW617F-EEmbraer Phenom 100
PW617F1-EEmbraer Phenom 100ЕВ
PW812DDassault Falcon 6X
PW814GAGulfstream G500
PW815GAGulfstream G600
PWC305ABombardier Learjet 60XR
Мотори Прат и Витни дека моќ приватни авиони
* Мотори со турбопроп

Од март 2021 година, 1,100+ авиокомпании користат мотори Прат и Витни Канада. Дополнително, има 13,400 клиенти кои користат P&WC мотори. Заедно со P&WC моторите кои работат во над 200 земји и територии.

Вкупно, во моментов има 63,000 мотори Прат и Витни Канада во активна услуга.

Моторите што моментално се прицврстуваат на овие приватни авиони датираат уште во 1971 година со моторите JT15D-1B кои напојуваат Cessna Citation I.

Од 1971 година, Прат и Витни Канада континуирано ги развиваат своите мотори, правејќи ги полесни и поефикасни за гориво.

Прат и Витни Канада прават мотори од сите големини за различни апликации. Како што можете да видите, моторите на Прат и Витни Канада се способни да напојуваат VLJS, како што е Embraer Phenom 100ЕВ, сè до големи авиони како што е Gulfstream G600.